In curand Veronica Antal va fi inscrisa in randul Fericitilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În curând Veronica Antal va fi înscrisă în rândul Fericiților

[2018-01-27]
Veronica Antal
Papa Francisc a semnat vineri, 26 ianuarie 2018, decretul prin care recunoaște „martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935 la Nisiporești (România) și ucisă din ură pentru credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (România)”. Astfel, Veronica Antal va fi ridicată în curând la cinstea altarelor și înscrisă în rândul Fericiților Bisericii Catolice, informează OFMConv.ro.

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a trăit în feciorie până la sfârșitul vieții, când, pe lângă cununa fecioriei, Dumnezeu i-a hărăzit și cununa martiriului. Viață și martiriul ei reprezintă o mărturie autentică de credință, o credință vie, dinamică și responsabilă. Ieri, 26 ianuarie 2018, Sfântul Părinte papa Francisc l-a primit în audiență pe Eminența Sa Card. Angelo Amato, Prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, iar în timpul audienței Pontiful Roman a autorizat aceeași Congregație să promulge Decretul referitor la martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, terțiară franciscană.
Situl OFMConv.ro oferă și următoarea biografie:
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a născut la Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț în ziua de 7 decembrie a anului 1935, din părinții Iova și Gheorghe și a fost botezată în biserica parohială din Hălăucești a doua zi, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Părinții ei, fiind ocupați cu muncile câmpului, copila a fost crescută mai mult de bunica sa Zarafina care a căutat să inspire Veronicăi dragostea față de Cristos, față de Biserică, conducând-o în primii pași pe calea credinței.
În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la Sfânta Liturghie din parohia Hălăucești unde fusese administrat și sacramentului Sfântului Mir este atacată de un tânăr pe nume Pavel Mocanu care voia să îi păteze viața feciorelnică închinată lui Dumnezeu. După 42 de lovituri de cuțit își dă viața și pleacă pentru totdeauna să îl întâlnească pe Mirele ei divin Isus Cristos, întâlnire pe care și-o dorea atât de mult.
În decursul scurtei sale vieți nu a făcut nimic extraordinar, în afară de faptul că și-a trăit vocația ei de creștină la un nivel superior față de cel obișnuit al altor credincioși. Moartea ei sfântă este, deci, rodul unei vieți sfinte, rodul fidelității sale față de acel Dumnezeu în care inima ei de tânără credea cu fermitate. A frecventat școala primară din localitatea natală cu rezultate bune, iar la terminarea acesteia a rămas să-și ajute părinții la munca câmpului. Spre vârsta de 16-17 ani își va manifesta intenția de a intra în mănăstire pentru a-și consacra viața lui Dumnezeu. Planul ei nu va putea fi pus în aplicare deoarece statul desființase deja aproape toate mănăstirile catolice din România. Îi rămâne numai să își ducă planul la capăt trăind acasă ca o măicuță. Face vot de feciorie și se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terțiar). De acum înainte va trăi totdeauna în prezența lui Dumnezeu.
Primea zilnic Sfânta Împărtășanie, iar de la orele de adorație nu lipsea niciodată. Pentru a putea face acest lucru nu ezita să parcurgă în fiecare dimineață, cei opt kilometri până în parohia din Hălăucești. Avea o evlavie deosebită față de Sfânta Fecioară Maria pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă și zilnică a Sfântului Rozariu. Chiar și în momentul suprem această armă nu a lipsit din mâinile ei. Cei care au ridicat-o din balta de sânge, au putut observa cum strângea în mâinile ei Rozariul. Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal iubea mult copii și bolnavii pe care îi vizita des iar suferințele ei le îndura cu foarte multă răbdare.
Imediat după moartea ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au început să vorbească despre ea ca fiind sfântă, iar în ziua de 24 august în fiecare an în locul martiriului ei se celebrează o Sfântă Liturghie unde participă mii de credincioși, și acest lucru fiind încă o dovadă în plus al sfințeniei acestei credincioase din Moldova și din întreaga noastră țară.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1116, Ultimul acces: 2024-03-27 08:58:40