Cardinalul Re este noul decan al Colegiului Cardinalilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Re este noul decan al Colegiului Cardinalilor

[2020-01-25]
Cardinalul Giovanni Battista Re
Cardinalul Giovanni Battista Re este noul decan al Colegiului Cardinalilor, cu Cardinalul Leonardo Sandri în funcția de vice-decan. Cardinalul Re, de 85 de ani, va servi timp de cinci ani în cadrul noului mandat creat de Papa Francisc într-un motu proprio emis pe 21 decembrie 2019. Anterior, Cardinalul decan, considerat „primul între egali”, deținea pe viață poziția. Decanul Colegiului Cardinalilor prezidează Conclavul pentru alegerea Papei și reprezintă Sfântul Scaun în perioada sede vancate. Deoarece Cardinalul Re are peste 80 de ani, nu poate să ia parte la un Conclav. Prin urmare, responsabilitatea de a prezida Conclavul va reveni vice-decanului, Cardinal Sandri, în vârstă de 76 de ani. Ambele alegerile au fost aprobate de Papa Francisc pe 18, respectiv 24 ianuarie.

Colegiul Cardinalilor este structurat în trei ordine sau ranguri: ordinul „Cardinalilor diaconi „, ordinul „Cardinalilor preoți” și ordinul „Cardinalilor Episcopi”. Decanul este ales de și dintre cei mai înalți dintre aceste ranguri, adică de Cardinali Episcopi. Are responsabilitatea de a comunica moartea Papei corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun și șefilor națiunilor, și este cel care îl întreabă pe Papa nou ales dacă acceptă alegerile și ce nume va lua. Alegerea Cardinalului Re urmează demisiei Cardinalului Angelo Sodano, în vârstă de 92 de ani, care a fost ales decan al Colegiului Cardinalilor în 2005. Din 2017, Cardinalul Re a deținut funcția de vice-decan, acesta acum asumându-și titlul de decan emerit.
În motu proprio lui 21 decembrie, Papa Francisc afirmă că a luat decizia de a stabili un mandat de cinci ani, reînnoibil, „având în vedere faptul că odată cu creșterea numărului de Cardinali, angajamente tot mai mari vin să apese pe umerii Cardinalului decan”. Decanul și vice-decanul, ales dintre Cardinalii episcopi, sunt „chemați să exercite printre confrații Cardinali o președinție fraternă și fructuoasă”, scrie Papa. Cardinalul Re s-a retras ca prefect al Congregației pentru Episcopi în 2010, după ce a condus dicasterul timp de zece ani. A lucrat îndeaproape cu Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea ca secretar în Secretariatul de Stat, din 1989 până în 2000, când a fost numit prefect al Congregației pentru Episcopi. Nativ din Lombardia, Italia, Re a fost hirotonit preot în 1957 și a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Arhiepiscop și secretar al Congregației pentru Episcopi în 1987 și l-a creat Cardinal în 2000. A ocupat funcția de vice-decan al Colegiului Cardinalilor din 2017.
Cardinalul Sandri este actualul prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene, funcție pe care a deținut-o încă din 2007, când Papa Benedict al XVI-lea l-a creat Cardinal. Născut în Buenos Aires în 1943, Sandri a fost hirotonit preot în 1967. La scurt timp după ce a studiat să devină diplomat papal, a mers să slujească în Nunțiatura din Madagascar și Mauritius. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit în 1991 regent al Prefecturii Casei Papale, iar în anul următor a fost promovat ca asesor la secția pentru afaceri generale din Secretariatul de Stat. Sandri a devenit apoi Arhiepiscop și Nunțiu Apostolic în Venezuela în 1997, și Nunțiu Apostolic în Mexic în 2000. După doar câteva luni a fost chemat înapoi la Vatican, pentru a-și asuma postul de secretar pentru afacerile generale al Secretariatului de Stat, pe urmele Cardinalului Re.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 664, Ultimul acces: 2024-06-07 01:58:55