Pocainta nu este un simplu regret emotional – Patriarhul Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pocăința nu este un simplu regret emoțional – Patriarhul Daniel

[2020-01-12]
de Iulian Dumitrașcu

„Pocăința nu este un simplu regret emoțional, îmi pare rău de ce am făcut, ci înseamnă o schimbare a modului de a gândi, de a vorbi și de a făptui”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Duminica după Botezul Domnului.
Textul evangheliei din această zi prezintă începutul propovăduirii Domnului.
„De atunci a început Iisus să propovăduiască și să spună: Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 4:17).
Patriarhul a menționat în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală că pocăința la care face referire Mântuitorul Hristos presupune o schimbare a vieții.
„Viața trăită în neascultare față de Dumnezeu se schimbă în viață trăită în ascultare față de Dumnezeu. Viața trăită în fapte rele se schimbă în viață trăită săvârșind fapte bune”.
Tot în acest context, Părintele Patriarh a explicat cum începe renașterea spirituală a omului păcătos.
„Prin credința în Hristos, prin pocăință și prin primirea Sfântului Botez în numele Preasfintei Treimi”, întrucât „Sfânta Taină a Botezului și Sfânta Taină a Pocăinței sunt izvoare de lumină și bucurie pentru viața creștină”.
Întrucât am fost botezați în numele, lumina și iubirea Preasfintei Treimi, îndemnul Preafericirii Sale a fost ca „în tot timpul vieții noastre” să preaslăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, prin gând și cuvânt, prin rugăciune și fapte bune.
Oferind un exemplu duhovnicesc, Patriarhul a reiterat cuvintele Sfântului Antonie cel Mare rostite înainte de moarte:
„Dacă ai trăi mai mult, ce-ai mai face? Și el n-a dezvoltat vreun program de nicio formă socială sau culturală, ci a zis: Dacă aș trăi mai mult, aș învăța să mă pocăiesc mai bine. Și aceasta a spus-o după zeci de ani de nevoință, de post și de rugăciune”.
Spre finalul predicii sale, Patriarhul a precizat că pocăința trebuie să fie „o permanentă curățire” de păcatele săvârșite cu gândul, cuvântul și fapta, pentru a dobândi „mântuirea și sfințenia” ca daruri ale Împărăției lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 816, Ultimul acces: 2023-09-21 05:34:44