Intalnirea Europeana Taize 2019/2020: Tineri mereu in miscare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnirea Europeană Taize 2019/2020: Tineri mereu în mișcare

[2020-01-09]
În perioada 28 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020, 45 de tineri din Eparhia de Cluj-Gherla și alte zone ale țării, în cadrul grupului organizat de ASTRU Cluj, au participat la Întâlnirea Europeană Taizé, de la Wrocław, în Polonia. A fost a 42-a etapă a pelerinajului încrederii pe pământ început de fratele Roger la sfârșitul anilor 1970. Acest pelerinaj oferă participanților posibilitatea de a împărtăși credința cu cei de vârsta lor de diferite confesiuni, de a cunoaște realitatea comunităților creștine din țara gazdă, de a se ruga în liniște cu ajutorul cântărilor specifice Comunității din Taizé, de a experimenta ospitalitatea familiilor care își deschid casele și de a participa la diferite ateliere și evenimente. Am fost plăcut surprinși de faptul că tema întâlnirii – „Mereu în mișcare, niciodată dezrădăcinați” – și propunerile fratelui Alois pentru acest an se potrivesc foarte bine cu tema anului nostru asociativ.

Am pornit în data de 27 decembrie 2019 și am ajuns în următoarea zi în Polonia, unde voluntarii bine pregătiți ne-au așteptat cu multă căldură, în ciuda vremii de afară. După primirea instrucțiunilor și a săculeților cu hărțile și broșurile informative, am pornit spre Oława, unde am fost primiți în 4 parohii, de către gazde mărinimoase și dornice să ne ia în grijă și să împărtășească cu noi tot ce au pe parcursul celor cinci zile petrecute împreună: parohia Milostivirea Divină, parohia Ss. Petru și Pavel, parohia Sfânta Fecioară Maria Regină și parohia Maica Consolării. Ne-am întors apoi în Wrocław pentru a mânca și a participa la prima seară de rugăciune. În următoarele două zile programul a constat în participarea, de dimineață, la Sfânta Liturghie, în parohiile gazdă, urmată de discuții în grupuri mici. După aceasta ne deplasam spre Wroclaw pentru a participa la rugăciunea de la mijlocul zilei și atelierele diverse propuse de organizatori.
Între ateliere menționăm: „De ce să citim Biblia astăzi?” (Arhiepiscopul Grzegorz Ryœ din Łódż); „Putem să slujim la doi stăpâni? Cum să facem să ne câștigăm traiul de zi cu zi și în același timp să facem o diferență?”; „Mărturii ale creștinilor care trăiesc în Orientul Mijlociu”; „Muzică barocă din Europa Centrală. Concert de viola da gamba și violoncel”; „Eu-ul meu adevărat și selfie-ul meu – o discuție între un influencer și un psiholog”; „Mai este posibil să sperăm? Dialog cu un jurnalist și un frate din Taizé”; „Clone, drone și smartphone-uri – cum influențează știința de astăzi deciziile pe care trebuie să le luăm?”, „Filosofia lui Edith Stein, găsirea unui adevăr care îți implică întreaga ființă”, „Bucuriile și greutățile vieții comunitare într-o lume individualistă”, „Să descoperim orașul Wrocław întâlnind ‘giganții’ și ‘piticii’ lui – tur interactiv al orașului” și multe altele care au avut în centru diverse aspecte ale vieții sociale.
Seara programul se încheia cu un alt moment de rugăciune în liniște cu cântece de la Taizé, în cadrul căruia fratele Alois se adresa tuturor tinerilor, în meditațiile propuse, îndemnându-i să construiască un viitor ce se bazează pe pace. În cele cinci seri am avut ocazia de a ne ruga atât în biserici importante din centrul orașului cât și în Hala Stulecia, care a găzduit numărul cel mai mare de participanți în oraș. În noaptea dintre ani, cu o oră înainte de miezul nopții, ne-am strâns fiecare în parohiile în care am fost găzduiți, la o oră de rugăciune pentru pace în lume. Tot în parohiile care ne-au primit am sărbătorit revelionul cu tinerii din alte țări. Fiecare grup a pregătit câteva dansuri sau cântece tradiționale, pentru Festivalul națiunilor. În ultima zi, am avut ocazia să vizităm încă o dată frumosul oraș Wroclaw și să ne petrecem ultima seara la o pizza și o vorbă bună, cu grupul gazdelor poloneze din Oława.
Suntem recunoscători în primul rând Bunului Dumnezeu că ne-a călăuzit pe fiecare înspre a avea această experiență împreună, iar apoi fiecărei persoane cu care am interacționat și care a contribuit la îmbogățirea noastră umană și spirituală: tuturor participanților care au ales să petreacă ultimele zile din an în Wrocław, gazdelor care au deschis ușile caselor și ale inimilor lor, voluntarilor care au depus efort în pregătirea întâlnirii și pe parcurs și tuturor celor care au intrat în contact cu tinerii și au ales să aibă încredere în cei de lângă ei. Mulțumim și fotografilor din grup care au împărtășit cu noi perspectiva lor personală asupra întâlnirii, captată prin intermediul imaginilor realizate.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 709, Ultimul acces: 2023-02-02 09:48:56