Papa Francisc despre importanta tacerii la Liturghie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc despre importanța tăcerii la Liturghie

[2018-01-10]
Papa Francisc
Papa Francisc a spus miercuri că momentele de tăcere de la Liturghie trebuie să fie timpi intenționați de rugăciune, de reculegere și de comuniune cu Dumnezeu, nu timpi de simplă tăcere, în care nimeni nu vorbește nimic. „Tăcerea nu se reduce la lipsa de cuvinte, ci este disponibilitatea de a asculta alte glasuri: pe cel al inimii noastre și, mai ales, glasul Duhului Sfânt”, a spus el pe 10 ianuarie. În tăcere descoperim „importanța ascultării sufletului nostru și apoi deschiderea lui către Domnul”.

Continuând seria de audiențe generale pe tema Liturghiei, Papa Francisc a reflectat asupra naturii diferitelor momente de tăcere pe care le găsim în celebrare, în special când se ajunge la „rugăciunea denumit㠑colecta’ […]. Cu invitația ‘să ne rugăm’, preotul îndeamnă poporul să se reculeagă cu el într-un moment de tăcere, cu scopul de a conștientiza că stă în prezența lui Dumnezeu și de a face să reiasă, fiecare în propria inimă, intențiile personale cu care participă la Liturghie. Preotul spune ‘să ne rugăm’; și după aceea vine un moment de tăcere și fiecare se gândește la lucrurile de care are nevoie, pe care vrea să le ceară, în rugăciune.”
Diversele momente de tăcere din Liturghie, a mai explicat Papa, au diverse meniri: „În timpul actului penitențial și după invitația la rugăciune, ajută reculegerea; după lectură sau predică, este o chemare de a medita pe scurt ceea ce s-a ascultat; după Împărtășanie, favorizează rugăciunea interioară de laudă și de implorare”, a spus el, citând de fapt din „Principiile și normele pentru utilizarea Liturghierului Roman”. Adresându-se explicit preoților, le-a indicat astfel: „Recomand cu putere să respecte acest moment de tăcere și să nu se grăbească: ‘să ne rugăm’ și să se facă tăcerea. Recomand aceasta preoților. Fără această tăcere, riscăm să neglijăm reculegerea sufletului.”
Și a continuat: „Preotul recită această implorare, această rugăciune de colectă, cu brațele întinse; este atitudinea celui care se roagă, asumată de creștini încă din primele secole – așa cum dau mărturie frescele din catacombele romane – pentru a-l imita pe Cristos cu brațele întinse pe lemnul crucii. Și acolo, Cristos este Cel care se roagă și este în același timp rugăciunea! În Răstignit noi îl recunoaștem pe Preotul care îi oferă lui Dumnezeu cultul plăcut lui, adică ascultarea filială.” Și a încheiat invitând la a se medita pe marginea rugăciunilor liturgice. „A medita la aceste texte, și în afara Liturghiei, ne poate ajuta să învățăm cum să ne adresăm lui Dumnezeu, ce să îi cerem, ce cuvinte să folosim. Fie ca Liturghia să devină pentru noi toți o adevărată școală de rugăciune.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1126, Ultimul acces: 2024-05-17 17:33:34