Clericul roman care a propovaduit Evanghelia pe pamant nipon a fost comemorat in Episcopia de Balti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Clericul român care a propovăduit Evanghelia pe pământ nipon a fost comemorat în Episcopia de Bălți

[2020-12-01]
de Gheorghe Anghel

Arhimandritul Anatolie Tihai a fost comemorat sâmbătă în biserica din Corlăteni, Rep. Moldova. Slujba parastasului a fost oficiată de Episcopul Antonie de Bălți, la împlinirea a 182 de ani de la nașterea cuviosului care a contribuit la încreștinarea ținutului nipon.
Când a mers în Japonia, Cuviosul Anatolie a găsit doar 50 de creștini ortodocși, iar când a plecat a lăsat acolo peste 20.000 de ortodocși.
Ierarhul l-a numit pe clericul român un „exemplu de misionar pentru fiecare slujitor al altarului în activitatea sa de propovăduitor al Evangheliei lui Hristos”.
Cuviosul Anatolie s-a născut în data de 23 noiembrie 1838 în satul Tărăsăuți din județul Hotin (Bucovina). A urmat cursurile școlii primare în orașul Bălți, apoi a absolvit Seminarul Teologic din Chișinău și Academia Teologică din Kiev, întemeiată de Sfântul Ierarh Petru Movilă.
A trăit în Muntele Athos patru ani, unde a și fost tuns în monahism în 1865 la Mănăstirea Zografu. Acolo a învățat limbile greacă și bulgară, precum și arta picturii bizantine.
Ulterior a fost trimis să-l ajute pe Părintele Nicolae (Sfântul întocmai cu apostolii Nicolae Kasatkin) în lucrarea sa misionară din Japonia, devenind cel mai bun colaborator al său.
Ieromonahul Anatolie a ajuns în Japonia în decembrie 1871, în timp ce activitățile Părintelui Nicolae erau încă concentrate în zona Hakodate, Insula Hokkaidō. Foto credit: Episcopia de Bălți
A fost paroh al bisericii ortodoxe și superior al Centrului misionar din Hakodate (1872-1878), profesor al Seminarului Teologic Ortodox din Japonia (Surugadai Kanda, Tokio), întemeietor al bisericii din Osaka (1878), conducător al Misiunii Ortodoxe Ruse în Japonia (1879-1881), profesor și director al Școlii de catiheți din Osaka (1882-1889).
În 1880, Cuviosul Anatolie a fost ridicat la rangul de arhimandrit. La sfârșitul anilor 1880, sănătatea sa a început să se înrăutățească, iar în vara anului 1890 s-a întors în Rusia, unde a trecut la cele veșnice în ziua de 28 noiembrie 1893.
Cuviosul Anatolie Tihai s-a remarcat și ca poliglot, cunoscând, pe lângă limba română maternă mai multe limbi străine: rusă, greacă, japoneză, bulgară, engleză și slava bisericească, având noțiuni de franceză, germană și chineză.
A întreprins mai multe călătorii misionare în întreg cuprinsul Japoniei, una în China (1888) și a lăsat posterității două jurnale. Primul jurnal misionar al Cuviosului Anatolie Tihai a apărut, în ediție bilingvă româno-niponă, la Editura Episcopiei de Bălți, în anul 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 494, Ultimul acces: 2024-04-06 05:35:03