Papa Francisc: Celebrare mariana in Trujillo - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Celebrare mariană în Trujillo

[2018-01-20]
Celebrare mariană
Dacă suntem confuzi, ne confruntăm cu dificultăți sau luptăm cu păcatul, putem privi la Maria să ne călăuzească spre brațele Fiului ei, a spus Papa Francisc sâmbătă, în timpul celebrării mariane din Trujillo, Peru. Citând o predică a Sf. Bernard, Pontiful a spus: „Tu care te simți departe de uscat, purtat de valurile acestei lumi, în mijlocul vijeliilor și furtunilor: privește steaua și invoc-o pe Maria”. Și a continuat: „Ea ne arată calea spre casă, ea ne conduce la Isus care este Poarta Milostivirii și ne lasă cu El, nu cere nimic pentru sine, ne duce la Isus.”

Vorbind despre „Mamita de Otuzco”, o devoțiune mariană populară în Peru, Papa Francisc a declarat-o „Fecioara Porții, Mama milostivirii și speranței”. „Fecioară îndrăgită, care, în secolele trecute, a demonstrat iubirea sa față de fiii acestui ținut când, așezată deasupra unei porți, i-a apărat și i-a ocrotit de amenințările care îi chinuiau, provocând iubirea tuturor peruanilor până în zilele noastre”, a spus Papa pe 20 ianuarie. „Maria continuă să ne apere și să ne indice Poarta care ne deschide calea spre viața autentică, Viața care nu se ofilește. Ea este cea care știe să însoțească pe unul fiecare dintre copiii săi pentru ca să se întoarcă acasă. Ne însoțește și ne conduce până la Poarta care dă viață pentru că Isus vrea ca nimeni să nu rămână afară, la intemperii.”
Fecioara Neprihănită de la Poarta Otuzco, numită și Fecioara de La Puerta, se bucură de o răspândită devoțiune mariană în Peru. Un Sanctuar dedicat acesteia se găsește acolo unde cândva, lângă Trujillo, se afla o poartă spre Otuzco. Se crede că în secolul XVII statuia a fost pusă la intrarea în orașul Trujillo, protejându-l miraculos de un atac al piraților. Sărbătoarea ei este fixată pe 15 decembrie. Sfântul Părinte a condus o celebrare mariană în Plaza de Armas din Trujillo, parte a călătoriei sale din 18-21 ianuarie în Peru. Pe lângă scurtul discurs, s-a rugat în fața statuii. De asemenea a fost o rugăciune cu credincioșii și o lectură din primul capitol din Luca.
„Această piață se transformă astfel într-un sanctuar sub cerul liber în care toți vrem să ne lăsăm priviți de Mama, de privirea sa maternă și duioasă”, a spus el. „Mamă care cunoaște inima peruanilor din nord și din atâtea alte părți; a văzut lacrimile lor, râsetele lor, aspirațiile lor. În această piață vrea să se păstreze amintirea unui popor care știe că Maria este Mamă și nu-i abandonează pe copiii săi. […] Fiecare comunitate, fiecare colțișor din acest ținut este însoțit de fața unui sfânt, de iubirea față de Isus Cristos și față de Mama sa. Și a contempla că acolo unde este o comunitate, unde sunt vieți și inimi palpitante și doritoare să găsească motive de speranță, motive pentru cântare, pentru dans, pentru o viață demnă… acolo este Domnul, acolo o găsim pe Mama sa, precum și exemplul atâtor sfinți care ne ajută să rămânem bucuroși în speranță.”
Privind la Maria, Pontiful s-a gândit și la mamele și bunicile peruane: „sunt adevărată forță motrice a vieții și familiilor din Peru. Ce ar fi Peruul fără mame și bunici? Ce ar fi viața noastră fără ele? Iubirea față de Maria trebuie să ne ajute să generăm atitudini de recunoștință și gratitudine față de femeie, față de mamele și bunicele noastre care sunt o cetate de scăpare în viața orașelor noastre. Aproape întotdeauna tăcute duc înainte viața. Este tăcerea și forța speranței. Mulțumesc pentru mărturia voastră!” Făcând referire la situațiile de violență împotriva femeilor, soldate cu numeroase ucideri, a îndemnat: „Vă invit să luptați împotriva acestui izvor de suferință cerând ca să se promoveze o legislație și o cultură de respingere a oricărei forme de violență”.
Și a încheiat astfel, citând la un moment dat din „Misericordia et misera”: ” Fraților, Fecioara Porții, Mama Milostivirii și a Speranței, ne arată calea și ne indică apărarea cea mai bună împotriva răului indiferenței și al insensibilității. Ea ne conduce la Fiul său și astfel ne invită să promovăm și să iradiem ‘o cultură a milostivirii, bazată pe redescoperirea întâlnirii cu alții: o cultură în care nimeni nu privește la celălalt cu indiferență nici nu își întoarce privirea când vede suferința fraților’. Fie ca Fecioara să vă acorde acest har.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 939, Ultimul acces: 2023-03-27 09:39:09