Papa Francisc: Stim sa privim cu inima? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Știm să privim cu inima?

[2020-01-01]
Dacă vrem să ne unim cu Dumnezeu, calea trece prin Maria, căci prin ea Dumnezeu s-a unit cu umanitatea. Afirmația a fost făcută astăzi de Papa Francisc, la predica din prima zi a anului, când în Biserica Catolică este marcată Ziua Mondială a Păcii și este sărbătorită Maria, Mama lui Dumnezeu. „În prima zi a anului celebrăm această căsătorie între Dumnezeu și om, inaugurată în sânul unei femei. În Dumnezeu va fi pentru totdeauna umanitatea noastră și pentru totdeauna Maria va fi Născătoarea de Dumnezeu.”

„Născut din femeie” au fost cuvintele care, prin repetiție, au dat ritmul predicii din Bazilica San Pietro. Sfântul Părinte a amintit că Isus nu a venit pe lume direct ca adult, ci a fost zămislit în Maria: „acolo și-a însușit umanitatea noastră, zi după zi, lună după lună”. Subliniind demnitatea extraordinară acordată femeii prin întruparea lui Isus, Pontiful a contrastat acest fapt cu un fenomen foarte grav: femeile sunt „ofensate, bătute, violentate, forțate să se prostitueze și să suprime viața pe care o poartă în sân”. Fiecare violență provocată femeii, a spus el, „este o profanare a lui Dumnezeu, născut din femeie. Din trupul unei femei a venit mântuirea pentru omenire: din modul în care tratăm trupul femeii înțelegem nivelul nostru de umanitate.”
„De câte ori trupul femeii este jertfit pe altarele profane ale publicității, ale câștigului, ale pornografiei, exploatat ca suprafață de folosit. Trebuie eliberat de consumism, trebuie respectat și onorat; este trupul cel mai nobil din lume, a zămislit și a născut Iubirea care ne-a mântuit! Astăzi și maternitatea este umilită, pentru că singura creștere care interesează este cea economică. Există mame, care riscă niște călătorii impracticabile pentru a căuta cu disperare să dea rodului sânului un viitor mai bun și sunt considerate numere în exces de către persoane care au burta plină, dar de lucruri, și inima goală de iubire.”
Revenind la prețuirea femeii, Papa a subliniat c㠄ea cuprinde în sine scopul creației înseși: generarea și păzirea vieții, comuniunea cu toate, îngrijirea a toate”. Apoi s-a oprit la ceva „propriu femeii”: „femeia arată că sensul vieții nu este producerea de lucruri, ci a lua la inimă lucrurile care există”. A pus în continuare câteva întrebări, ca la început de an: „Știu să privesc cu inima? Știu să privesc persoanele cu inima? Sunt la inima mea oamenii cu care trăiesc, sau le distrug cu bârfele? Și mai ales, îl am pe Domnul în centrul inimii? Sau alte valori, alte interese, promovarea mea, bogățiile, puterea?” Și a invitat „să cerem acest har: de a trăi anul cu dorința de a-i avea la inimă pe ceilalți, de a avea grijă de ceilalți”.
La finalul predicii Sfântul Părinte a fructificat legătura dintre Maria și Biserică, de asemenea „femeie și mamă”. „Apropiindu-se de Maria, Biserica se regăsește, își regăsește centrul, își regăsește unitatea. Dușmanul naturii umane, diavolul, caută în schimb să o dezbine, punând în prim plan diferențele, ideologiile, partidele și mentalitățile partizane.” Și a încheiat cu o rugăciune în care a implicat asistența din Bazilică: „O, Mamă, generează în noi speranța, adu-ne unitatea. Femeie a mântuirii, îți încredințăm acest an, păstrează-l în inima ta. Te aclamăm: Sfântă Născătoare de Dumnezeu. Toți împreună, de trei ori, să o aclamăm pe Stăpână, în picioare, Fecioara Maria Sfântă Născătoare de Dumnezeu: [cu adunarea] Sfântă Născătoare de Dumnezeu, Sfântă Născătoare de Dumnezeu, Sfântă Născătoare de Dumnezeu!”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1865, Ultimul acces: 2022-09-27 09:05:32