Pomenirea tuturor credinciosilor raposati la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pomenirea tuturor credincioșilor răposați la Iași

[2019-11-05]
Anual, pentru Biserica Catolică, începutul lunii noiembrie marchează celebrarea a două sărbători complementare. La 1 noiembrie, Sărbătoarea Tuturor Sfinților, iar pe 2 noiembrie, Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați. Aceste două sărbători, spune Papa Francisc, ne amintesc de profunda legătură dintre Biserica de pe pământ, cea peregrină, care suntem noi, și Biserica din cer, dintre noi și cei dragi ai noștri care au trecut în cealaltă viață. Biserica Catolică, celebrând comemorarea tuturor credincioșilor răposați, înalță rugăciunile credincioșilor, precum și pomelnicele lor Tatălui, pentru ca prin meritele Fiului Său, Isus Cristos, și prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să reverse asupra celor răposați lumină și viață veșnică.

Celebrările au început la Iași, în 1 noiembrie 2019, cu Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț, la ora 18, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină. Episcopul a fost însoțit de PS Aurel Percă și de PS Petru Gherghel, precum și de mai mulți preoți, printre care și părinți profesori de la Seminarul Major. La sfârșit, s-a celebrat și un recviem solemn pentru sufletele Episcopilor și preoților decedați. Această zi a inclus și sărbătorirea aniversarului sfințirii catedralei, sfințire care a avut loc la 1 noiembrie 2005. Ziua de vineri, 2 noiembrie 2019, a fost oferită în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați. La Liturghia de la ora 10 din Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iași, la care au participat și seminariștii Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, celebrantul principal a fost PS Aurel Percă.
La celebrare au participat și PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, precum și preoți din Iași și de la Seminarul Major. Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel Percă, care a amintit de realitatea creștină a morții. Moartea – a spus Preasfințitul Aurel – este o trecere care înseamnă viață, ființare. Nu putem vorbi de cei morți ca de o trecere în neființă, așa cum auzim de multe ori la radio sau la TV. Creștinul nu va uita de adevărul de credință care comunică realitatea faptului că sufletul omului este nemuritor. Convins de această realitate, creștinul privește realitatea morții în lumina învierii lui Isus Cristos care dă viață tuturor celor ce se încred în răscumpărarea Lui veșnică.
Într-un mod deosebit, Biserica ne invită în această zi să ne oprim și să reflectăm în rugăciune asupra acestui tainic și profund mister care interpelează sfera persoanei umane, și anume misterul morții. Isus este poarta vieții veșnice, cel care ne redă bucuria vieții, o viață în care păcatul nu va mai exista și astfel nu va mai deveni cauză de moarte. Excelența Sa a subliniat importanța acestui timp oportun prin care Biserica ne propune să ne reamintim de cei răposați, unindu-ne în rugăciune pentru odihna lor veșnică. Este un timp de har și de obținere a indulgenței, a amintit PS Aurel.
Rugăciunile au continuat la cimitirul „Eternitatea”, începând cu ora 14, unde PS Iosif Păuleț și PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și de la Seminar, numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși, au înălțat împreună rugăciuni pentru Episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați. În aceste zile de noiembrie, în toate cimitirele vor fi prezenți preoți pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați. (Marian Păuleț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.InSideTheVatican.com


Contor Accesări: 103, Ultimul acces: 2020-06-03 20:06:42