Ziua Migrantilor a fost celebrata si in Polonia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Migranților a fost celebrată și în Polonia

[2018-01-15]
Arhiepiscopul Stanislaw Gadecki
Biserica din Polonia a participat activ la celebrarea Zilei Mondiale a Migranților și Refugiaților, duminica aceasta, 14 ianuarie, a declarat pr. Pawel Rytel-Andrianik, purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale Poloneze. Pr. Pawel a spus că numeroase parohii au celebrat Liturghia „pentru refugiați și exilați”. Conferința Episcopală le-a cerut credincioșilor să se implice concret în asistarea migranților din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Actualmente circa 1,5 milioane de ucraineni trăiesc ca refugiați în Polonia.

În timpul conferinței de presă din 15 ianuarie, de la sediul Conferinței Episcopale Poloneze (CEP), Arhiepiscopul Stanislaw Gadecki, președintele CEP, a reamintit cuvintele Papei Francisc și învățătura Bisericii, potrivit cărora fiecare migrant trebuie să fie respectat și, la rândul lor, trebuie să respecte țara în care vine. A subliniat și cuvintele cheie ale mesajului Papei pentru Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților: „primirea, protejarea, promovarea și integrarea” migranților și refugiaților. Primatul Poloniei, Arhiepiscopul Wojciech Polak, a declarat duminică, 14 ianuarie, că exilatul și refugiatul care bat la ușa noastră sunt „o ocazie să îl întâlnești pe Isus”. „Iubirii de mamă a Bisericii, iubirii noastre, a tuturor, Dumnezeu îi încredințează pe polonezii care trăiesc în afara Poloniei; îi încredințează pe toți cei care vin din Ucraina; îi încredințează pe acei care, fiind refugiați, au nevoie de ajutorul și de îngrijirea noastră.” Arhiepiscopul a spus: „Toate acestea, ca noi, după cum ne arată Papa Francisc, în conformitate cu cea mai importantă poruncă a lui Dumnezeu, să învățăm să iubim semenul, pe celălalt, ca noi înșine”.
Episcopul Krzysztof Zadarko, președinte al consiliului CEP pentru migrație, turism și pelerinaje, a subliniat pe 14 ianuarie că reticența față de noii veniți, prezentă printre mulți creștini, vine din amploarea migrației și din simplificarea din dezbaterea publică. A spus că învățătura Bisericii este foarte concretă: trebuie să acordăm refugiaților adăpost, dar când un refugiat devine migrant, avem dreptul să cerem o declarație clară de la el: „Dacă vrei să rămâi aici, să trăiești printre noi, ai o datorie, bucurându-te de privilegiul de ospitalitate, și anume datoria de a respecta cultura, legea și obiceiurile noastre”. Cardinalul Kazimierz Nycz, Mitropolitul de Varșovia, a explicat în timpul zilei de duminică, 14 ianuarie, că problema refugiaților devine o problemă din ce în ce mai dificilă, deoarece fenomenul local, asociat cu războaie într-un anumit colț al lumii, devine acum un fenomen global. Acest lucru se datorează distribuției inegale a bogăției pe care o are lumea la dispoziție, suprapopulării anumitor zone din Africa și Asia. Această problemă crește și nu pare să se încheie în curând. Va fi întotdeauna o provocare pentru noi, a spus el.
Fr. Marcin Iżycki, directorul Caritas Polonia, a declarat în cadrul conferinței de presă la sediul CEP: „În Polonia există șase centre de ajutorare a refugiaților. Anul trecut am ajutat 6.000 de refugiați în țară, dintre care jumătate erau copii”. A menționat și programul „De la familie la familie”, al Caritas Polonia, în cadrul căruia deja 17.000 de polonezi ajută 9.000 de familii din Siria și Liban.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1318, Ultimul acces: 2024-05-18 07:07:18