Decada Ecumenica Oradea 2020: Biserica Ortodoxa cu Luna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Decada Ecumenică Oradea 2020: Biserica Ortodoxă cu Lună

[2020-01-26]
Pentru a șaptea zi s-au continuat rugăciunile comune în cadrul Decadei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Evenimentul a fost găzduit de această dată de Biserica Ortodoxă cu Lună. Mulțumim pe această cale gazdelor pentru căldura și bunăvoința cu care și-au primit oaspeții. Programul a început cu Slujba Vecerniei, după care părintele doctor Ioan Codorean a ținut o predică legată de frumusețea cristică pe care Mântuitorul a trimis-o către noi. „Suntem chemați să întrupăm frumusețea cristică care se realizează cu cât omul este mai aproape de celălalt și de Dumnezeu”, fiindcă frumusețea cristică poate salva omenirea.

În continuare, reprezentanții cultelor au fost invitați să ia cuvântul. Reprezentantul Bisericii Romano-Catolice a concluzionat foarte direct intervenția sa: „Dacă fiecare se pleacă până la pământ în fața Domnului, atunci Unitatea Creștinilor este realizată”. Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei Greco-Catolice din Oradea, care a mulțumit Domnului pentru că pornind de la o turmă mică, trecând prin Săptămâna de Rugăciune s-a ajuns în acest an, în orașul nostru, la Decada de Rugăciune pentru Unitate. Cuvântul de învățătură al părintelui a avut în prim plan Iubirea și Iertarea. Iar dacă iertarea între frați este importantă, cu atât mai importantă este iertarea între cei care slujesc lui Dumnezeu.
Reprezentantul Bisericii Unitariene, părintele paroh Kardos Jozsef a rostit Psalmul 138 și a atrasa tuturor atenția c㠄profităm cu toții de bunătatea lui Dumnezeu, care ajunge la noi în fiecare zi a vieții, printr-o vorbă bună, printr-o faptă bună, printr-un surâs ori printr-o strângere de mână”. Reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane, părintele paroh Matyas Attila, a subliniat c㠄unitatea și apropierea între confesiunile religioase se poate realiza numai dacă ne apropiem cât mai mult de Isus, luând în serios Scriptura”. Reprezentantul Comunității Evreilor Mesianici, manhig Doru Prescure Avner a salutat invitații și a rostit rugăciunea Tatăl nostru în limba ebraică. Reprezentantul Bisericii Tabor, domnul pastor Ioan Bogdan a amintit replica unui reprezentant al cultelor, dezamăgit de rezultatul Referendumului pentru Familie: „Cât de puțini suntem de fapt și câtă nevoie avem unii de alții”… Concluzia cuvântului de învățătură a fost o rugăciune, pe cât de simplă, pe atât de valoroasă: „Doamne, ajută-ne să fim buni ! ”
Reprezentantul Bisericii Betania, Tiberiu Bulzan a mulțumit pentru buna primire și a transmis câteva gânduri celor prezenți, subliniind faptul că Dumnezeu poate transforma eșecul în victorie, fiindcă atunci când suntem lângă El, eșecul devine biruință. Reprezentantul Bisericii Reformate s-a rugat pentru toți cei care suferă și sunt bolnavi, pentru cei care au găsit calea și pentru cei care n-au găsit încă calea cea bună, astfel încât să ajungem cu toții să fim oameni, atât față de cei care ne iubesc, cât și față de cei care ne urăsc. În încheiere, părintele Codorean a amintit participanților despre colect㠄fiecare să adauge o fărâmă de bucurie la bucuria acelor copilași de la grădinița evanghelică”. Programul continuă la Biserica Reformat㠄Orașul Nou”, situată pe strada Primăriei la numărul 36. (Laura Ologu pentru EGCO.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 709, Ultimul acces: 2024-06-24 14:31:06