„Duminica Bibliei” in Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Duminica Bibliei” în Arhidieceza Romano-Catolică de București

[2020-01-28]
„Vă propun să găsiți 5 minute, să deschideți cartea Sfintei Scripturi și să citiți un capitol – care vă place sau care vă cade la îndemână”, i-a îndemnat ÎPS Aurel Percă pe credincioșii prezenți duminică, 26 ianuarie a.c., în Catedrala Sf. Iosif, la sfârșitul Sfintei Liturghii celebrate în Duminica Bibliei.

Excelența Sa a amintit că începând cu 2020, în fiecare a treia duminică din an se va celebra Duminica Bibliei, instituită de Papa Francisc prin scrisoarea apostolică Aperuit illis: „o chemare pentru a-l asculta pe Dumnezeu în Cuvântul Său, știind, în același timp, că Sfânta Scriptură este și istoria mântuirii noastre”. Totodată, ÎPS Aurel le-a împărtășit credincioșilor o scurtă reflecție a pr. Daniel Ange: „Cuvântul lui Dumnezeu trebuie gustat în tăcere, aprofundat cu studiul, asimilat cu rugăciunea, celebrat în Liturgie, însuflețit în viața frățească, vestit în misiune, până să devină limbă maternă a fiecăruia dintre noi”.
La predică, pr. Tarciziu Șerban, profesor de științe biblice la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București, a invitat ca fiecare să citească scrisoarea Aperuit illis a Sfântului Părinte, „pentru a descoperi conștiința pe care Biserica a avut-o mereu vizavi de Sfintele Scripturi și pe care Papa Francisc ne-o reamintește cu atâta limpezime și ne cere să ne-o însușim și să o traducem în viață”. De asemenea, pr. Tarciziu a scos în evidență câteva aspecte mai importante din scrisoarea Papei: faptul că Biblia „este cartea poporului Domnului” – „Cuvântul lui Dumnezeu îi unește pe credincioși și îi face un singur popor” (nr. 4); dimensiunea ecumenică a Duminicii Bibliei; diferitele inițiative de lectură publică a Bibliei; lectio divina – care înseamn㠄a citi, a medita și a învăța să ne rugăm cu Cuvântul lui Dumnezeu” – organizată îndeosebi și în mod regulat în parohii.
Părintele a amintit apoi grupurile de lectio divina organizate în diferite parohii și comunități religioase din Capitală, la Colegiul Sf. Iosif și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București, cursurile organizate de sr. Cristina Mareș la Școala Biblică. Referindu-se la traducerea Bibliei în limba română, sub îngrijirea Bisericii Catolice, părintele a subliniat că atât la București cât și la Iași au fost realizate diferite ediții, care caută să corespundă cât mai mult cerințelor credincioșilor. De exemplu, pe lângă ediția integrală a Bibliei, există o ediție dedicată copiilor și adolescenților, editată de Surorile Pauline, cu texte adaptate vârstei lor.
Atât în Catedrala Sf. Iosif cât și în celelalte biserici din Arhidieceză, în Duminica Bibliei, Sfânta Scriptură a fost așezată la loc de cinste, iar la rugăciunea credincioșilor au fost rostite invocații speciale. În plus, la predică, preoții au vorbit despre scrisoarea apostolică Aperuit illis a Papei Francisc și despre importanța Cuvântului lui Dumnezeu în viața comunității și a fiecărui credincios în parte; în unele parohii s-a organizat o lectură dintr-o carte a Bibliei, s-a făcut o scurtă prezentare a Bibliei sau s-a derulat programul catehetic „Descifrarea misterului Bibliei”, promovat în Arhidieceză de Școala credinței. Duminica Bibliei este „o duminică dedicată în întregime Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înțelege bogăția inepuizabilă care provine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său” (cf. Scrisoarea apostolică Misericordia et misera, 7), iar în acest an a fost celebrată prima ediție.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 634, Ultimul acces: 2024-06-16 22:14:14