Prezentarea catehezelor de pregatire a Intalnirii Mondiale a Familiilor de la Dublin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prezentarea catehezelor de pregătire a Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Dublin

[2018-01-25]
Cardinalul Kevin Joseph Farrell
În dimineața zilei de joi, 25 ianuarie 2018, la ora 11, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc o conferință de presă de prezentare a catehezelor internaționale de pregătire a celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, de la Dublin, care va avea loc în perioada 21-26 august 2018. Au intervenit Cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; și dr. Marco Tibaldi, consultant teologic în proiectul „Il grande mistero” și autor al itinerariului muzical care însoțește catehezele. Cele șapte cateheze și itinerariile muzicale vor fi disponibile în cinci limbi pe situl Dicasterului, www.laityfamilylife.va, începând cu 2 februarie, sărbătoarea Prezentării în Templu.

„Astăzi, cu șapte luni înainte de Ziua Mondială din Irlanda, oferim un ajutor pentru parcursul de pregătire: șapte cateheze – simple și stimulatoare – pentru a însoți drumul de apropiere al Diecezelor, dar și al parohiilor și al familiilor individuale. Cele șapte cateheze sunt construite în jurul pasajului evanghelic despre pierderea lui Isus, la 12 ani, și regăsirea lui în Templu (Luca 2,41-52)… Rezum în câteva cuvinte temele celor șapte cateheze. Se pleacă de la o privire concretă asupra familiilor de astăzi (prima), indicând actualitatea cuvântului lui Dumnezeu, capabil să ilumineze viața cotidiană a familiei (a doua) pentru a ajunge la marele vis pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare familie (a treia), chiar și acolo unde slăbiciunile par să îl zădărnicească (a patra).”
„Toate acestea fac necesar ca familia să fie în lume generatoare a unei noi culturi, aceea a vieții (a cincea), a speranței (a șasea) și a bucuriei (a șaptea). Fiecare cateheză se deschide cu o rugăciune și se încheie cu câteva întrebări posibile pentru discuții în familie sau în comunitatea eclesială. Cei șapte pași ai catehezelor sunt însoțiți de un impresionant itinerariu muzical cu piese interpretate de Andrea Bocelli în Concertul din Bazilica Sagrada Familia din Barcelona… Ca material ulterior, vor fi realizate, lunar, scurte prezentări video rezumative, utile pentru proiecții în grupuri și în parohii. Și acestea vor fi disponibile pe situl www.laityfamilylife.va și pe canalul YouTube al dicasterului.”
Marco Tibaldi a declarat: „Pregătirea pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor prezintă câteva noutăți importante și semnificative, care privesc atât modalitățile de fructificare și răspândire a materialelor cât și conținutul lor. Prima decizie strategică este aceea de a face disponibile toate materialele în format digital, pentru a permite răspândirea lor gratuită și cât mai largă… Prin aceasta se dorește să se favorizeze în mod particular apropierea de lumea tinerilor și a tot mai numeroșilor nativi digitali. În al doilea rând, s-a decis să se realizeze o serie de produse multimedia, pentru a face mai angajante itinerariile de formare, prin intermediul muzicii și al limbajului vizual. Din aceste motive, au fost pregătite trei tipuri de texte legate între ele. Primul tip îl constituie cele șapte cateheze… scurte reflecții biblice și existențiale, care urmăresc să actualizeze în viața cuplului sugestiile din Amoris laetitia.”
„Al doilea tip de texte îl constituie cele șapte materiale video muzicale, cu respectivele fișe cu îndrumări pentru ascultare și pentru a le lega de cateheze”. Marco Tibaldi a explicat și proiectul „Il Grande Mistero”, pe care Dicasterul pentru Familie, Laici și Viață, împreună cu Andrea Bocelli, l-a început în 2015. „Este vorba despre întâlniri care se desfășoară în interiorul unor mari bazilici europene (până acum Sagrada Familia din Barcelona, Sanctuarul Sf. Ioan Paul al II-lea din Cracovia și Bazilica Sf. Ștefan din Budapesta), în care se alternează momente de cateheză pe teme privind iubirea și familia cu interpretarea de piese de muzică sacră relevante pentru temele propuse.”
„Șapte dintre aceste piese au fost alese și comentate, ca să se utilizeze și forța muzicii și a interpretării maestrului Bocelli pentru a prezenta în mod angajant temele atinse în cateheze și în Amoris laetitia. Al treilea tip de materiale este constituit de o serie de șapte materiale video, de prezentare a ansamblului proiectului formativ. Ele se doresc a fi un instrument multimedia pentru trezi atenția, a motiva și a însoți valorificarea completă a itinerariului formativ. Pot fi utilizate și ca sinteze ale conținuturilor propuse, deoarece repropun în cheie simbolică sau textuală punctele principale ale conținuturilor catehezelor biblice, ale pieselor muzicale și câteva chei pentru a le putea utiliza în întâlnirile formative.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 965, Ultimul acces: 2023-03-31 22:53:14