Papa Francisc: Nu lasati teama sa va opreasca de la a primi strainii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Nu lăsați teama să vă oprească de la a primi străinii

[2018-01-14]
Celebrarea Zilei Migranților
La o Liturghie celebrată special pentru Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, Papa Francisc a afirmat că în timp ce este normal să ne temem de necunoscut, nu putem lăsa aceasta să conducă modul în care răspundem la noii veniți, care trebuie tratați cu respect și generozitate. „Nu este ușor de intrat în cultura celuilalt, a ne pune în pielea persoanelor așa de diferite de noi, a le înțelege gândurile și experiențele”, a admis el. „Și astfel adesea renunțăm la întâlnirea cu celălalt și ridicăm bariere pentru a ne apăra.”

„Uneori, comunităților locale le este frică de noii sosiți, să nu deranjeze ordinea constituită, ‘să nu fure’ ceva din ceea ce s-a construit cu trudă. Chiar și noilor sosiți le este frică: se tem de confruntare, de evaluare, de discriminare, de eșec. Aceste frici sunt legitime, întemeiate pe îndoieli pe deplin comprehensibile dintr-un punct de vedere uman.” Și a explicat apoi făcând o distincție esențială: „A avea îndoieli și temeri nu este un păcat. Păcatul este a lăsa ca aceste frici să determine răspunsurile noastre, să condiționeze alegerile noastre, să compromită respectul și generozitatea, să alimenteze ura și refuzul. Păcatul este a renunța la întâlnirea cu celălalt, la întâlnirea cu cel diferit, la întâlnirea cu aproapele, care de fapt este o ocazie privilegiată de întâlnire cu Domnul.”
La celebrare au participat migranți, unii sosiți de puțin timp în Italia, alții chiar de mulți ani. Pontiful a citat din mesajul pentru această Zi Mondială: „Fiecare străin care bate la ușa noastră este o ocazie de întâlnire cu Isus Cristos, care se identifică în acest caz cu străinul primit sau refuzat din orice epocă”. Și a continuat: „Și pentru cel străin, pentru migrant, pentru refugiat, pentru evacuat și pentru cel care cere azil fiecare ușă din noua țară este și o ocazie de întâlnire cu Isus. Invitația Sa ‘Veniți și vedeți!’ ne este adresată astăzi nouă tuturor, comunități locale și noi sosiți. Este o invitație de a depăși fricile noastre, pentru a putea merge în întâmpinarea celuilalt, pentru a-l primi, a-l cunoaște și a-l recunoaște. Este o invitație care oferă oportunitatea de a deveni aproapele pentru celălalt ca să vedem unde și cum trăiește.”
A explicat apoi că efortul e distribuit între ambele părți: pentru noii sosiți „a primi, a cunoaște și a recunoaște înseamnă a cunoaște și a respecta legile, cultura și tradițiile țărilor în care sunt primiți. Înseamnă și a înțelege fricile și îngrijorările lor pentru viitor”; iar pentru comunitățile locale „a primi, a cunoaște și a recunoaște înseamnă a se deschide la bogăția diversității fără preconcepții, a înțelege potențialitățile și speranțele noilor sosiți, precum și vulnerabilitatea lor și temerile lor”. Și revenind la mesajul său a spus: „Întâlnirea adevărată cu celălalt nu se oprește la primire, ci ne angajează pe toți în cele trei acțiuni pe care le-am evidențiat în mesajul pentru această zi: a proteja, a promova și a integra. Și în întâlnirea adevărată cu aproapele vom fi capabili să-l recunoaștem pe Isus Cristos care cere să fie primit, protejat, promovat și integrat?”
Papa și-a încheiat scurta predică spunând: „Din această întâlnire cu Isus prezent în cel sărac, în cel rebutat, în cel refugiat, în cel care cere azil, provine rugăciunea noastră de astăzi. Este o rugăciune reciprocă: migrații și refugiații se roagă pentru comunitățile locale și comunitățile locale se roagă pentru noii sosiți și pentru migranții care sunt prezenți mai demult. Încredințăm mijlocirii materne a Mariei Preasfinte speranțele tuturor migranților și refugiaților din lume și aspirațiile comunităților care le primesc, pentru ca, în conformitate cu suprema poruncă divină a carității și a iubirii față de aproapele, să învățăm cu toții să îl iubim pe celălalt, pe cel străin, așa cum ne iubim pe noi înșine.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1299, Ultimul acces: 2024-05-17 18:11:04