Eminescu a luptat ca Manastirea Cozia care fusese transformata in inchisoare sa fie redata cultului – Arhiepiscopul Varsanufie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Eminescu a luptat ca Mănăstirea Cozia care fusese transformată în închisoare să fie redată cultului – Arhiepiscopul Varsanufie

[2020-01-15]
de Gheorghe Anghel

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat miercuri la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea prin rugăciuni și activități culturale. După slujba parastasului, Arhiepiscopul Varsanufie a reamintit implicarea marelui poet în salvarea Mănăstirii Cozia.
„Mihai Eminescu a fost strâns legat de ținutul Vâlcii, pentru că a luptat din răsputeri ca Mănăstirea Cozia, ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, care fusese transformată în închisoare, să fie redată cultului”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Timp de aproape cincisprezece ani, între 1879 – 1893, Mănăstirea Cozia a funcționat ca loc de detenție, fapt pentru care Mihai Eminescu a luat atitudine în ziarul Timpul. În data de 12 septembrie 1882 el scria revoltat:
Cozia, unde e înmormântat Mircea I, cel mai mare domn al Țării Românești, acela sub care țara cuprindea amândouă malurile Dunării până-n mare, Cozia unde e înmormântată familia lui Mihai vodă Viteazul, un monument istoric aproape egal ca vechime, cu țara – ce-a devenit aceasta? Pușcărie!
Arhiepiscopul Râmnicului l-a numit pe marele poet „un arhanghel al culturii poporului român” și a evidențiat apropierea lui față de valorile ecleziale.
„Cunoștea bine învățătura Bisericii Ortodoxe pentru că el a avut rude apropiate care au ales viața monahală la mănăstirile Agafton și Vorona. În aceste vetre de sihăstrie a cunoscut îndeaproape spiritualitatea Ortodoxiei românești”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După slujba de pomenire, au rost rostite ectenii și rugăciuni la bustul poetului național Mihai Eminescu, aflat în incinta Centrului Eparhial al Râmnicului.
Au participat elevi și profesori de la Școala Gimnazială I.G. Duca din Râmnicu-Vâlcea, oameni de cultură și preoți de la parohii din cuprinsul Protoieriei Râmnicu-Vâlcea.
Apoi, în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a urmat recitalul de muzică și poezie „Dor de Eminescu…”, susținut de actorii Camelia Constantin, Anca Olteanu, Dan Constantin și Gabriel Popescu de la Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea, acompaniați la pian de doamna Galina Nemțanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1059, Ultimul acces: 2025-03-13 03:55:00