Bilant: Campania „Sanatate pentru sate” a contribuit la imbunatatirea calitatii vietii a 8718 beneficiari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bilanț: Campania „Sănătate pentru sate” a contribuit la îmbunătățirea calității vieții a 8718 beneficiari

[2020-01-12]
de Iulian Dumitrașcu

Campania „Sănătate pentru sate”, derulată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a contribuit până în prezent la îmbunătățirea calității vieții a 8718 beneficiari.
Pe parcursul anului 2019 au beneficiat de avantajele programului 1020 persoane, iar cele zece acțiuni au avut loc în județele Ilfov, Prahova, Călărași și Giurgiu.
Medicii voluntari au oferit asistență medicală unei categorii vaste de populație, de la copii la persoane vârstnice, cu grade variate de dizabilitate.
Au fost depistate numeroase afecțiuni medicale de care oamenii nu știau și s-au actualizat schemele de tratament, în cazul celor cu boli cronice.
De altfel, unii dintre cei care s-au prezentat în fața medicilor campaniei nu mai fuseseră la un control medical de ani de zile sau niciodată.
În cadrul fiecărei ediții s-au deplasat în teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Naționale, dintre care cel puțin 20 au fost cadre medicale, iar ceilalți personal auxiliar.
Echipele au fost compuse din medici cu urmatoarele specializări: medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, etc.
Informații cu privire la câteva dintre afecțiunile identificate și tratate, a oferit Conf. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Medic voluntar.
Pacienții au beneficiat de efectuarea unor investigatii de ecograf, EKG și de analize de laborator, care au permis diagnosticarea a numeroase cazuri de diabet zaharat, de exemplu.
Pacienții adulți care au fost consultați cardiologic au prezentat mai ales hipertensiune arterială (peste 90% dintre ei), tulburări de ritm cardiac (extrasistole, fibrilație atrială), fenomene de insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică.
Consultațiile de pediatrie au relevat copii cu rinite și dermatite alergice, astm bronșic, parazitoze intestinale, obezitate.
Mulți dintre adulții evaluați gastroenterologic sufereau de sindrom de intestin iritabil, steatoză hepatică, gastrită sau boală de reflux gastro-esofagian, litiază biliară, neoplazii, ciroză hepatică.
Aproximativ 12% dintre adulții la care s-a măsurat glicemia au avut valori crescute ale acesteia, iar aproximativ 10% au fost diagnosticați cu diabet zaharat.
Au fost diagnosticate cazuri de cancere genitale, hematologice și pulmonare. Campania a relevat o prevalență crescută a osteoporozei, bolilor tiroidiene, obezității.
Medicii stomatologi au identificat numeroase leziuni carioase simple sau complicate, netratate, igienă orală deficitară.
De asemenea, medicii psihiatri au diagnosticat cazuri de tulburări depresive recurente, tulburare mixtă anxios-depresivă, chiar psihoze. Boala artrozică vertebro-periferică a fost găsită cu prevalență crescută în rândul populației mai vârstnice.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, și-a manifestat bucuria că în anul 2019 „mult mai mulți medici” s-au alăturat acestei campanii: „Sunt foarte entuziasmați și au reusit să salveze vieți”.
Campania a prins viață în anul 2015, în urma semnării unui protocol între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
Proiectul a fost dezvoltat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Proiectul Sănătate pentru sate reunește entuziasmul și disponibilitatea voluntarilor și a medicilor voluntari cu buna cooperare a preoților parohi și a primarilor din sate, mobilizând astfel populația din mediul rural spre a beneficia de consultații medicale gratuite”, spunea în 2013 Patriarhul Daniel.
Arhim. Ciprian Grădinaru a evidențiat jertfa voluntarilor implicați în campanie.
„Acești medici specialiști au făcut un sacrificiu de bunăvoie și din dragoste, din milă față de oamenii nevoiași”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 639, Ultimul acces: 2022-12-03 08:35:27