Purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun reactioneaza la cartea Papei emerit - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun reacționează la cartea Papei emerit

[2020-01-13]
„‘Mi-aș da mai curând viața decât să schimb legea celibatului.’ Papa Francisc, citând faimoasele cuvinte ale Sfântului Papă Paul al VI-lea, și-a exprimat în mod clar poziția.” Vaticanul a amintit aceste cuvinte rostite de Sfântul Părinte la întoarcerea din călătoria apostolică făcută în Panama, pentru Ziua Mondială a Tineretului. Declarația de astăzi, 13 ianuarie, făcută de Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, vine ca răspuns la știrea privind o nouă carte, semnată de Papa emerit Benedict al XVI-lea și Cardinalul Robert Sarah, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pe tema celibatului preoțesc.

Cartea „From the Depths of Our Hearts” (Din adâncul inimilor noastre), publicată pentru început în franceză de Editura Fayard și în engleză de Editura Ignatius Press, este deja disponibilă pentru pre-comandă în limba engleză și va fi expediată începând din 20 februarie. În limba franceză va apărea pe 15 ianuarie. Cartea, spune Papa emerit Benedict, este o „contribuție” în ascultarea filială față de Papa Francis și recunoaște modul în care actualul Pontif a reafirmat celibatul. Iată declarația directorului biroului de presă al Sfântului Scaun, ca răspuns la carte:
„Poziția Sfântului Părinte cu privire la celibat este cunoscută. În cursul conversației sale cu jurnaliștii la întoarcerea din Panama, Papa Francisc a spus: ‘O frază de la Sfântul Papă Paul al VI-lea îmi vine în minte: Prefer să îmi dau viața înainte de a schimba legea celibatului’. Și a adăugat: ‘Personal cred că celibatul este un dar pentru Biserică. Nu sunt de acord să permit celibatul opțional, nu. Doar câteva posibilități ar rămâne în cele mai îndepărtate locuri – mă gândesc la Insulele Pacificului [ …] când există o nevoie pastorală, atunci păstorul trebuie să se gândească la credincioși.’
În ceea ce privește modul în care acest subiect se încadrează în activitatea mai generală a recentului Sinod, în cadrul întrunirii finale Sfântul Părinte a spus: ‘Am fost foarte încântat că nu am căzut prizonieri acelor grupuri selective care din Sinod vor să vadă doar ceea ce s-a decis pe teama aceasta sau cealaltă și neagă esența Sinodului, diagnosticele pe care le-am făcut în cele patru dimensiuni’ – pastorală, culturală, socială și ecologică. Deoarece adesea mass-media încearcă să prezinte o opoziție între Papa Francisc și Papa emerit Benedict în această privință, Vaticanul amintește că Papa Francisc a spus că celibatul preoțesc nu este opțional. Mai mult, în lumina viitoarei exortații apostolice în urma Sinodului pentru Amazonia, așteptată poate chiar luna viitoare, Vaticanul a reiterat că Sinodul – potrivit Papei – nu trebuie redus la una sau două probleme, ci văzut în cele patru dimensiuni menționate anterior.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 815, Ultimul acces: 2023-09-22 06:33:40