Papa Francisc: Luteranii si catolicii marturisesc impreuna centralitatea lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Luteranii și catolicii mărturisesc împreună centralitatea lui Dumnezeu

[2018-01-25]
Papa Francisc
În dimineața zilei de joi, 25 ianuarie 2018, Papa Francisc a primit în audiență o delegație a Bisericii Evanghelice și Luterane din Finlanda, cu ocazia pelerinajului ecumenic anual la Roma, pentru a celebra sărbătoarea Sf. Henric, patron al acestei țări. Papa Francisc a amintit evenimentul comun prin care s-a marcat împlinirea, cu un an în urmă, a 500 de ani de la Reformă. Acest eveniment a întărit “comuniunea dintre luterani, catolici și partenerii lor ecumenici din toată lumea”, fiind definit de Sfântul Părinte drept un punct de plecare pentru căutarea unității între confesiunile creștine. Pontiful a invitat și la a se da mărturie despre prezența Dumnezeului celui viu.

“Pentru că astăzi luteranii și catolicii sunt în măsură să mărturisească împreună centralitatea problemei despre Dumnezeu, a fost posibil să se realizeze o comemorare ecumenică a Reformei, și aceasta nu în sens pur pragmatic, ci în sensul profund al credinței în Cristos răstignit și înviat, pe care îl putem mărturisi acum împreună”. În cursul întâlnirii, Papa Francisc a primit cu multă recunoștință documentul emis recent de Comisia de dialog luterano-catolică din Finlanda, intitulat “Comuniune în creștere. Declarație despre Biserică, Euharistie și slujire”, „temele decisive în jurul cărora dialogul ecumenic va putea și va trebui să fie dus înainte”.
Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat delegației evanghelico-luterane din Finlanda a fost publicat pe Ercis.ro, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu. „Esențială pentru comemorarea comună a Reformei în toată lumea a fost dimensiunea ecumenică a rugăciunii noastre și a întâlnirilor noastre, în care nu a mai fost urmă a neînțelegerilor și conflictelor din trecut. Comemorarea noastră a fost celebrată într-un spirit complet diferit, deoarece am înțeles evenimentul Reformei ca o invitație de a face față împreună pierderii de credibilitate a creștinismului, o invitație de a conferi forță reînnoită mărturisirii comune a Dumnezeului Unul și Întreit.”
Într-o epocă în care societățile sunt mult secularizate, „slujirea noastră ecumenică constă în a mărturisi prezența lui Dumnezeu cel viu, pentru că principala provocare comună în ecumenism este să reafirmăm centralitatea problemei despre Dumnezeu, nu despre un Dumnezeu oarecare, ci despre acel Dumnezeu care ne-a revelat fața Sa concretă în omul Isus din Nazaret”. Pontiful a subliniat că Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor coincide cu pelerinajul evanghelico-luteranilor la Roma. „În umilință deplină, să-l rugăm pe Domnul Isus Cristos pentru ca, prin harul Său, noi creștinii din toată lumea să putem fi instrumente ale păcii Sale. Ca să ne ajute mereu, în mijlocul popoarelor dezbinate, să lucrăm ca martori și slujitori ai iubirii Sale care vindecă și reconciliază, sfințind și glorificând astfel numele Său.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1215, Ultimul acces: 2024-04-18 07:37:23