PS Petru, Cetatean de Onoare al judetului Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Petru, Cetățean de Onoare al județului Iași

[2020-01-28]
Vineri, 24 ianuarie 2020, Episcopul romano-catolic de Iași, PS Petru Gherghel, alături de Mitropolitul ortodox Teofan și de Lucian Flaișer, cândva președinte al Consiliului Județean, au primit, în chiar ziua Unirii Principatelor Române, titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Iași”. „Nu m-am așteptat”, a scris a doua zi Episcopului pe pagina sa de Facebook. „O asemenea decizie este o adevărată premieră și surpriză: să ne putem bucura de o așa onoare și chiar să deschidem lista celor ce vor avea parte de o asemenea distincție în viitor!”

Episcopul emerit al Iașiului s-a născut în satul Gherăești, județul Neamț, dar a subliniat c㠄istoria vieții mele a fost să fie în cea mai mare parte trăită în acest minunat oraș – orașul Unirii, orașul spiritualității și cetate istorică a României -, în acest județ ce îi leagă laolaltă pe românii de o parte sau alta a bătrânului Prut, punte între frați ce viețuiesc pe aceste istorice maluri ale Moldovei din negura veacurilor. Sunt fericit să mă pot declara ieșean și să mă simt naturalizat în acest ținut, unde m-am prezentat la începuturile studiilor mele și unde am rămas mai mult de 65 de ani. Pe scurt, o viață de om.”
Mesajul continuă: „Titlul mă onorează foarte mult și îmi oferă ocazia să mă întreb ce am făcut ca să îl merit și ce am datoria de a face mai departe pentru comunitatea în mijlocul căreia mi-am stabilit căminul încă din anul 1956, chiar în inima județului Iași. Mulțumesc providenței pentru acest dar și privilegiu, de a deveni și de a rămâne un membru fidel al comunității catolice de Iași, al orașului nostru – emblemă a unității și spiritualității -, și mulțumesc autorităților orașului și județului Iași pentru că m-au învrednicit să fiu nominalizat și confirmat membru și cetățean de onoare printre atâția mari cetățeni ieșeni și moldoveni ai județului nostru.”
„Sunt îndreptățit a mă bucura că pot fi numărat printre primii cetățeni fericiți de o asemenea onoare, astăzi, în Ziua Unirii Principatelor Române, aici unde, nu demult, marele Papă Francisc a binevoit să pună piciorul, să se roage pentru toți locuitorii orașului și județului nostru, păstrându-ne și avându-ne pe toți, fără diferențe, la inima sa, niciodată separați de ceilalți români din întreaga țară sau răspândiți pe întregul pământ. Mă bucur că visul meu și al nostru s-a împlinit, iar chemarea Sfântului Părinte, ca și rugăciunea lui, ne rămân ca un adevărat program uman și creștin: Să mergem împreună! Așa să fie!”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 664, Ultimul acces: 2024-06-23 06:41:50