In curand Fericiti 13 martiri ucisi in Spania si Guatemala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În curând Fericiți 13 martiri uciși în Spania și Guatemala

[2020-01-26]
Joi, 23 ianuarie a.c., Sfântul Părinte l-a primit în audiență pe Cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. În cadrul audienței, Sfântul Părinte a autorizat Congregația să promulge o serie de noi decrete. În curând va fi beatificat slujitorul lui Dumnezeu Benedict de Santa Coloma de Gramenet împreună cu doi însoțitori. De asemenea, va fi ridicat la cinstea altarelor Iosif Maria Gran Cirera, împreună cu însoțitori preoți și laici. Printre viitorii fericiți se află și un băiat de 12 ani, victima unei crunte forme de persecuție împotriva Bisericii.

Benedict de Santa Coloma de Garmenet s-a născut la 6 septembrie 1892 în localitatea Santa Coloma, din Spania. A intrat în Ordinul Fraților Minori Capucini în 1909 și, la 23 februarie 1913, a făcut profesiunea de credință solemnă. A fost sfințit preot la 29 mai 1915, în cadrul mănăstirii primind diferite sarcini, printre care și cea de maestru de novici și de gardian al mănăstirii din Manresa care, la 22 iulie 1936, a fost ocupată și devastată de milițienii anarhici și marxiști. Părintele Benedict i-a reunit pe confrați, ordonând imediata evacuare a mănăstirii și, în vreme ce frații au găsit refugiu în locuri mai sigure, el s-a refugiat într-un edificiu – așa-numita Casajoana – din apropierea localității Manresa, unde un grup de milițieni au intrat cu forța la 6 august 1936. Voiau să îl oblige să îi aducă ofense lui Dumnezeu, însă el a refuzat în mod categoric. Atunci l-au dus într-un loc numit Culla unde l-au ucis fără milă. Cu câteva zile înainte fusese răpit și ucis Iosif Oriol, din Barcelona. În noaptea dintre 27 și 28 iulie, aceiași soartă a avut-o un alt călugăr, Dominic de Sant Pere de Riudebittles (cu numele de mirean Joan Romeu y Canadell).
Printre cei zece martiri din Guatemala, se numără trei preoți din Congregația Misionarii Preasfintei Inimi a lui Isus și șapte laici, printre care Ioan Barrera Méndez, un băiat de doar 12 ani, membru al Acțiunii Catolice. Au fost uciși între anii 1980 și 1991, în cursul unei persecuții prelungite și sistematice împotriva Bisericii, care se implica intens în tutelarea demnității și a drepturilor celor săraci. La rugăciunea „Angelus” din 26 decembrie 2019, în a doua zi de Crăciun, Papa Francisc a vorbit despre exemplul sfântului protomartir Ștefan, unul din cei șapte diaconi ai Bisericii primare, îndemnându-ne „să ne amintim de toți martirii de ieri și de astăzi – astăzi, aceștia sunt atât de mulți!” „Să ne simțim în comuniune cu ei și să le cerem harul de a trăi și de a muri cu numele lui Isus în inimă și pe buze”, a spus Sfântul Părinte, în sărbătoarea protomartirului Ștefan din 2019.
În afară de aprobarea privind promulgarea decretelor legate de martirii din Spania și Guatemala, Papa Francisc a aprobat, de asemenea, promulgarea decretelor privind recunoașterea virtuților eroice privind șase persoane consacrate, printre acestea aflându-se Giovanni Tavelli din Tossignano, din Ordinul Iezuaților, Episcop de Ferrara, și călugărița Carmen Caterina Bueno, din Ordinul Carmelitelor Desculțe. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 680, Ultimul acces: 2024-06-23 05:02:53