Parintele Patriarh Daniel: Locul cel mai potrivit pentru incheierea anului vechi si intampinarea anului nou este Biserica lui Hristos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Părintele Patriarh Daniel: Locul cel mai potrivit pentru încheierea anului vechi și întâmpinarea anului nou este Biserica lui Hristos

[2018-01-01]
de Sorin Ionițe

Locul cel mai potrivit pentru încheierea anului vechi și întâmpinarea anului nou este Biserica lui Hristos, aceasta fiind spațiul de întâlnire a timpului cu veșnicia, după cum ele s-au întâlnit mai întâi în persoana Fiului Veșnic al lui Dumnezeu, a spus PF Daniel. Părintele Patriarh s-a rugat în noaptea trecerii dintre ani împreună cu slujitorii Catedralei Patriarhale și cu câteva sute de credincioși în lăcașul de pe Colina Bucuriei.
Duminică, începând cu ora 23:30, a fost oficiată slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, după care s-au citit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și rugăciuni la intrarea în noul an.
La finalul rugăciunilor, Părintele Patriarh a subliniat în cuvântul rostit faptul că această slujbă este lucrarea cea mai potrivită pentru petrecerea anului vechi și întâmpinarea anului nou.
În noaptea de Anul Nou citim Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos pentru că El a primit numele de Iisus – adic㠄Dumnezeu mântuiește” la opt zile după naștere, când a fost tăiat împrejur, eveniment sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 1 ianuarie a fiecărui an, a explicat Patriarhul.
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos la trecerea dintre ani, veacuri și milenii, deoarece Dumnezeu L-a pus moștenitor peste toate și prin El a făcut și veacurile, după cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, și deoarece Iisus Hristos, ieri, astăzi și în veci este Același, a adăugat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh a spus că acum la cumpăna dintre ani se cuvine să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului vieții prezente pământești, ca timp de pregătire pentru viața eternă din Împărăția cerurilor.
Referitor la anul care a trecut, Patriarhul a spus că a fost unul bogat în manifestări dedicate omagierii sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești și comemorării Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Preafericirea Sa a amintit că după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, 2018 va fi proclamat drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 și că în acest context în data de 30 noiembrie 2018 va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului – o necesitate liturgică practică dar și un simbol al spiritualității și comuniunii românești.
La final, Părintele Patriarh s-a rugat lui Dumnezeu să binecuvinteze pe cei ce au participat la rugăciuni în noaptea trecerii dintre ani, pe toți românii din țară, din vecinătatea granițelor ei și din diaspora română și să le dăruiască credință puternică, pace și bucurie și mult ajutor în toată fapta bună.
Cei prezenți la slujbă au primit din partea Părintelui Patriarh Daniel câte un exemplar din Pastorala de Crăciun, care cuprinde și urări de bine pentru Noul An, și iconițe cu reprezentarea Mântuitorului și a Sfântului Vasile cel Mare.
În prima zi din an, de praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Patriarhul Daniel va oficia Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3320, Ultimul acces: 2023-02-02 16:59:05