PS Claudiu: Blajul, orasul cu trei Episcopi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Claudiu: Blajul, orașul cu trei Episcopi

[2020-01-27]
PS Claudiu Pop
Devenit, în 2017, oraș episcopal, Blajul își onorează acest titlu și prin faptul că, începând cu acest an, va avea trei Episcopi greco-catolici, a afirmat PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore. La predica de duminică, 27 ianuarie, din Catedrala Blajului, Preasfinția Sa a vorbit despre alegerea celor doi noi Episcopi Auxiliari din Biserica Română Unită cu Roma și a prezentat semnificația și importanța deciziei Sinodului pentru Blaj și pentru Biserica Greco-Catolică. Dumnezeu alege locuri aparent nesemnificative ca să își arate puterea și mărirea, iar Blajul, ca centru al Bisericii, este unul dintre acestea, a mai spus PS Claudiu.

„Am avut, anul trecut, un eveniment cu totul excepțional la Blaj, prin vizita Sfântului Părinte Papa Francisc. Am avut bucuria să îl avem nu doar în România, ci și aici, la Blaj, să celebrăm împreună cu Sfântul Părinte laudă și mulțumire lui Dumnezeu și prin vocea lui să auzim vocea Bisericii, care i-a declarat Fericiți pe Episcopii noștri martiri. Un eveniment cu totul excepțional. Ne putem gândi oare ce va fi anul acesta, cu ce ne vom putea lăuda. Și iată că Dumnezeu nu ne dezamăgește nici anul acesta, fiindcă avem din nou un eveniment major, prin alegerea a doi noi Episcopi în Biserica noastră. Ultima alegere de Episcop a fost acum aproximativ opt ani. Iată un eveniment mare pentru întreaga Biserică!”, a spus Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, despre acest subiect, în cadrul Liturghiei de duminică, din Catedrala Blajului.
„După cum ați auzit probabil, acum câteva zile, Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul pentru alegerile care au avut loc în Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma. Și poate este momentul să ne readucem aminte de structura Bisericii Greco-Catolice, de ierarhia Bisericii noastre, pe scurt, de cum este organizată Biserica noastră. Fiindcă dacă Blajul a fost declarat, și mulțumim Domnului, oraș episcopal, în virtutea faptului că a fost fondat, ridicat, de către un Episcop – se pare că e singurul oraș din lume fondat de la bază de un Episcop – am putea spune că este oraș episcopal fiindcă în acest an vor fi trei Episcopi la Blaj! Din mila Domnului va fi Preafericitul Părinte Lucian, capul Bisericii noastre, voi fi eu, ca Episcop de Curie și va fi părintele Cristian Crișan, ca Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. Și iată de ce poate ar merita să ne aducem aminte de cât de frumos este rânduită Biserica noastră: din mila Domnului și prin autoritatea Sfântului Scaun.”
„Biserica noastră este o Biserică Arhiepiscopală Majoră și Preafericitul Părinte Lucian este Arhiepiscop Major. În proporție de 99,99%, Dreptul Canonic echivalează Arhiepiscopul Major cu un Patriarh. Ca să vedeți cât de important este Blajul nu doar din punct de vedere istoric, ci și actual, fiindcă Blajul este capul și inima Bisericii Greco-Catolice! Și dacă ne gândim la persoana Preafericitului Lucian, probabil că reușim să înțelegem mai bine cum este organizată Biserica, și, de exemplu, de ce vor fi trei Episcopi la Blaj: Preafericitul Părinte Lucian este Arhiepiscop Major, așadar Patriarh, și este cap al întregii Biserici Greco-Catolice, nu doar al Blajului, este și Mitropolit și este și Arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Sunt trei nivele de autoritate. Și la fiecare nivel de autoritate el este ajutat în exercitarea puterii sale în Biserică, în Mitropolie și în Arhiepiscopie. De exemplu, are la dispoziție Curia Arhiepiscopală Majoră, care este situată vis-a-vis de Catedrală. Și Curia este un organism care îl ajută în exercitarea puterii în întreaga Biserică. În Curie avem Sinodul Permanent, avem Tribunalul, avem Comisiile Sinodale pentru Educație, Pastorație, Liturghie, care coordonează activitatea întregii Biserici.”
„Și ca Episcop responsabil cu Curia Arhiepiscopală Majoră, Sinodul Bisericii și Preafericitul Părinte Lucian m-a ales pe mine în anul 2011. Dar cum vă spuneam, PF Lucian nu este doar Arhiepiscop Major, Patriarh, al Bisericii, ci este și un Episcop care are un teritoriu, o Dieceză, ca ceilalți Episcopi. Așa cum PS Alexandru Mesian are Episcopia de Lugoj, cum PS Virgil are Episcopia de Oradea. Iar ca Episcop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, el va avea, în persoana părintelui Cristian Crișan, un Episcop Auxiliar. Astfel, la fiecare nivel, el este însoțit de o structură care îl îl ajută să își exercite puterea ca Arhiepiscop Major, ca Mitropolit și ca Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș. De aceea vom avea trei Episcopi în Blaj, din mila Domnului și putem să spunem că Blajul este oraș episcopal. Și vedem cât de important este Blajul, care coordonează activitatea întregii Biserici prin mai multe structuri: Sinodul, de fiecare dată, are loc la Blaj. Probabil că ați participat și dumneavoastră la Liturghiile desfășurate când sunt sesiuni Sinodale sau la evenimentele care au loc în Catedrală cu această ocazie.”
„Vedem cu Dumnezeu alege locuri aparent nesemnificative – și ne aducem aminte cum a fost fondat Blajul și ce era Blajul atunci când a fost ales de Inochentie Micu Clain. Dumnezeu alege locuri aparent nesemnificative ca să își arate puterea și mărirea. Și noi suntem chemați să mulțumim lui Dumnezeu că suntem într-un mic oraș, dar atât de frumos, cu atât mai mult cu cât a fost ales de Dumnezeu, fiindcă oamenii care au locuit aici, care s-au rugat în Catedrala Blajului, au știut să răspundă iubirii lui Dumnezeu, îndurării lui Dumnezeu și să lase ca harul lui Dumnezeu, prin ei, în diferite etape ale istoriei, să își arate plinătatea. Și astăzi noi suntem aici, în această minunată Catedrală și ne bucurăm de ce a fost, dar vedem că Dumnezeu continuă aceeași istorie de iubire și cu noi. Și nu contează că Blajul e atât de mic față de București sau față de Cluj. Papa Francisc a venit aici, la Blaj. Episcopii martiri au fost beatificați aici, la Blaj. Toți Episcopii martiri au trecut prin această Catedrală. Toți probabil, sau mulți dintre ei, când au fost copii sau tineri, au stat în aceste bănci și au privit acest minunat Iconostas. Și de aceea este important să înțelegem, nu ca să ne mândrim cât suntem noi de importanți, ci ca să vedem ce lucruri mari și minunate Dumnezeu a făcut în noi, prin noi, prin acest oraș, prin această zonă.”
Vă reamintim, săptămâna trecută, Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care părintele Cristian Dumitru Crișan și părintele Călin Ioan Bot au fost aleși Episcopi. Părintele Cristian Dumitru Crișan a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, în timp ce părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj. (Nicu Goga pentru Radio Blaj)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 654, Ultimul acces: 2024-06-24 10:45:49