Hramul Catedralei Epifaniei din Moscova | „Dumnezeu ne este atat de aproape incat nici nu ne putem imagina”, a spus Patriarhul Kirill - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Catedralei Epifaniei din Moscova | „Dumnezeu ne este atât de aproape încât nici nu ne putem imagina”, a spus Patriarhul Kirill

[2018-01-20]
de Sorin Ionițe

Patriarhul Kirill a slujit vineri în Catedrala „Epifania” din Moscova. „Dumnezeu ne este atât de aproape încât nici nu ne putem imagina. Această apropiere este realizată de Duhul Sfânt prin prezența harului divin”, a explicat Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii în ziua Botezului Domnului, conform calendarului iulian nerevizuit.
După ceremonialul liturgic și Sfințirea cea Mare a apei, Patriarhul s-a adresat credincioșilor prezenți în catedrala din Moscova, spunând că această zi este sărbătoarea manifestării văzute a harului lui Dumnezeu în lume.
„Sărbătorim venirea în lume a Mântuitorului, prin care harul lui Dumnezeu a fost împărtășit tuturor oamenilor. Manifestarea văzută a acestui lucru a fost Botezul Domnului în Iordan și pogorârea Duhului Sfânt peste El”.
Citându-l pe Sfântul Ioan Hrisostom, Patriarhul Rusiei a spus c㠄deși Mântuitorul nu avea nevoie ca Duhul Sfânt să coboare peste El, Acesta a venit în mod vizibil pentru ca lumea să vadă și să înțeleagă că prin venirea Fiului lui Dumnezeu, Duhul Sfânt coboară peste întreaga creație. Acesta este înțelesul profund al Întrupării”.
„Prin venirea Sa în lume, Domnul nu doar a răscumpărat păcatele noastre, nu doar ne-a deschis calea spre ceruri, El a adus asupra noastră dumnezeirea, harul dumnezeiesc care se dă lumii prin Biserică”, a continuat Patriarhul.
În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre faptul că lumea nu este separată de Dumnezeu, așa cum spuneau unii filosofi, ci lumea este în comuniune cu El și canalul prin care se realizează această comuniune este „harul dumnezeiesc care transmite întregii lumi, dar în mod special celor care îl primesc, o putere deosebită de sus”.
Dar deși prin har se realizează aproape totul, a mai spus Preafericirea Sa, „puterea dumnezeiască nu lucrează prin constrângere, împotriva voinței noastre, pentru că am fost creați cu voință liberă”.
„Sărbătoarea de astăzi formează un întreg împreună cu Nașterea Domnului, deoarece deschide înaintea noastră o perspectivă spirituală deosebit de interesantă: Știm că nu suntem singuri în fața necazurilor și a greutăților. Știm că Dumnezeu este cu noi”, a concluzionat Patriarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1150, Ultimul acces: 2023-03-29 15:07:24