Polonia priveste in urma la importantul an 2019 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Polonia privește în urmă la importantul an 2019

[2020-01-01]
Cardinalul Stefan Wyszynski
Anunțul beatificării Cardinalului Wyszyński, deciziile de sporire a măsurilor pentru protecția copiilor și tinerilor, a 100-a aniversare a înființării Conferinței Episcopilor Polonezi și a restabilirii relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și Polonia – acestea sunt cele mai importante evenimente care au avut loc în Biserica din Polonia în 2019.

„Anul 2019 a adus multe evenimente fericite, atât pentru Biserica din Polonia, cât și pentru întreaga noastră țară. Pe 3 octombrie 2019, Papa Francisc a aprobat decretul de beatificare a Cardinalului Ștefan Wyszyński, care va avea loc pe 7 iunie 2020 la Varșovia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopilor Polonezi, pr. Paweł Rytel-Andrianik. El a adăugat că aceasta nu va fi singura beatificare pentru polonezi în noul an. „La 28 noiembrie, Papa Francisc a aprobat decretul privind martiriul slujitorului lui Dumnezeu pr. Jan Franciszek Macha din Silezia. Acest preot a fost decapitat de germani în timpul celui de-al doilea război mondial pentru activitățile sale pro-poloneze și pro-familie.”
Pr. Rytel-Andrianik a amintit că în decursul anului trecut au fost luate mai multe decizii de către episcopatul polonez pentru a spori protecția copiilor și a tinerilor. „În timpul celei de-a 382-a adunări plenare, Episcopii l-au ales pe Arhiepiscopul Wojciech Polak ca delegat al Conferinței Episcopilor Polonezi pentru Protecția Copiilor și Tinerilor. Rolul său este să coordoneze activitățile și să comunice pe probleme legate de protecția minorilor împotriva abuzurilor sexuale în Biserică. În plus, Episcopii au decis să înființeze Fundația Sf. Iosif a Conferinței Episcopilor Polonezi. Fundația trebuie să fie o lucrare de ajutor și sprijin pentru persoanele abuzate sexual în copilărie sau în tinerețe, în comunitatea Bisericii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopilor polonezi.
Anul trecut au fost marcate trei jubilee importante. „Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a Conferinței Episcopilor Polonezi a fost celebrată o Liturghie solemnă în Templul Providenței, prezidată de Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Scaun. O altă aniversare importantă a fost cea de-a 100-a aniversare a restabilirii relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și Republica Polonia. Primul Nunțiu Apostolic din Polonia renăscută a fost Mons. Achile Ratti, ulterior Papa Pius al XI-lea. În fine, a fost și punctul culminant al celei de-a 100-a aniversări a înființării Ordinariatului militar al armatei poloneze, cu Liturghia solemnă cu participarea episcopatului, la 8 octombrie 2019”, a recapitulat pr. Rytel-Andrianik.
Preotul a subliniat că numeroasele pelerinaje din anul trecut la Jasna Góra și Marșurile pentru Viață au fost evenimente importante, care dovedesc atașarea polonezilor de valorile fundamentale. „Familii întregi au luat parte la ele pentru a-și exprima credința și pentru a sprijini viața”, a spus el. Purtătorul de cuvânt al episcopatului polonez a subliniat că 2019 s-a încheiat cu cea de-a 42-a Întâlnire europeană de tineret organizată de Comunitatea de la Taizé, la Wrocław. Cu această ocazie, Papa Francisc a adresat un cuvânt participanților din aproximativ 70 de țări ale lumii, în care a remarcat că multe pot fi învățate de la polonezi, care au rămas fideli lui Cristos chiar și atunci când erau ispitiți să aleagă calea mai ușoară. Sfântul Părinte a mai subliniat că Polonia este o țară înrădăcinată în credință.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2507, Ultimul acces: 2023-06-09 09:58:29