Initiative pentru Duminica Bibliei in diverse Dieceze din lume - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Inițiative pentru Duminica Bibliei în diverse Dieceze din lume

[2020-01-28]
Sfânta Scriptură
„Ziua dedicată Bibliei vrea să fie nu doar o dată pe an, ci o dată pentru întreg anul, pentru că avem nevoie urgentă să devenim familiari și intim apropiați de Sfânta Scriptură și de Cel Înviat, care nu încetează să frângă pâinea Cuvântului și Pâinea [Euharistiei] în comunitatea celor care cred.” Acesta este auspiciul exprimat de Papa Francisc în scrisoarea apostolic㠄Aperuit illis” (nr. 8) cu care a instituit Duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu spre a fi celebrată în a treia duminică din timpul de peste an, în 2020, la 26 ianuarie. Îndemnul Papei are răspuns în diferite țări ale lumii, cu inițiative naționale, diecezane, parohiale, dintre care Agenția Fides amintește doar câteva.

Coincidența celor 50 de ani de la fondarea Federației Biblice Catolice, în aprilie 2019, precum și a aniversării celor 1600 de ani de la moartea Sfântului Ieronim, marele traducător al Bibliei, în 2020, a dat ocazia federației de a dedica un „An al Cuvântului lui Dumnezeu” din prima duminică de Advent (1 decembrie 2019), până la sărbătoarea liturgică a Sfântului Ieronim (20 septembrie 2020), invitând păstorii și instituțiile angajate în pastorația biblică din diferitele țări să își reînnoiască eforturile pentru a pune mereu mai mult Cuvântul lui Dumnezeu în centrul vieții și misiunii Bisericii.
În America latină, de mult timp luna septembrie este celebrată drept „Luna Bibliei” și este marcată de diferite inițiative, în toate țările, la orice nivel, pentru a promova citirea și cunoașterea Scripturilor și impactul lor asupra vieții creștinilor. A fost aleasă această lună întrucât, la finalul ei, pe 30 septembrie, liturgia celebrează sărbătoarea Sfântului Ieronim, iar cu acest prilej este celebrată și „Ziua Bibliei” în diferite națiuni.
În Argentina, Departamentul național pentru animarea și pastorația biblică al Conferinței Episcopale a elaborat un material ajutător pentru animarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, în care amintește că această celebrare nu înlocuiește tradiționala „Duminică a Bibliei” care, din 1961, se celebrează pe 30 septembrie: „Duminica dedicată cuvântului lui Dumnezeu și Duminica Bibliei se completează și se îmbogățesc reciproc, stimulându-ne în urmarea și în discipolatul misionar al lui Isus Cristos, pe care îl cunoaștem de fiecare dată când ne apropiem cu umilință de Sfintele Scripturi, unde ni se manifestă drept cuvânt definitiv al lui Dumnezeu”.
Episcopii din Paraguay au proclamat anul 2020 drept Anul Cuvântului lui Dumnezeu, timp de har, aderând la propunerea Federației Biblice Catolice. În mesajul lor adresat credincioșilor, Episcopii scriu: „Încurajăm toate persoanele, toate parohiile și capelele, toate grupurile, mișcările și familiile să deschidă Biblia, să citească împreună fragmente din cuvântul lui Dumnezeu și să împărtășească ceea ce Duhul Sfânt le inspiră. Lectio Divina, în acest fel, le va înflăcăra inimile și va fi un izvor de viață și de angajare creștină. Fie ca orice fiecare familie să aibă o Biblie! Fie ca să răsune Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi peste tot! Fie ca el să fie vestit tuturor!”
Tradiția dedicării lunii septembrie Bibliei a ajuns și în Africa. În Malawi, în luna septembrie a anului trecut, creștinii din opt Dieceze ale țării au fost invitați să citească în fiecare zi un fragment din Cuvântul lui Dumnezeu pentru o cunoaștere mai profundă a credinței catolice și pentru a deveni vestitori și martori ai ei. Chiar și copiii din Arhidieceza de Lilongwe, în Ziua Misionară a Copiilor, din 11 ianuarie, au fost chemați să citească Biblia, să se roage cu Biblia și să predice Cuvântul lui Dumnezeu în viața lor de fiecare zi. În Malawi, tema sărbătorii „Operei pontificale ale sfintei copilării” a fost: „Copiii au fost botezați și trimiși să predice Cuvântul lui Dumnezeu”.
Și în Republica Democratică Congo luna septembrie a fost luna Bibliei, fiind organizate diferite activități pentru a scoate în evidență că Sfânta Scriptură este izvorul principal al credinței creștine. Între inițiativele promovate: o Biblie pentru fiecare familie, dacă nu chiar pentru fiecare membru; lectura în familie și la nivel individual; emisiuni pe teme biblice în media; cursuri biblice în parohii; întâlniri pentru tineri, mame, adulți și responsabili ai Comunităților Ecleziale de Bază pentru a organiza lectura Bibliei în ambientele lor și a solicita o mai mare atenție față de evanghelia proclamată la Sfânta Liturghie.
Tema Zilei Bibliei, celebrate în decembrie a anului trecut în Bangladesh, „Cuvântul Tău este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele” va fi laitmotivul itinerariului de evanghelizare a Bisericii din Bangladesh în anul 2020. Mons. Romen Biragi, Episcopul Diecezei de Khluna și președintele Comisiei pentru cateheză și apostolatul biblic, a spus: „În acest an vom cere catolicilor din Bangladesh să cunoască și să aprofundeze responsabilitatea lor de botezați, chemați să anunțe Vestea cea Bună, conform Bibliei. Fie ca Biblia să devină lumina noastră, să facă viața noastră divină: aceasta este rugăciunea mea”. Comisia s-a angajat să promoveze apostolatul biblic în toate Diecezele, ajutând și colaborând la pregătirea și răspândirea materialelor catehetice și biblice în limbile locale, promovând formarea cateheților și a profesorilor de religie catolică.
În Filipine, prin decretul prezidențial 124 din 5 ianuarie 2017, președintele Duterte a declarat luna ianuarie a fiecărui an „Luna biblică națională”, care culminează cu ultima săptămână a lunii drept „Săptămâna biblică națională”. În această lună, toți filipinezii, inclusiv cei care lucrează în poziții ale guvernului – explică pentru Fides Episcopul auxiliar de Manila, Mons. Broderick Pabillo – sunt invitați să se concentreze asupra importanței lecturii și a studiului Bibliei. Guvernul recunoaște „dimensiunea religioasă a poporului filipinez și înalta influență a religiei în societatea umană”. În Filipine, „Duminica Bibliei” este celebrată în ultima duminică din ianuarie a fiecărui an începând din anii ’70, cu scopul de a promova, între catolicii filipinezi, importanța Cuvântului lui Dumnezeu în viața și în magisterul Bisericii și pentru a sprijini apostolatul biblic. (material al agenției Fides tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 691, Ultimul acces: 2024-06-24 10:46:33