SRUC Iasi 2020: A opta zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC Iași 2020: A opta zi

[2020-01-26]
Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, sărbătoarea Convertirea Sfântului Paul, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași a avut loc încheierea solemnă a celebrărilor ecumenice din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. S-au unit în cântare și rugăciune evlavioasă cu dor de cer și de reconciliere PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, Episcop emerit, pr. decan și paroh Paul Budău, preoți din parohiile ieșene și de la Seminarul „Sf. Iosif” din Iași, precum și credincioși care poartă dorința lui Isus „Ca toți să fie una” (In 17,21) în inimi candide și încrezătoare.

Tema acestei zile a fost Generozitatea: a primi și a dărui și a conchis atât de armonios întregul mesaj-invitație al acestei săptămâni: „Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuit㔠(Fap 28,2). La cuvântul de învățătură, PS Iosif, în cuvinte și grai părintesc, care au interpelat cu seriozitate pe fiecare creștin, a detaliat în ce constă bucuria și generozitatea în a primi și în a dărui. Amintind de naufragiul navei, printre cei 276 de oameni, se afla și apostolul neamurilor, Sfântul Paul, Episcopul Diecezei noastre a reliefat caracterul minunat al unității, excluzând orice fragmentare a gândurilor și a sentimentelor cu privire la locuitorii de pe insula Malta: „Erau oameni care și-au arătat bunătatea, disponibilitatea, iubirea lor față de semenii lor aflați în nevoi. Cei din navă au pierdut totul, dar au dobândit mult mai mult”.
Explicând pericopa evanghelică a Sfântul Matei (8,12-20) propusă spre proclamare și meditare, PS Iosif a orientat inimile și sufletele credincioșilor spre Isus, Fiul lui Dumnezeu, care, bogat fiind în milostivire, revelează imaginea blândă și generoasă a Tatălui ceresc. E un Dumnezeu care se arată în orice timp, în ciuda nevredniciei omului, împărțitor de nenumărate haruri și daruri, de iubire și milostivire, gata să redea vindecarea trupului și a sufletului. „Îi stă bine unui copil al lui Dumnezeu”, a mai precizat PS Iosif, să aibă recunoștință și generozitate, să le exprime în cuvânt și faptă prin a primi și a dărui, nu numai față cei care sunt în ambientul proximal profan sau sacru, ci și față de cei care pentru prima dată li se înfățișează cu diverse greutăți și nelămuriri.
Celebrarea a continuat apoi, cu mărturisirea credinței, cu rugăciunea universală, rugăciunea domnească și oferirea păcii – semn al iubirii și unității frățești. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel – Episcop emerit a adresat o caldă și cordială mulțumire tuturor celor care au binevoit a participa pe parcursul întregii săptămâni la momentele de rugăciune, întărind credința și convingerea că Isus este mereu în mijlocul nostru. (prof. Lăcrămioara Boroș pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 661, Ultimul acces: 2024-06-08 04:16:04