O femeie de 73 de ani a scris Luceafarul cu „ac si ata” pe 7 metri de panza. Lucrarea expusa la Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O femeie de 73 de ani a scris Luceafărul cu „ac și aț㔠pe 7 metri de pânză. Lucrarea expusă la Craiova

[2020-01-15]
de Gheorghe Anghel

O femeie de 73 de ani din Cugir a țesut pe o pânză lungă de șapte metri toate strofele poeziei „Luceafărul”. Opera unicat a fost expusă miercuri la Biblioteca Județean㠄Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la 170 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Trei ani i-au fost necesari Mariei Tudor ca să coasă cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul” pe pânza realizată din cânepă.
„Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul”, a mărturisit femeia care a învățat pe de rost poezia încă din copilărie.
Ideea de a țese poezia i-a venit într-o noapte după ce recitise pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”.
„Atunci m-am hotărât să scriu cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povestește Maria Tudor.
Lucrarea Mariei Toader a fost apreciată de elevii Colegiului Național Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei țesute cu multă migală.
O altă activitate organizată de Biblioteca Județean㠄Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a fost expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”.
În holul bibliotecii au fost expuse, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 957, Ultimul acces: 2024-06-10 14:12:18