Ziua Voluntarului Caritas la Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Voluntarului Caritas la Oradea

[2020-01-25]
Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 23 ianuarie 2020, Ziua Voluntarului Caritas, primul eveniment din anul acesta dedicat celor 15 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Patricia Kăvășdan și Olimpiu Man. La eveniment au participat, alături de voluntarii și invitații lor, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop de Oradea, pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, pr. Antoniu Chifor, Vicar eparhial cu preoții, Florica Cherecheș, deputat și Arina Moș, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea.

Prin această premiere am urmărit recunoașterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2019, 114 de voluntari au prestat 2.348 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate 13 premii pentru implicarea în activități și programe, premii speciale și diplome aniversare coordonatorilor departamentului de voluntariat de-a lungul celor 15 ani de activitate, precum și premiul „Voluntarul anului 2019”. Au luat cuvântul Florica Cherecheș, PS Virgil Bercea și pr. Olimpiu Todorean.
„Vreau să vă felicit pentru cei 15 ani de activitate în care ați fost un partener de nădejde în comunitatea orădeană, o organizație care inspiră, care ajută, care merge acolo unde este nevoie și care stă și primește și ascultă pe cei în nevoie”, spus Florica Cherecheș, deputat. „Vreau să vă doresc ani plini de realizări, cu multe reușite, pentru că ne-am obișnuit deja să veniți cu lucruri deosebite pentru comunitatea noastră și să răspundeți nevoilor care sunt în această comunitate. Aș vrea, în mod special, astăzi, să mulțumesc voluntarilor Caritas: sunteți extraordinari, sunteți nemaipomeniți și se cuvine să vă arătăm nu doar astăzi recunoștința noastră, ci de fiecare dată. Vă mulțumesc pentru exemplul pe care îl dați celorlalți și vă doresc multă sănătate, multă putere de muncă și vă doresc să îi molipsiți și pe alți tineri și pe alți mai puțin tineri care, văzându-vă exemplul și văzând satisfacția pe care o aveți când puteți ajuta pe cineva în nevoie vor dori să facă și ei la fel.”
„Suntem obișnuiți cu această seară a voluntarului, deja se organizează de 15 ani”, a spus la rândul său PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. „Este foarte greu de spus cât de mult se face sau câte de puțin sau cât ar mai trebui să se facă. Maica Teresa de Calcutta a spus – atunci când a fost lăudată pentru ceea ce face – că este o picătură în ocean. Dar dacă această picătură nu ar fi, nu ar exista oceanul. Și noi facem, câte ceva. Știm că am dori să facem mai multe. Eu câteodată mai merg pe la centrul Maria Rosa și îi admir, mai ales pe tinerii din licee, care merg să servească sau să facă curățenie după masa de prânz. Este mare lucru. Acolo îți dai seama cam la ce oră ne aflăm: de ce el este pe stradă și noi nu? Oare ce ar fi dacă am inversa rolurile? Oricum, ceea ce Caritasul face sau încearcă să facă este foarte valoros, pentru toți, pentru cei care sunt mai săraci și pentru noi – cei care îi mulțumim Domnului că nu avem nevoie de alte lucruri și ne dăm disponibilitate pentru a-i ajuta pe ei. Eu vă mulțumesc tuturor celor care sunteți în această seară aici și aș dori să aduc această mulțumire mai ales la cei care fac voluntariat. Vă doresc o seară binecuvântată și Bunul. Dumnezeu să ne ocrotească pe fiecare dintre noi!”
„‘Preoți nebuni, nebuni de iubire pentru cei mai vulnerabili, nebuni pentru a ajuta și a împărtăși propria vulnerabilitate cu alții.’ Cu aceste cuvinte, privind în ochi armata de săraci și imigranți găzduiți în Citadela Caritas din Roma, Papa Francisc, aflat în vizită în acest complex, s-a adresat preoților. În momentul în care am citit acestea m-am gândit imediat la voi, voluntarii noștri”, a spus pr. Olimpiu Todorean, președinte Asociația Caritas Eparhial Oradea. „Nu sunt mulți, să știți, nici între preoți care să fie nebuni de o astfel de iubire. Mai este, când timpul îi permite, Episcopul nostru Virgil, când merge la cantina socială să îi servească pe cei săraci și să le spună o vorbă de încurajare sau când merge la groapa de gunoi a orașului, la cei năpăstuiți care locuiesc acolo; mai iese din birouri și doamna Arina, o știu prea bine, căutându-i pe cei vulnerabili, a mai fost în anii trecuți, când activa mai mult Oradea și pr. Radu Cefan; și, sunteți voi, voluntarii noștri, ‘nebuni de iubire’, cei care simțiți nevoia de a împărtăși vulnerabilitățile altora.”
„Și cum ați altfel dacă nu ‘nebuni de iubire’ când mergeți la cantina socială, la Casa Frențiu, la colectele de Paști și de Crăciun, la colectele din licee, la a bucura copii prin spitale sau centre de zi, la a rupe din timpul vostru și a-l dedica celor care au mai mare nevoie de voi? De aceea, ceea ce facem noi aici, în această seară, nu este decât un palid semn de recunoștință față de tot ceea ce faceți voi de-a lungul anului pentru semenii voștri. Nu avem premii materiale valoroase să vă oferim pentru ceea ce faceți dar sunt sigur că nici nu așteptați astfel de premii, pentru că ceea ce faceți, ceea ce au făcut alții înaintea voastră și ceea ce veți face în viitor, voi ‘nebuni de iubire’, primiți alt fel de premii: premii spirituale, sufletești și de mulțumire a faptului bine făcut. Vă mulțumesc vou㠑nebuni’, buni, pentru exemplul pe care-l dați comunității!”
Materialul apărut integral pe EGCO.ro oferă lista integrală a premiilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 679, Ultimul acces: 2024-06-22 21:46:45