IPS Aurel Perca: Doresc sa imi cunosc „turma” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

ÎPS Aurel Percă: Doresc să îmi cunosc „turma”

[2020-01-11]
ÎPS Aurel Percă
„Poate vă așteptați acum să expun acum un plan pastoral pentru viitoarea mea slujire de păstor al Arhidiecezei de București. Nu este acum momentul de programe și planuri pastorale. Doresc să mă introduc treptat în viața Arhidiecezei, să îmi cunosc ‘turma’, punându-mă în ascultarea frumoasei tradiții a Bisericii locale, care de astăzi pot spune că este turma pe care mi-o încredințează Domnul spre a o păstori.” Astfel a spus ÎPS Aurel Percă la Liturghia de instalare ca Arhiepiscop Mitropolit de București, celebrată în Catedrala Sf. Iosif din Capitală.

„Sunt aici pentru că Isus Cristos, Bunul Păstor, mă cheamă să continui opera de evanghelizare, să vă aduc vestea cea bună a Evangheliei, și să continui lucrarea de sfințire, așa cum apostolii au plecat într-o asemenea misiune după revărsarea Duhului Sfânt din ziua de Rusalii. Din această imagine vreau să mă inspir în exercitarea misiunii mele.” ÎPS Aurel Percă îi succedă ÎPS Ioan Robu la conducerea Arhidiecezei de București, după ce până acum a fost Episcop auxiliar în Dieceza de Iași. Născut la 15 august 1951, la Săbăoani, în Moldova, a devenit Episcop auxiliar la 8 decembrie 1999. După 20 de ani a primit noua numire.
„Vin din Moldova și aduc cu mine o istorie, o tradiție, un patrimoniu care m-a plăsmuit. Dar de astăzi înainte eu sunt aici, păstor al poporului lui Dumnezeu care este în această Arhidieceză. Voi căuta ca imediat să cufund în acest fluviu de har care mă precedă. Simt că o Biserica mă primește înlăuntrul unei mari istorii și sunt recunoscător pentru încrederea pe care deja mi-o arătați. Și aș vrea să spun că această încredere din partea Dvs primește de pe acum un răspuns de afecțiune sinceră din partea mea, însoțită de un răspuns de a face din viața mea ‘o ofertă pe altarul credinței voastre’, cum spunea Sfântul Paul. Viața unui Episcop aparține Domnului și poporului lui Dumnezeu și el este chemat să slujească. Și așa aș dori să fie”, a spus el la predica de astăzi.
„Vreau ca împreună să fim o Biserică locală, o Dieceză, care trăiește din ascultarea îndrăgostită a Cuvântului lui Dumnezeu și a Euharistiei celebrată în Duh și Adevăr. Vrem să fim Biserică locală, o Dieceză, după viziunea Fericitului Vladimir Ghica, apostolul carității, și a Fericitului Anton Durcovici, un pasionat păstor pentru poporul ce i-a fost încredințat, dar amândoi curajoși mărturisitori și martiri ai credinței.” A spus apoi că este conștient de „greutățile și dificultățile pe care teritoriul vast al Arhidiecezei le ridică. Împărtășesc preocupările multor preoți, părinți, educatori care percep neliniștile timpului prezent și schimbările sociale, economice și politice amplificate de progresele zgomotoase în domeniul comunicațiilor.”
„Astăzi începe un anotimp inedit și un drum nou pentru mine împreună cu Dvs, iubiți frați și surori în Cristos. O nouă Dieceză pentru mine, ca rang Arhidieceză, pentru un păstor care vine din afara ei. Percept momentul ca o provocare foarte sugestivă dar și angajantă.” A adăugat apoi: „Mărturisesc că nu cunosc sau cunosc prea puțin Arhidieceza: vă cer acum, și vă invit ca de astăzi înainte ‘să mergem toți împreun㒠pe toate potecile, străzile și drumurile localităților care o formează, fără pretenția să îi oblig pe toți să facă acest lucru, dar fără a exclude pe cineva, dacă dorește să se alăture acestui mers împreună în trăirea credinței. Vă chem să căutăm împreună și să descoperim tot ceea ce ne poate favoriza un parcurs comun pentru a ‘fi o singură turmă și un singur păstor’.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 831, Ultimul acces: 2023-09-21 05:33:13