Maimutele clonate si frica de experimentele pe om - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Maimuțele clonate și frica de experimentele pe om

[2018-01-26]
Următorul pas... omul?
Zhong Zhong și Hua Hua, sunt primele două maimuțe clonate cu aceeași tehnică a oii Dolly. Nașterea lor, care a avut loc în urmă cu opt și respectiv șase săptămâni, a fost anunțată în revista „Cell” de cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe din Academia Chineză de Științe din Shanghai, și deschide la posibilitatea reducerii numărului de primate folosite în experimentele pe animale. Așadar, a fost făcut un pas nou și nu putem să nu ne întrebăm care vor fi următorii.

Cardinalul Elio Sgreccia, președinte emerit al Academiei Pontificale pentru Viață, a comentat știrea definind-o „o amenințare pentru viitorul omului”. „Contrar ipotezei de clonare umane, în privința căreia Biserica nu poate să exprime decât condamnarea sa cea mai puternică și totală”, a explicat Cardinalul bioetician, „cu privire la clonarea animală magisteriul ecleziastic nu a exprimat încă o condamnare explicită, oficială, lăsând tema pentru evaluarea responsabilă a oamenilor de știință”. Însă, adaugă el, „nu este îndoială că trecerea de la prima oaie Dolly la alte animale, și acum chiar la maimuță, adică la un primat, atât de apropiat de om, reprezintă un autentic atentat la adresa viitorului întregii omeniri. Există riscul foarte puternic ca clonarea maimuței să fie considerată ca penultimul pas, înainte de a ajunge la clonarea omului, eveniment pe care Biserica nu îl va putea aproba niciodată.”
Bruno Dallapiccola, genetist și director științific al spitalului pediatric „Bambino GesĂč” din Roma, a spus pentru Tg2000: „Se reaprinde dramatic problema etică. Suntem în ajunul unei posibilități teoretice de a clona și omul. Viața umană nu a fost programată pentru a fi activată cu sisteme de tip artificial ci din întâlnirea a doi gameți, unul al bărbatului și celălalt al femeii.” A explicat apoi: „Știrea este credibilă, pentru că o spune autoritatea uneia dintre cele mai prestigioase reviste din lume. Suntem siguri că nu este o alarmă falsă. Clonarea unei maimuțe înseamnă că s-a clonat un animal care este cel mai apropiat de om. Toate acestea deschis spre un drum complet nou.”
„Faptul că a fost reluat acest tip de cercetare”, a afirmat studiosul, „este o știre importantă și pentru repercusiunile practice, a avea două animale identice cu același profil genetic poate folosi la experimentarea farmacologică. Este clar că toate acestea reaprind dramatic problema dezbaterii etice pentru că suntem în ajunul unei posibilități teoretice de a clona și omul, cu toate repercusiunile care rezultă. Dezbaterea care a fost activată la sfârșitul anilor ’90 rămâne aprinsă pentru că este greu de înțeles până la ce punct este capabil cercetătorul să pună o limită propriei cercetări. Să ne amintim că oaia Dolly a murit de boală, deci subiectul clonat ar putea avea ceva ce astăzi încă nu știm să definim bine.”
Cu privire la manipularea genetică, în enciclica Laudato si’ Papa Francisc a repropus poziția Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care scotea în evidență binefacerile progreselor științifice și tehnologice, care „manifestă cât de nobilă este vocația omului de a participa responsabil la acțiunea creatoare a lui Dumnezeu”, dar care în același timp amintea „cum orice intervenție într-o zonă a ecosistemului nu poate face abstracție de la luarea în considerație a consecințelor sale în alte zone”.
Papa Wojtyła afirma că Biserica apreciază aportul „studiului și aplicațiilor biologiei moleculare, completată de celelalte discipline ca genetica și aplicației sale tehnologice în agricultură și în industrie”. Dar spunea și că aceasta nu trebuie să dea loc unei „manipulări genetice nediscriminate”, care să ignore efectele negative ale acestor intervenții. „Nu este posibil să se frâneze creativitatea umană. Dacă nu se poate interzice unui artist să exprime propria capacitate creativă, nu pot fi împiedicați nici aceia care posedă daruri speciale pentru dezvoltarea științifică și tehnologică, ale căror capacități au fost dăruite de Dumnezeu pentru slujirea celorlalți. În același timp, nu se poate să nu se reconsidere obiectivele, efectele, contextul și limitele etice ale acestei activități umane care este o formă de putere cu mari riscuri.” (după Vatican Insider, 25 ianuarie 2018, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru ITRC.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1047, Ultimul acces: 2024-04-23 21:27:07