Papa Francisc despre calatoria apostolica in Chile si Peru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc despre călătoria apostolică în Chile și Peru

[2018-01-24]
Audiența generală de miercuri
„Mulțumesc Domnului pentru că totul a mers bine”, a spus Papa Francisc astăzi vorbind despre vizita apostolică încheiată acum două zile în Chile și Peru. Conform obiceiului, în prima miercuri de după o călătorie apostolică, audiența generală oferă o privire asupra respectivei călătorii. „Am putut să întâlnesc poporul lui Dumnezeu […] și să încurajez dezvoltarea socială din acele țări. Reînnoiesc recunoștința mea față de autoritățile civile și față de frații Episcopi, care m-au primit cu atât grijă și generozitate; precum și față de toți colaboratorii și voluntarii.”

Pontiful a călătorit între 15 și 22 ianuarie în Chile și Peru, câte trei zile în fiecare țară. Reușita vizitei a fost posibilă și datorită voluntarilor: „20 de mii și ceva în Chile, 20 de mii în Peru. Oameni buni: majoritatea tineri.” Nu s-a sfiit să amintească de tensiunile dinaintea vizitei sale, adică de diferitele forme de protest, inclusiv atacarea unor biserici din Chile. „Aceasta a făcut și mai actual și viu motoul vizitei mele: ‘Mi paz os doy – Vă dau pacea mea’. Sunt cuvintele lui Isus adresate discipolilor, pe care le repetăm la fiecare Liturghie: darul păcii, pe care numai Isus mort și înviat o poate da celui care se încredințează Lui. Nu numai fiecare dintre noi are nevoie de pace, și lumea, astăzi, în acest al treilea război mondial pe bucăți… Vă rog, să ne rugăm pentru pace!”
A amintit principalele momente ale vizitei din Chile, începând cu întâlnirea cu autoritățile, și apoi prima Liturghie celebrată în acea țară. S-a oprit mai în detaliu la vizita făcută marțea trecută, după Liturghie, la închisoarea pentru femei din Santiago. „Fețele acelor femei, dintre care multe mame tinere, cu copiii lor mici în brațe, exprimau cu toate acestea atâta speranță. Le-am încurajat să ceară, de la ele însele și de la instituții, un drum serios de pregătire pentru reinserare, ca orizont care dă sens necazului zilnic. Noi nu putem să gândim o închisoare, orice închisoare, fără această dimensiune a reinserării, pentru că dacă nu există această speranță a reinserării sociale, închisoarea este o tortură infinită. În schimb, când se lucrează pentru a reinsera – chiar și cei condamnați pe viață se pot reinsera – prin munca din închisoare pentru societate, se deschide un dialog.”
A continuat amintind de întâlnirea cu consacrații, respectiv cu Episcopii chilieni, „întâlniri foarte intense”. A revenit la tema abuzurilor sexuale, spunând că un obiectiv al vizite a fost întărirea fraților întru episcopat „în refuzarea oricărui compromis cu abuzurile sexuale asupra minorilor, și în același timp în încrederea în Dumnezeu, care prin această încercare dură îi purifică și îi reînnoiește pe slujitorii Săi”. A mai avut în program două Liturghii, o întâlnire cu tinerii și una la Universitatea Catolică din Chile. „Universității i-am propus un model de formare integrală, care traduce identitatea catolică în capacitate de a participa la construirea de societăți unite și plurale, unde conflictele nu sunt ascunse ci gestionate în dialog. Mereu există conflicte: și acasă; mereu există. Însă, a trata rău conflictele este și mai rău. Nu trebuie ascunse sub pat conflictele: conflictele vin la lumină, se înfruntă și se rezolvă cu dialogul.”
Trecând la a doua parte a vizitei, în Peru, a amintit tema, „Unidos por la esperanza – Uniți de speranță”, și a explicat-o pe scurt: „Uniți nu într-o uniformitate sterilă, toți egali: aceasta nu este unire; însă în toată bogăția diferențelor pe care le moștenim de la istorie și de la cultură”. De la întâlnirea cu autoritățile politice și civile a amintit realitățile cheie asupra cărora s-a oprit: degradarea ecologico-socială și corupția. Apoi a glumit: „Nu știu dacă voi ați auzit aici vorbindu-se despre corupție… nu știu… Nu numai în acele părți există: și aici și este mai periculoasă decât gripa! Se amestecă și ruinează inimile. Corupția ruinează inimile. Vă rog, nu corupției! Și am remarcat că nimeni nu este scutit de responsabilitate în fața acestor două plăgi și că angajarea pentru a le contrasta îi privește pe toți.”
A enumerat celelalte întâlniri din Peru, la final oprindu-se la întâlnirea cu călugărițele de viață contemplativă, „un adevărat ‘plămân’ de credință și de rugăciune pentru Biserică și pentru toată societatea. În catedrală am făcut un special act de rugăciune prin mijlocirea sfinților peruani, după care a urmat întâlnirea cu Episcopii din țară, cărora le-am propus figura exemplară a Sfântului Toribiu de Mogrovejo.” „Acesta este mai mult sau mai puțin rezumatul acestei călătorii”, a spus la final. „Să ne rugăm pentru aceste două națiuni surori, Chile și Peru, pentru ca Domnul să le binecuvânteze.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 891, Ultimul acces: 2023-03-20 16:56:23