Itinerariu fotografic cu Boboteaza in lume: Bucuria ortodocsilor de Aratarea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Itinerariu fotografic cu Boboteaza în lume: Bucuria ortodocșilor de Arătarea Domnului

[2020-01-09]
de Mihail Mere-Albe

Sărbătoarea Botezului Domnului a fost celebrată pe 6 ianuarie în toate Bisericile Ortodoxe din lume care respectă calendarul iulian revizuit.
Vă invităm să descoperiți bucuria care a însoțit sărbătoarea Epifaniei pe mapamond printr-un scurt itinerariu fotografic.
Constantinopol
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a slujit de Bobotează în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Fanar unde a oficiat și slujba Aghesmei Mari.
Patriarhul Bartolomeu de Bobotează la Fanar. Foto credit: Patriarhia Ecumenică
Apoi, Patriarhul Ecumenic a binecuvântat „firea apelor” în Golful Cornul de Aur.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu pregătindu-se pentru aruncarea Crucii. Foto credit: Patriarhia Ecumenică
În pofida condițiilor meteo nefavorabile, peste 20 de tineri din Constantinopol și Grecia au înotat pentru recuperarea crucii aruncate în apă. La final, atât câștigătorul cât și ceilalți înotători au primit daruri din partea Patriarhului Ecumenic.
Damasc
Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei a slujit de Bobotează în Damasc. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Slujba Aghesmei Mari.
Împreună cu Patriarhul Ioan a slujit Episcopul vicar patriarhal Efrem Maalouli.
Patriarhul Ioan în Biserica Sfânta Cruce din Damasc. Foto credit Facebook/Patriarhia Antiohiei.
La slujbă au participat sute de credincioși. Foto credit: Facebook/Patriarhia Antiohiei.
București
De sărbătoarea „Botezul Domnului”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București împreună cu Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la slujba de sfințire a apelor. Foto credit. Basilica.ro
Preafericirea Sa a evidențiat în omilia rostită la sfințirea cea mare a apei c㠄trei sunt lucrările deosebite ale acestei ape sfințite de Botezul Domnului. Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de patimi egoiste și de duhuri rele”.
Botezul Domnului în București. Foto credit: Basilica.ro
Sofia
În Sofia, Patriarhul Neofit al Bulgariei a sfințit de sărbătoarea Epifaniei steagurile de luptă ale armatei. Ceremonialul religios a avut loc în fața Catedralei patriarhale „Sfântul Alexandru Nevski”.
Preafericirea Sa a oficiat slujba Aghesmei Mari pentru a binecuvânta drapelul. Foto credit: Patriarhia Bulgariei/ Angel Karadakov
La slujba de sfințire au participat Președintele Bulgariei, Rumen Radev, Ministrul Apărării Naționale, Krasimir Karakachanov, Primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, politicieni, ambasadori și numeroși credincioși.
Patriarhul Bulgariei împreună cu președintele țării de Bobotează. Foto credit: Patriarhia Bulgariei/ Angel Karadakov
Paphos
După Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului în Paphos a urmat o procesiune până în portul orașului unde ierarhul a oficiat slujba Aghesmei Mari.
Ceremonialul de sfințire a apei în Biserica Ortodoxă a Ciprului. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Ciprului
Manifestarea s-a bucurat de prezența președintelui Republicii Cipru, Nikos Anastasiadis și a altor oficialități religioase și militare.
După slujba de sfințire a apei, câțiva tineri s-au aventurat să recupereze crucea aruncată în Marea Mediterană. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Ciprului
Atena
La Atena, Preafericitul Părinte Ieronim a oficiat luni Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Serafim de Pireu în Catedrala „Sfânta Treime”.
Cei doi arhierei la slujba de sfințire a apei. Foto credit: Arhiepiscopia Atenei/ Christos Bonis
Președintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, a participat la sfințirea apelor și a eliberat un porumbel alb, simbol al Duhului Sfânt.
Tradiția este respectată în majoritatea țărilor ortodoxe. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Greciei/Christos Bonis
Tarpon Springs – Florida
Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, a oficiat slujba Aghesmei Mari pentru prima dată de când a fost întronizat în această demnitate. Ceremonia a avut loc în Tarpon Springs, Florida.
Ceremonialul de aruncare a crucii. Foto credit: GOA/Dimitrios Panagos
Alături de cele câteva mii de credincioși, la slujbă a participat Prim-ministrul Greciei, aflat în America pentru o întâlnire cu Președintele Donald Trump.
Premierul Greciei alături de Arhiepiscopul Elpidofor. Foto credit: GOA/Dimitrios Panagos
Londra
Arhiepiscopul grec Nikitas al Marii Britanii, însoțit de numeroși credincioși, a mers în procesiune pentru a binecuvânta apele la râul Tamisa.
Procesiunea spre râul Tamisa. Foto credit: thyateira.org.uk
Arhiepiscopul Nikita atuncând crucea în Tamisa. Foto credit: thyateira.org.uk
Marsilia
Pentru sărbătoarea Bobotezei, Mitropolitul Emanuel al Franței a călătorit la Marsilia pentru a celebra Epifania alături de credincioșii ortodocși greci din oraș.
La manifestare au participat autorități locale și reprezentați politici din Grecia și Cipru.
Mitropolitul Emanuel binecuvintează apele din portul orașului. Foto credit: Orthodoxtimes.com
Brazzaville
După Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Pantelimon în catedrala din Brazzaville, pentru al șaptelea an în istoria comunității ortodoxe din centrul Africii, credincioșii au participat la aruncarea crucii în al doilea fluviu ca mărime din lume, Congo.
Procesiunea a precedat slujba Aghesmei Mari: Foto credit: Orhodoxtimes
Înaltpreasfinția Sa a transmis credincioșilor binecuvântarea Patriarhului Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi și a mulțumit autorităților pentru sprijinul oferit Bisericii locale din Brazzaville.
Slujba Aghesmei Mari. Foto credit: Orhodoxtimes
Cairo
Mitropolitul Nicodim de Memfis a oficiat slujba de Sfințire Mare a apei în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cairo.
După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a participat la ritualul tăierii vasilopitei și al aruncării crucii în Nil.
Vasilopita este o pâine sau o prăjitură de Anul Nou în Grecia și în multe alte zone din estul Europei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 712, Ultimul acces: 2023-02-03 19:20:57