Papa Francisc: Adevarata pace este semanata in inima - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Adevărata pace este semănată în inimă

[2020-01-09]
Liturghie în capela Casei Santa Marta
Celebrând Liturghia la Casa Santa Marta joi, 9 ianuarie 2020, Papa Francisc a reflectat asupra primei lecturi a zilei, în care Sf. Ioan arată calea pentru a ajunge la pace: trebuie „să rămânem în Domnul” cu iubirea care se recunoaște în „lucrurile mici”. Pacea în lume se construiește plecând de la pacea în inimi. Nu putem „să fim creștini” dacă suntem „semănători de război” în familie, în cartierul nostru, la locul de muncă: „Domnul să ni-l dea pe Duhul Sfânt pentru a rămâne în El și a ne învăța să iubim, simplu, fără a face război cu alții” – a fost rugăciunea Papei la Liturghia de joi. Amintind rugăciunea de la începutul Liturghiei, cu invocarea lui Dumnezeu pentru a acorda „tuturor popoarelor” o „pace sigură”, gândul Pontifului a mers spre situația de astăzi.

„Când vorbim despre pace, imediat ne gândim la războaie, ca în lume să nu fie războaie, să fie o pace sigură, aceasta este imaginea care ne vine mereu, pace și nu războaie, dar mereu afară: în acea țară, în acea situație… Și în aceste zile sunt aprinse atâtea focuri de luptă, mintea merge imediat acolo când vorbim despre pace, când ne rugăm ca Domnul să ne dea pacea. Și este bine, trebuie să ne rugăm pentru pacea în lume, trebuie mereu să avem înainte acest dar al lui Dumnezeu care este pacea și să îl cerem pentru toți.” Dar Papa ne îndeamnă și să ne întrebăm cum merge pacea acasă, dacă inima noastră este „în pace” sau neliniștită, mereu „în război, în tensiune pentru a avea ceva mai mult, pentru a domina, pentru a ne face auziți”.
„Pacea popoarelor” sau a unei țări „este semănată în inimă”: „dacă noi nu avem pace în inimă, cum credem că va fi pace în lume?” Prima lectură a zilei din Sf. Ioan Apostolul, a subliniat Sfântul Părinte, „ne arată calea”, drumul pentru a ajunge la „pacea interioară”: „a rămâne în Domnul”. Acolo unde este Domnul este pace. El este cel care face pacea, Duhul Sfânt pe care El îl trimite pentru a face pace în noi. Dacă noi rămânem în Domnul, inima noastră va fi în pace; și dacă noi rămânem în mod obișnuit în Domnul, când cădem în păcat, Duhul Sfânt ne face să recunoaștem această greșeală, această cădere. Să rămânem în Domnul.”
„Și cum rămânem în Domnul? Spune Apostolul: ‘Dacă ne iubim unii pe alții’. Aceasta este întrebarea, acesta este secretul păcii.” Iubirea, a subliniat Pontiful, „se face văzută în lucrurile mici”, pentru c㠄dacă există război în inima mea, va fi război în familia mea, va fi război în cartierul meu și va fi război la locul de muncă”. Geloziile, invidiile, bârfele ne conduc la a face război unii cu alții, „distrug”, sunt „ca o murdărie”. Invitația Papei este încă o dată la a reflecta de câte ori vorbim „cu spirit de pace” și de câte ori „cu spirit de război”.
„În mod obișnuit, modul nostru de a acționa în familie, în cartier, la locul de muncă, este un mod războinic: a-l distruge pe celălalt, a-l murdări pe celălalt. Și aceasta nu este iubire, aceasta nu este pacea sigură pe care am cerut-o în rugăciune. Când facem aceasta, nu este acolo Duhul Sfânt. Și aceasta se întâmplă fiecăruia dintre noi.” Sfântul Părinte a continuat: când diavolul reușește să ne ducă la a face război și aprinde acel „foc”, „este mulțumit, nu mai are de lucru”: „noi lucrăm pentru a ne distruge unul pe altul”, „noi ducem înainte războiul, distrugerea”, distrugându-ne în primul rând pe noi înșine, „pentru că eliminăm iubirea”, și apoi pe ceilalți.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 694, Ultimul acces: 2023-01-28 09:52:00