Monahia Ieroteia Avram a fost condusa pe ultimul drum | 3 ierarhi au oficiat slujba inmormantarii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Monahia Ieroteia Avram a fost condusă pe ultimul drum | 3 ierarhi au oficiat slujba înmormântării

[2018-01-10]
de Gheorghe Anghel

Monahia Ieroteia Avram
Monahia Ieroteia Avram, fostă stareță a Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai, a fost înmormântată luni, 8 ianuarie 2018, în cimitirul așezământului monahal.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii noastre:
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei,
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La slujba de înmormântare au participat preoți, starețe de la mai multe mănăstiri din țară, ucenice ale maicii Ieroteia, precum și numeroși credincioși apropiați ai mănăstirii.
În necrologul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a spus că maica Ieroteia „a fost și va rămâne un model de smerenie și de viață trăită în rugăciune”.
„Era o monahie care răspândea în jurul ei multă lumină. Însăși sfârșitul ei într-o mare zi de praznic demonstrează acest lucru”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Preasfințitul Părinte Siluan, fost duhovnic al Mănăstirii Arad-Gai, în cuvântul rostit, a evocat viața și trăirea monahală a maicii Ieroteia și a transmis un cuvânt de mângâiere pentru obștea de maici din această mănăstire, îndemnându-le să urmeze modelul de trăire monahală a celei ce le-a fost stareță, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, Părintele Protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, a prezentat biografia maicii Ieroteia.
Maica Ieroteia a trecut la cele veșnice sâmbătă, la vârsta de 90 ani, în timpul Sfintei Liturghii prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului.
S-a născut la 31 mai 1928 în localitatea Loman, jud. Alba și a primit la botez numele de Ioana. La vârsta de 24 de ani a intrat ca viețuitoare în Mănăstirea Rătești, unde a fost și tunsă în monahism. După câțiva ani, în anul 1960, în urma Decretului 410/1959, a fost dată afară din mănăstire, întorcându-se acasă și lucrând ca infirmieră la un spital.
În anul 1977 a fost chemată de stareța de atunci a Mănăstirii ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai, unde a primit ascultarea de ghid la muzeu. Între anii 1980-1984 a fost aleasă ca stareță a mănăstirii. În perioada 1984-1992 a avut mai multe ascultări în mănăstire, iar în februarie 1992 a fost aleasă, din nou, stareță a mănăstirii, conducând și chivernisind toate cu bună rânduială până anul 2009, când, datorită vârstei înaintate, a decis să se retragă din această funcție.
În vremea stăreției sale a reușit să construiască: biserica nouă, una dintre cele mai mari biserici mănăstirești din țară, clopotnița, un corp de chilii și trapeza mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2961, Ultimul acces: 2020-07-11 10:03:47