Un moment de respiro: Ceaikovski in interpretarea unui monah de la Valaam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un moment de respiro: Ceaikovski în interpretarea unui monah de la Valaam

[2020-01-09]
de Gheorghe Anghel

La final de an, Mănăstirea Valaam le-a oferit un dar special urmăritorilor pe rețele de socializare: o filmare cu un monah din obște interpretând la pian o piesă semnată de Piotr Ilici Ceaikovski.
Clipul a strâns numeroase aprecieri și cuvinte de felicitare. Pe YouTube a fost vizualizat de peste 140.000 de ori, iar pe Instagram a primit aproape 8.000 like-uri.
Monahul pe nume Abel a interpretat cu măiestrie un fragment din Valsul Florilor – Baletul Spărgătorul de nuci.
Creația compozitorului rus a devenit reprezentativă pentru sărbătoarea Crăciunului încă de la premiera din decembrie 1892.
Baletul prezintă povestea unei fetițe care primește în dar de Crăciun un spărgător de nuci în forma de om. Încântată de cadoul primit, ea adoarme și îl visează sub forma unui prinț care o poartă în lumea jucăriilor vorbitoare, a păpușilor care știu sa zâmbească și a florilor care dansează.
Mănăstirea Valaam
În cadrul Mănăstirii Valaam a viețuit o perioadă și Sfântul Antipa de la Calapodești. Foto credit: Doxologia.
Mănăstirea Valaam este cunoscută și sub denumirea de „Muntele Athos de Nord” sau „Marea și Cinstita Lavră”.
Așezământul monahal se află pe insula cu același nume din partea nordică a Lacului Ladoga, în ținutul rusesc Kareliya, pe cea mai mare insulă a unui arhipelag alcătuit din circa 50 de insulițe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 714, Ultimul acces: 2023-02-03 19:43:25