Papa Francisc: Sub ocrotirea ta alergam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Sub ocrotirea ta alergăm

[2018-01-01]
Rugăciunea Angelus
În prima întâlnire cu credincioșii din 2018 pentru rugăciunea „Îngerul Domnului”, Pontiful ne-a invitat să ne așezăm sub ocrotirea maternă a Fecioarei Maria, sărbătorită astăzi în ritul latin ca Mama lui Dumnezeu. Redăm alocuțiunea papală după traducerea publicată de pr. Mihai Pătrașcu pe ITRC.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!
Pe prima pagină a calendarului noului an pe care Domnul ni-l dăruiește Biserica pune, ca o miniatură minunată, solemnitatea liturgică a Preasfintei Maria, Mamă a lui Dumnezeu. În această primă zi a anului solar, să ne îndreptăm privirea spre ea, pentru a relua, sub ocrotirea sa maternă, drumul de-a lungul cărărilor timpului.
Evanghelia de astăzi (cf. Lc 2,16-21) ne conduce din nou la grajdul din Betleem. Păstorii ajung în grabă și găsesc pe Maria, pe Iosif și pe Prunc; și prezintă vestea dată lor de către îngeri, adică faptul că acel nou-născut este Mântuitorul. Toți sunt uimiți, în timp ce „Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei” (v. 19). Fecioara ne face să înțelegem cum trebuie primit evenimentul Crăciunului: nu superficial, ci în inimă. Ne indică adevăratul mod de a primi darul lui Dumnezeu: a-l păstra în inimă și a-l medita. Este o invitație adresată fiecăruia dintre noi să ne rugăm contemplând și gustând acest dar care este Isus însuși.
Prin Maria, Fiul lui Dumnezeu asumă corporeitatea. Însă maternitatea Mariei nu se reduce la aceasta: grație credinței sale, ea este și prima discipolă a lui Isus și aceasta „dilat㔠maternitatea ei. Credința Mariei va fi aceea care provoacă la Cana primul „semn” miraculos, care contribuie la trezirea credinței discipolilor. Cu aceeași credință, Maria este prezentă la picioarele crucii și primește ca fiu pe apostolul Ioan; și, în sfârșit, după Înviere, devine mamă rugătoare a Bisericii asupra căreia coboară cu putere Duhul Sfânt în ziua de Rusalii.
Ca mamă, Maria desfășoară o funcție foarte specială: se situează între Fiul ei Isus și oameni în realitatea privărilor lor, în realitatea lipsurilor și suferințelor lor. Maria mijlocește, ca la Cana, conștientă că ea, ca mamă, poate, ba chiar trebuie să îl informeze pe Fiul despre nevoile oamenilor, în special ale celor mai slabi și chinuiți. Și tocmai acestor persoane este dedicată tema Zilei Mondiale a Păcii pe care o celebrăm astăzi: „Migranți și refugiați: bărbați și femei în căutarea păcii”, care este motoul acestei Zile. Doresc, încă o dată, să devin glas al acestor frați și surori ai noștri care invocă pentru viitorul lor un orizont de pace. Pentru această pace, care este drept al tuturor, mulți dintre ei sunt dispuși să își riște viața într-o călătorie care în mare parte dintre cazuri este lungă și periculoasă; sunt dispuși să înfrunte trude și suferințe (cf. Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii 2018, 1).
Vă rog, să nu stingem speranța în inima lor; să nu sufocăm așteptările lor de pace! Este important ca din partea tuturor, instituții civile, realități educative, asistențiale și ecleziale, să existe angajarea pentru a asigura refugiaților, migranților, tuturor un viitor de pace. Să ne dea Domnul să lucrăm în acest nou an cu generozitate, cu generozitate, pentru a realiza o lume mai solidară și primitoare. Vă invit să ne rugăm pentru aceasta, în timp ce împreună cu voi încredințez Mariei, Mamă a lui Dumnezeu și Mamă a noastră, anul 2018 abia început. Bătrânii monahi ruși, mistici, spuneau că în timp de turbulențe spirituale era necesar să se adune sub mantia Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Gândindu-ne la atâtea turbulențe de astăzi, și mai ales la migranți și la refugiați, să ne rugăm așa cum ne-au învățat ei să ne rugăm: „Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu: nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururi de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată”.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
În pragul anului 2018, adresez tuturor urarea mea cordială de tot binele pentru noul an, vouă tuturor! Doresc să îi mulțumesc președintelui Republicii Italiene pentru urările pe care mi le-a adresat aseară în mesajul de sfârșit de an și pe care le întorc din inimă, dorind pentru poporul italian un an de seninătate și de pace, luminat de binecuvântarea constantă a lui Dumnezeu.
Exprim aprecierea mea pentru multiplele inițiative de rugăciune și de acțiune pentru pace, organizate în orice parte a lumii cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Mă gândesc, îndeosebi, la marșul național care s-a desfășurat aseară la Sotto il Monte, promovat de CEI, Caritas Italiana, Pax Christi și Acțiunea Catolică. Și îi salut pe participanții la manifestarea „Pace pe tot pământul”, promovată la Roma și în multe țări de către Comunitatea Sant’Egidio. Dragi prieteni, vă încurajez să duceți înainte cu bucurie angajarea voastră de solidaritate, în special în periferiile orașelor, pentru a favoriza conviețuirea pașnică.
Adresez salutul meu vouă, dragi pelerini prezenți aici, îndeosebi celor din New York, trupei muzicale care provine din California și grupului „Pro Loco” din Massalengo. Reînnoiesc tuturor urarea de un an de pace în harul Domnului cu ocrotirea maternă a Mariei, Sfânta Mamă a lui Dumnezeu. La mulți ani, poftă bună și nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3612, Ultimul acces: 2023-09-22 18:19:53