Papa Francisc le-a vorbit despre amintire consacratilor peruani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc le-a vorbit despre amintire consacraților peruani

[2018-01-20]
Întâlnire cu consacrații
Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă cu preoții și persoanele consacrate peruane, spunându-le că simțul umorului este un remediu bun pentru ispita clericală a auto-importanței. „Ioan (Botezătorul) manifestă conștiința discipolului care știe că nu este și nu va fi niciodată Mesia, ci numai un chemat să indice trecerea Domnului prin viața oamenilor Săi”, a spus Sfântul Părinte pe 20 ianuarie. Indicând spre pasajul din Evanghelia lui Ioan în care Ioan Botezătorul le spune discipolilor săi „iată Mielul lui Dumnezeu”, când îl vede pe Isus trecând, Pontiful a subliniat că în timp ce Ioan era un discipol bun și fidel, „aștepta după Cineva mai mare ca el”.

Cei care sunt consacrați nu sunt chemați să îl înlocuiască pe Domnul în misiunile și activitățile lor, ci de fapt „să lucreze cu Domnul, alături de El, neuitând niciodată că noi nu îl înlocuim”. A ști că nu sunt Mesia, a spus el, îi eliberează pe clerici și consacrați „de gândul că suntem foarte importanți sau prea ocupați”. În timp ce această ispită este reală și adesea prezentă în comunități, Papa a oferit un remediu: râsul. „A învăța să râdem de noi înșine ne dă capacitatea spirituală de a sta în fața Domnului cu propriile limite, greșeli și păcate, dar și cu propriile succese și cu bucuria de a ști că El este alături de noi. Un frumos test spiritual este acela de a ne întreba cu privire la capacitatea pe care o avem de a râde de noi înșine.”
A continuat: „A râde ne salvează de neo-pelagianismul ‘autoreferențial și prometeic al celor care în definitiv se încred numai pe propriile forțe și se simt superiori față de ceilalți’. Râzi. Râdeți în comunitate și nu de comunitate sau de alții! Să ne ferim de acele persoane așa de importante care în viață au uitat cum se zâmbește. ‘Da, părinte, însă dumneavoastră nu aveți un remediu, ceva pentru…?’ Uite, am dou㠑pastile’ care ajută foarte mult: una – vorbește cu Isus, cu Sfânta Fecioară Maria în rugăciune și cere harul bucuriei, al bucuriei în situația reală; a doua pastilă o poți lua de mai multe ori pe zi dacă ai nevoie, sau este suficient și o dată: privește-te în oglindă…, privește-te în oglindă: ‘Și acela sunt eu? Aceea sunt eu? [râde]’. Și aceasta te face să râzi. Acesta nu este narcisism, dimpotrivă, este contrariul: oglinda, în acest caz, folosește ca o cură.”
Pontiful s-a adresat la circa o mie de preoți, seminariști și persoane consacrate, în contextul călătoriei sale din 18-21 ianuarie în Peru, după trei zile de vizită în Chile. A fost primit de Arhiepiscopul Jose Antonio Eguren Anselmi SCV, care conduce Diecezele de Piura și de Tumbes. Prelatul este membru al Sodalitium Christianae Vitae, care la începutul lunii a primit un „comisar” din partea Papei care să guverneze comunitatea pe durata procesului de reformă după seria de informații devenite publice despre abuzul fondatorului, Luis Fernando Figari. Întâlnirea cu preoții, seminariștii și persoanele consacrate a avut loc la seminarul din Trujillo. Conform unei statistici oferite de biroul de presă al Sfântului Scaun, în Peru sunt 3.361 de preoți, diecezani și consacrați; 65 de diaconi permanenți; 422 de călugări și 5.568 de călugărițe cu voturile depuse.
În discursul său, Papa Francisc le-a spus participanților că vocația lor este una de „amintire”, deoarece indică spre faptul că nici viața, nici credința, nici Biserica nu a început cu vreunul dintre ei. În schimb „amintirea se îndreaptă spre trecut pentru a găsi limfa care a irigat de-a lungul secolelor inimile discipolilor, și în acest mod recunoaște trecerea lui Dumnezeu prin viața poporului Său. Amintire a promisiunii pe care El a făcut-o părinților noștri și care, atunci când rămâne vie în mijlocul nostru, este cauză a bucuriei noastre și ne face să cântăm: ‘Mari lucruri a făcut Domnul pentru noi: eram plini de bucurie.'”
Una dintre virtuțile acestei amintiri, a spus el, este „conștiința bucuroasă de sine”, care recunoaște, asemenea lui Ioan Botezătorul, că Isus este Mesia iar noi suntem simpli slujitori ai Săi, chemați atât să urmeze exemplul lui Isus cât și să continue munca sa de slujire, ceea ce este „izvorul bucuriei noastre”. Un alt aspect al acestei amintiri este ceea ce Papa a numit „timpul chemării”, adică primul moment în care a fost simțită chemarea lui Dumnezeu la vocația pe care o au. În Evanghelia sa, Ioan amintește ora exactă în care viața sa s-a schimbat întâlnindu-l pe Isus, spunând „era cam pe la ceasul al zecelea”, a spus Papa, amintind că o singură întâlnire cu Isus „schimbă viețile noastre, introduce un ‘înainte’ și un ‘după'”. I-a îndemnat pe participanți să își amintească ziua când au înțeles pentru prima oară c㠄Domnul așteaptă ceva mai mult de la noi”.
Dacă acest moment este uitat, „ne uităm originile, rădăcinile”, a continuat el, „iar pierzându-ne aceste coordonate de bază, pierdem din vedere cea mai prețioasă parte a vieților noastre de persoane consacrate: privirea Domnului”. „Ne face bine să ne amintim că vocațiile noastre sunt o chemare de iubire pentru a iubi, pentru a sluji. Nu pentru a lua o ‘felie’ pentru noi înșine. Dacă Domnul s-a îndrăgostit de voi și v-a ales, nu a fost pentru că erați mai numeroși decât alții, ba chiar sunteți cel mai mic popor, ci din iubire”, a spus Pontiful, făcând trimitere la Cartea Deuteronomului.
În fine, o altă temă abordată de Papa Francisc a fost cea a bucuriei care trebuie să fie contagioasă. După ce l-a dat exemplu pe apostolul Andrei, a spus: „Credința în Isus este contagioasă. Și dacă este un preot, un Episcop, o soră, un seminarist, un consacrate care nu contagiază, este un aseptic, este de laborator. Să iasă și să își murdărească un pic mâinile și apoi va începe să contagieze de iubirea lui Isus. Credința în Isus este contagioasă, nu poate să fie mărginită și nici închisă; și aici se vede rodnicia mărturiei: discipolii abia chemați atrag la rândul lor pe alții prin mărturia lor de credință, în același mod în care, în textul evanghelic, Isus ne cheamă prin intermediul altora.” A spus chiar c㠄iradierea bucuriei” este un semn al adevăratei întâlniri cu Isus.
Nu a lipsit tema bătrânilor, care „sunt bogați în amintire și ne dau amintirea”. A îndemnat: „Aceia care au funcția formării tinerilor, să le spună lor să vorbească cu preoții bătrâni, cu surorile bătrâne, cu Episcopii bătrâni…” Și la final a citat o vorbă africană, aflată de la un Nunțiu: „Tinerii merg cu vitez㠖 și trebuie să facă așa -, dar bătrânii sunt cei care cunosc drumul”. Ultimele cuvinte au fost clasicul apel la rugăciune pentru el: „Așa cum se spune la țar㠖 ‘faceți-mi’ o rugăciune. Mulțumesc!”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1188, Ultimul acces: 2023-03-31 06:07:42