Papa Francisc catre calugaritele contemplative: Biserica are nevoie de voi! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc către călugărițele contemplative: Biserica are nevoie de voi!

[2018-01-21]
Întâlnire cu călugărițele contemplative
Adresându-se sâmbătă călugărițelor de viață contemplativă, Papa Francisc a afirmat că nu sunt de categoria a doua, ci parte necesară a Bisericii, și le-a cerut să continue să se roage în numele Bisericii și al păcătoșilor. „Dragi surori, să știți un lucru: Biserica nu vă tolerează, Biserica are nevoie de voi! Biserica are nevoie de voi. Cu viața voastră fidelă să fiți faruri și indicați-l pe Acela care este cale, adevăr și viață, unicul Domn care oferă plinătate existenței noastre și dă viața din belșug”, le-a spus el pe 21 ianuarie.

Sfântul Părinte a recitat rugăciunea din Liturghia orelor folosită la 9AM, împreună cu călugărițele contemplate, în Sanctuarul Domnului Miracolelor din Lima. Momentul a făcut parte din vizita din 19-21 ianuarie în Peru. Pontiful va reveni în Roma pe 22 ianuarie. În discursul său, a citat-o pe Sf. Tereza a Pruncului Isus, care scria la un moment dat: „Am înțeles că numai iubirea stimulează la acțiune mădularele Bisericii și că, o dată stinsă această iubire, apostolii nu ar mai fi vestit evanghelia, martirii nu și-ar mai fi vărsat sângele. Am înțeles și am cunoscut că iubirea cuprinde în sine toate vocațiile, că iubirea este totul, că se extinde la toate timpurile și la toate locurile, într-un cuvânt, că iubirea este veșnică. […] În inima Bisericii, mama mea, eu voi fi iubirea”.
„A fi iubirea! Înseamnă a ști să stăm alături de suferința atâtor frați”, a spus Pontiful. „Astfel viața voastră în clauzură reușește să aibă o însemnătate misionară și universală și un rol fundamental în viața Bisericii. […] Tocmai pentru aceasta putem afirma că viața de claustrare nu închide nici nu restrânge inima, ci mai degrabă o lărgește. Vai de călugărița care are inima restrânsă! Vă rog, căutați un remediu. Nu poate exista călugăriță contemplativă cu inima restrânsă. Să respire din nou, să fie din nou o inimă mare! Și în afară de asta, călugărițele cu această inimă restrânsă sunt călugărițe care au pierdut rodnicia și nu sunt mame; se plâng de orice, sunt amărâte, mereu în căutarea de fleacuri pentru a se plânge.”
Amintind de cuvintele Sf. Paul, despre spiritul de adopție care ne face „copii ai lui Dumnezeu”, Papa a spus: „Aceste puține cuvinte condensează bogăția oricărei vocații creștine: bucuria de a ști că suntem fii. Aceasta este experiența care susține viața noastră, care vrea să fie mereu un răspuns recunoscători față de acea iubire. Cât de important este să reînnoim zi de zi această bucurie! Mai ales în momentele în care bucuria pare că a dispărut sau sufletul este încețoșat sau sunt lucruri care nu se înțeleg; atunci să îi cereți din nou și să spuneți din nou: ‘Sunt fiică, sunt fiică a lui Dumnezeu’.”
A atins și tema unității în Biserică, de care avem atâta nevoie. „Câtă nevoie avem ca botezații să fie una, consacrații să fie una, preoții să fie una, Episcopii să fie una! Astăzi și întotdeauna! Uniți în credință. Uniți de speranță. Uniți de caritate. În acea unitate care provine din comuniunea cu Cristos care ne unește cu Tatăl în Duhul Sfânt și, în Euharistie, ne unește pe unii cu alții în acest mare mister care este Biserica. Vă cer, cu rugăminte, să vă rugați mult pentru unitatea acestei iubite Biserici peruane, pentru că este ispitită de neunire. Vouă vă încredințez unitatea, unitatea Bisericii, unitatea lucrătorilor pastorali, a consacraților, a clerului și a Episcopilor.” Iar ca dușman al unității a indicat în primul rând bârfa.
Pontiful a încheiat îndemnând călugărițele la fidelitate față de Isus, la bine și la rău. „Îmi permit să amintesc cuvintele maestrei de viață spirituală, Sfânta Tereza a lui Isus: ‘Dacă pierdeți călăuza, care este bunul Isus, nu veți găsi calea’. Stați mereu în urma Lui. ‘Da, părinte, dar uneori Isus ajunge pe Calvar!’ Atunci mergi acolo și tu, pentru că și acolo El te așteaptă, pentru că te iubește.” Și mai îndemnat: „Rugați-vă pentru Biserică, rugați-vă pentru păstori, pentru consacrați, pentru familii, pentru cei care suferă, pentru cei care fac răul și distrug atâția oameni, pentru cei care-i exploatează pe frații lor. Și vă rog, continuând cu lista păcătoșilor, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.”
După întâlnirea cu călugărițele, Papa Francisc a făcut o oprire la Catedrala din Lima, pentru a se ruga în fața relicvelor a cinci sfinți peruani. „Biserica noastră arhidiecezană”, a spus Papa, „fecundată de munca apostolică a Sfântului Toribiu de Mongrovejo; crescută de rugăciunea, de pocăința și de caritatea Sfintei Roza din Lima și Sfântului Martin de Porres; îmbogățită de zelul misionar al Sfântului Francisc Solano și de slujirea umilă a Sfântului Ioan Macías; binecuvântată de mărturia de viață creștină a altor frați fideli față de Evanghelie, este recunoscătoare pentru acțiunea ta în istoria noastră și te imploră să poată fi fidelă față de moștenirea primită.”
„Ajută-ne să fim Biserică în ieșire, apropiindu-ne de toți, în special de cei mai dezavantajați; învață-ne să fim discipoli misionari ai lui Isus Cristos, Domnul Minunilor, trăind iubirea, căutând unitatea și practicând milostivirea, pentru ca, ocrotiți de mijlocirea Stăpânei Noastre a Evanghelizării, să trăim și să vestim lumii bucuria Evangheliei”, a spus Pontiful la finalul rugăciunii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 957, Ultimul acces: 2023-03-19 22:20:54