IPS Aurel Perca: Incredintarea carjei pastorale, incredintarea grijii pentru Arhidieceza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

ÎPS Aurel Percă: Încredințarea cârjei pastorale, încredințarea grijii pentru Arhidieceză

[2020-01-11]
„Astăzi, când Înaltpreasfințitul Ioan mi-a înmânat cârja pastorală, am simțit că el îmi încredințează una dintre atențiile sale cele mai intense, una din afecțiunile sale cele mai puternice, una din grijile sale cele mai trăite, iubite și uneori chiar suferite pentru poporul lui Dumnezeu aflat în Arhidieceza de București. Le-am primit cu toată inima…” Aceste cuvinte au fost spuse astăzi de ÎPS Aurel la preluarea conducerii Arhidiecezei de București de la ÎPS Ioan.

ÎPS Aurel Percă, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală, a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București și a fost înscăunat Arhiepiscop Mitropolit de București. Prelatul a explicat la predică: „Orice Episcop adună în propria Dieceză moștenirea care îi este transmisă de predecesorii săi. Acest lucru se adeverește într-un mod cu totul special față de Episcopul predecesor imediat: când el încredințează noului Episcop cârja pastorală, semn al grijii intense desfășurată timp de mulți ani în conducerea poporului lui Dumnezeu, el încredințează în același timp iubirea pentru acea Biserică particulară care este Dieceza, bucuriile, neliniștile, speranțele pe care le-a trăit în acea realitate cu oamenii, adunați de Cristos în jurul Evangheliei și a Euharistiei, prin puterea Sfântului Duh.” ÎPS Ioan Robu a condus Arhidieceza de București din 1984 până astăzi (din 1990 ca Arhiepiscop, anterior ca administrator diecezan).
Noul Arhiepiscop de București a oferit la începutul predicii mai multe informații despre cârja episcopală și simbolismul ei. „Cârja episcopal㠖 numită pastoral㠖 este unul din simbolurile vizibile ale misiunii de păstor al Episcopului. Când Episcopul parcurge drumul până la altar trecând prin biserică, purtând cârja pastorală, este Cristos însuși care își face intrarea în mijlocul poporului ca Bun Păstor. În Episcop este prezent însuși Cristos – Păstorul care vine să ne adune într-o singură turmă când intră în lăcașul Sfânt: să conducă pe credincioși la cuvântul său când este proclamat, pentru a le da viața sa în pâinea și vinul, care vor deveni Trupul și Sângele Său, să îi protejeze și să îi vindece cu puterea harului ce izvorăște din Euharistie. Într-adevăr, Episcopul poartă cârja episcopală nu numai când intră în Biserică, dar și în timpul proclamării Evangheliei, când celebrează Sacramentele, când dă binecuvântarea precum și în procesiunea de plecare din biserică. Cârja pastorală este un semn episcopal, legată de misiunea amplă a Episcopului, care este aceea de a conduce, a învăța și a sfinți.”
L-a citat apoi pe Sfântul Ambroziu, Episcop de Milano, care spunea despre cârja episcopală c㠄trebuie să fie la un capăt ascuțită pentru a pinteni, pentru a îmboldi pe cei leneși, la mijloc drept pentru a conduce pe cei slabi, în partea superioară curbată pentru a aduna pe cei rătăciți”. ÎPS Aurel a continuat: „Prin voința lui Cristos, Episcopul este figură centrală în structura Bisericii. ‘Ubi Episcopus, ibi Ecclesia’, spuneau sfinții Părinți ai Bisericii, ‘unde este Episcopul, acolo este și Biserica’. În mâinile sale se unesc toate funcțiile esențiale pentru viața Trupului mistic al lui Cristos, care este Biserica. El este învățătorul credinței; el este cel care conduce Biserica ‘in persona Christi’, el oferă Tatălui Jertfa Noului Legământ. El este îndrumătorul și călăuzitorul poporului creștin.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 605, Ultimul acces: 2022-11-30 23:29:39