Patriarhul Daniel despre ignorarea evenimentelor ITO: „Noi nu am facut aceste intruniri pentru succes mediatic, ci pentru tineri. Bucuria lor este bucuria Bisericii” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel despre ignorarea evenimentelor ITO: „Noi nu am făcut aceste întruniri pentru succes mediatic, ci pentru tineri. Bucuria lor este bucuria Bisericii”

[2018-01-09]
de Sorin Ionițe

Părintele Patriarh Daniel a vorbit în interviul acordat TVR la zece ani de patriarhat despre tineri și despre evenimentele ortodoxe anuale desfășurate sub egida Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO). Referitor la ignorarea acestora în presă, Preafericirea Sa a subliniat faptul că deși instituțiile media ale Bisericii le-au promovat intens, aceste întruniri nu au fost făcute pentru a aduce un succes mediatic: „Noi facem întrunirile pentru tinerii ortodocși din toate țările și bucuria lor este bucuria Bisericii”.
„Biserica a făcut ce a trebuit să facă”
Realizatorul interviului, Andrei Dochia, a adus în discuție faptul că ediția a patra a ITO, care a adunat la Iași peste 7.000 tineri ortodocși din 32 țări, a fost total ignorată de jurnalele de știri și de agențiile de presă. Jurnalistul l-a întrebat pe Părintele Patriarh ce ar trebui să facă Biserica în acest sens.
„Biserica a făcut ce a trebuit să facă”, a răspuns Preafericirea Sa. „Patriarhia Română, prin Trinitas TV și Radio Trinitas, a susținut această întrunire în pregătirea ei, dar și în desfășurarea ei. Am fost personal acolo. Dar noi nu putem obliga televiziunile particulare, sau chiar televiziunea publică, să transmită un eveniment dacă nu doresc”.
Patriarhul Daniel a spus că anvergura manifestării obliga mediatizarea lui.
„Noi am dat exemplul. Dacă se adună atât de mulți, suntem obligați prin conștiință să marcăm evenimentul. Nu știm care sunt rațiunile pentru care a fost posibilă o astfel de atitudine de totală ignorare a evenimentului”.
„Dacă soarele răsare, dar nu vreau să-l văd, trag oblonul și nu-l văd”, a mai spus Patriarhul. Mai important este c㠄cei care participă la astfel de întruniri, se bucură și transmit bucuria aceasta și în Bisericile respective”.
„Tinerii au nevoie să discearnă între valori efemere și valori eterne”
În continuare, intrând în sensul profund al evenimentelor ITO, Patriarhul a vorbit despre nevoile tinerilor credincioși.
Patriarhul a precizat c㠄tinerii au nevoie de întâlnire între ei și în același timp să fie ajutați ca Biserica să le arate cum să discearnă între valori efemere și valori eterne, între comuniunea adevărată și unele surogate de comune, între tradiție și simpla modă a zilei”.
Insistând asupra importanței formatoare a evenimentelor ortodoxe pentru tineri, Părintele Patriarh a remarcat faptul că aceștia „sunt foarte sensibili la ceea ce este profund uman și care are durabilitate”.
Tema ITO 2017. „Libertatea adevărată este o iubire adevărată”
Făcând referire la tema celei de-a patra ediții ITO, Patriarhul a subliniat importanța înțelegerii corecte a libertății.
„Problema libertății pentru tineri este o problemă foarte mare. Concluzia finală (a ITO 2017, n.r.) a fost că omul cu cât iubește mai mult pe Dumnezeu și pe semenii săi, cu atât e mai liber din punct de vedere spiritual. Cu alte cuvinte, libertatea adevărată este o iubire adevărată”, a mai spus Preafericirea Sa.
Citește și: Patriarhul Daniel se adresează tinerilor ortodocși: Numai Iisus Hristos oferă omului libertate deplină
Patriarhul Daniel a explicat cum tema celei de-a patra ediții ITO a fost în strânsă legătură cu tematica comemorativă din 2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română:
„Când iubim pe Dumnezeu în rugăciune și pe semenii noștri în fapte bune suntem oameni liberi. Când nu putem face aceasta înseamnă că nu suntem suficient de liberi în interior. Deci, cei care erau mărturisitori în temnițele comuniste, deși în exterior nu aveau libertate socială, în interior aveau o libertate spirituală foarte profundă. Pentru această libertate a credinței, Dumnezeu le-a ușurat suferințele și le-a dat speranță că într-o zi se vor elibera, sau chiar dacă nu sunt eliberați, se vor mântui”.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – ediția a patra s-a desfășurat la Iași în perioada 1-4 septembrie 2017. Edițiile anterioare ITO au fost organizate la Baia Mare (2014), Cluj (2015), București (2016) și la Iași (2017). Sibiul va fi gazda ITO 2018.
Citește și: Interviu inedit la 10 ani de Patriarhat | Catedrala Mântuirii Neamului este un mandat primit de la înaintași – ne-am asumat împreună cu Sfântul Sinod, clerul și credincioșii

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1288, Ultimul acces: 2024-05-17 20:29:52