„Bucuria sfintirii timpului”. Cum a fost intampinat Anul Nou in tara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Bucuria sfințirii timpului”. Cum a fost întâmpinat Anul Nou în țară

[2020-01-02]
de Mihail Mere-Albe

Am alcătuit un scurt itinerariu foto prin care puteți descoperi cum au trăit românii bucuria sfințirii timpului în bisericile din țară.
La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul, a fost proclamat anul 2020 ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.
„Hristos-Domnul, Împăratul veacurilor, să vă dăruiască tuturor celor care ați venit la biserică să vă rugați împreună cu noi, la cumpăna trecerii dintre ani, sănătate și pace, precum și bucuria sfințirii timpului ca timp al mântuirii, să binecuvânteze familiile și activitățile dumneavoastră, spre slava Preasfintei Treimi și binele oamenilor!” – Patriarhul Daniel.
Icoana Anului omagial 2020. Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene
După Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe copiii și tinerii aflați în grija Așezământului Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați.
Arhiepiscopul Casian, înconjurat de tineri în costum tradițional. Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos/ Facebook
De sărbătoarea „Sfântului Vasile cel Mare” Mitropolitul Teofan a atras atenția că urmarea căilor noi din lume nu este întotdeauna benefică, ci căile vechi, „căile celor de demult”, aduc odihnă sufletească. Ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră:
Calea necredinței, a îndepărtării de Dumnezeu;
Calea păcatului trupesc;
Calea înstrăinării de neam;
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei rostind omilia în prima zi a anului. Foto credit: Captură Video
În prima zi din 2020 Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să practice „Rugăciunea lui Iisus” pentru a-și curăța mintea și pentru a-și unifica energiile risipite din cauza „stării de fărâmițare interioară”.
Citirea Sfintei Evanghelii la Catedrala episcopală din Huși. Foto credit: Episcopia Hușilor
Momentul culminant de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost sfințirea la finalul Sfintei Liturghii a icoanei Sfinților Ioachim și Ana și a Sfântului Nicolae, închinat㠄Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Moment din timpul sfințirii icoanei anului omagial 2020. Foto credit: Mitropolia Ardealului
„La mulți ani!” cu multe împliniri duhovnicești a fost urarea pe care Preasfințitul Părinte Gurie le-a adresat-o credincioșilor hunedoreni.
Ierarhul a oferit Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru clerici Părintelui Petru Costa, Protopopul Devei.
Întâmpinarea ierarhului Episcopiei Devei și Hunedoarei. Foto credit: Episcopia Devei și Hunedoarei
Momente deosebite au fost și la Cluj. Episcopul vicar Vasile Someșanul a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 71 ani de viață, precum și cu prilejul onomasticii.
Mitropolitul Andrei i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și un aranjament floral.
Moment festiv la Catedrala din Cluj. Foto credit: Mitropolia Clujului
Imaginea zilei vine din Maramureș. În timp ce Preasfințitul Părinte Iustin și preoții slujitori se împărtășeau, un pui de maramureșean se juca de-a bușilea pe soleea Sfântului Altar.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Iustin. Foto credit: Episcopia Maramureșului
Mitropolitul Irineu al Olteniei a evocat în cadrul omilei rostite în prima zi a anului personalitatea Sfântului Vasile cel Mare: „El este Părintele Bisericii, dascăl și învățător al Bisericii, care s-a străduit prin cuvânt și epistolă să îndrepte cele rătăcite ale oamenilor”.
Începutul Sfintei Liturghii. Foto credit: Mitropolia Olteniei
Pentru a încununa momentele duhovnicești deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu-Severin, protopsalții au prezentat pe platoul din fața sfântului lăcaș, tradiționalul Plugușor și jocul Caprei, momente gustate cu multă bucurie, dar și cu nostalgie de toți cei prezenți, notează site-ul eparhial.
Jocuri tradiționale la catedrala episcopală. Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei
Chiar dacă ne dorim ca 2020 să fie un an prosper, nu trebuie să neglijăm partea spirituală. Urarea Mitropolitului Ioan al Banatului a vizat tocmai acest aspect. Astfel, ierarhul a dorit „un an roditor în împlinirea faptelor bineplăcute lui Dumnezeu”.
Mitropolitul Ioan, vorbindu-le credincioșilor. Foto credit: Mitropolia Banatului
La Caransebeș, Episcopul Lucian a îndemnat slujitorii sfintelor altare, dar și pe credincioși să mediteze asupra temei anului omagial 2020, dar și să acționeze în ceea ce privește „misiunea ce trebuie să se intensifice în sânul familiei creștine”.
„Biserica va avea un rol important pentru echilibrarea familiei creștine pentru că este o mamă iubitoare pentru toți fii ei”.
Preasfinția Sa a împărtășit copii veniți la Sfânta Biserică. Foto credit: Episcopia Caransebeșului
Mitropolitul Nifon a săvârșit pe 1 ianuarie o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Vasile Costin, predecesorul Său.
Mitropolitul Nifon, îi binecuvântează pe credincioși după citirea Sfintei Evanghelii. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în cadrul omiliei rostite la Sf. Liturghie necesitatea sfințirii timpului, prin viața fiecăruia dintre noi, prin trăirea și promovarea principiilor Evangheliei lui Hristos în viața cotidiană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2742, Ultimul acces: 2024-04-16 00:34:11