Simpozion | Mircea cel Batran a pus accent nu doar pe zidirea de lacasuri sfinte, ci si pe sfintirea propriei vieti, a spus IPS Varsanufie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simpozion | Mircea cel Bătrân a pus accent nu doar pe zidirea de lăcașuri sfinte, ci și pe sfințirea propriei vieți, a spus IPS Varsanufie

[2018-01-21]
de Sorin Ionițe

La Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea a avut loc sâmbătă Simpozionul Național „Voievodul Mircea cel Bătrân, apărător al dreptei credințe și ctitor de lăcașuri sfinte”. Despre domnitor, IPS Varsanufie a spus că a pus un accent deosebit nu doar pe zidirea de lăcașuri sfinte, ci și pe sfințirea propriei vieți, fiind unul dintre cei care au luptat cel mai mult pentru unitatea neamului românesc.
Cuvântul rostit de Chiriarhul Râmnicului în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic s-a intitulat „Mircea cel Bătrân – voievodul care a întărit unitatea de neam și de credință a românilor”.
Simpozionul face parte din manifestările comemorative organizate de Eparhia Râmnicului cu prilejul împlinirii a 600 ani de la moartea Domnitorului Mircea cel Bătrân. La eveniment au participat academicieni, cercetători, preoți, profesori, oameni de cultură și elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”.
În cuvântul rostit, IPS Varsanufie a subliniat legătura evenimentului și cu tematicile omagiale și comemorative ale anului 2018 în Patriarhia Română: An Omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Ierarhul a amintit calitățile spirituale ale voievodului Mircea cel Bătrân, ctitoriile sale, curajul și jertfelnicia prin care a reușit „să pună stavilă Imperiului Otoman în expansiunea lui tot mai rapidă spre Occident”.
În continuare, a urmat prelegerea Acad. Răzvan Theodorescu și prezentarea mai multor referate ale unor oameni de cultură, istorici, arhitecți, cercetători, profesori, ș.a.
Manifestările comemorative au continuat duminică la Mănăstirea Cozia, unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru Domnitorul Mircea cel Bătrân.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1165, Ultimul acces: 2023-03-31 01:07:39