Iisus este prieten cu cei saraci, solidar cu strainii exilati sau refugiati, apropiat de cei marginalizati si dispretuiti, spune Parintele Patriarh Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Iisus este prieten cu cei săraci, solidar cu străinii exilați sau refugiați, apropiat de cei marginalizați și disprețuiți, spune Părintele Patriarh Daniel

[2017-12-31]
de Sorin Ionițe

Mântuitorul vede în toți valoarea infinită și unică a fiecărui om, creat după chipul lui Dumnezeu, dincolo de rangul lui în societate, poziție centrală sau supraviețuire marginală, dincolo de bogăție sau sărăcie, dincolo de orice clasificare sau judecată omenească individuală ori colectivă. El a venit în lume pentru mântuirea tuturor oamenilor, a subliniat Părintele Patriarh în predica rostită duminică.
Reflectând asupra textului evanghelic duminical care expune Fuga în Egipt a Sfintei Familii (Matei 2:13-23), Patriarhul a spus că Iisus cunoaște exilul de mic copil, dar suferința exilului a fost transformată în biruință a vieții, o încercare grea pentru El a devenit o binecuvântare pentru alții.
În Duminica după Nașterea Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din cadrul Reședinței Patriarhale.
Duminica după sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos ne înfățișează două evenimente din viața Domnului nostru Iisus Hristos: fuga în Egipt a Maicii Domnului împreună cu dreptul Iosif și Pruncul Iisus, și împlinirea groaznicei porunci a lui Irod de a ucide pe toți copiii „de doi ani și mai în jos” din Betleem și împrejurimi, cu scopul de a omorî și pe Pruncul Iisus.
Înțelegem, așadar, că Mântuitorul Hristos vine într-o lume a violenței, robită de păcat și de moarte, de răutate și invidie, în care foarte adesea crima sângeroasă se întinde și asupra vieții celor nevinovați, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a explicat că Nașterea Domnului Iisus Hristos poartă deja în ea arvuna Crucii și a învierii Sale și astfel, în mod minunat, vedem cum Dumnezeu schimbă răul în bine:
Mântuitorul merge în Egiptul considerat de evrei pământul robiei și al idolatriei păgâne, pe care îl binecuvintează.
Binecuvântarea dăruită Egiptului care L-a adăpostit pe Iisus se va vedea câteva secole mai târziu, când în pustiile Egiptului a înflorit viața duhovnicească a monahilor care au fugit de lume, pentru a-și salva sufletul de păcate și a dobândi mântuirea sau viața veșnică, a adăugat Părintele Patriarh.
În continuare, Preafericirea Sa a precizat că textul evanghelic duminical ne arată binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiei.
Astăzi, familia creștină tradițională este din ce în ce mai amenințată, deoarece trăiește într-o lume secularizată și confuză din punct de vedere spiritual și este confruntată adesea cu sărăcia, nesiguranța zilei de mâine, șomajul, migrația, instabilitatea și dezorientarea, a amintit Patriarhul Daniel.
Binecuvântarea lui Dumnezeu se manifestă acolo unde familia este unită și luptă împreună împotriva relelor și primejdiilor din viața ei, pentru a păstra și cultiva darul sfânt al vieții pământești dăruite de Dumnezeu, spre a se pregăti în această viață pentru dobândirea vieții veșnice cerești, a concluzionat Părintele Patriarh.
La final, Patriarhul Daniel a îndemnat la trăire creștină în familie care este numită și „biserica de acasă”, și s-a rugat lui Dumnezeu să ocrotească familia și să înmulțească iubirea dintre soți și soții, iubirea copiilor față de părinți și a părinților față de copii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1285, Ultimul acces: 2024-12-06 02:50:55