Anunturi din Dieceza de Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anunțuri din Dieceza de Timișoara

[2019-11-05]
Dieceza de Timișoara
1. Hramuri în Dieceză
– În data de 9 noiembrie 2019 la ora 11.00 biserica romano-catolică din localitatea Brezon, jud. Caraș-Severin, își va serba hramul: Sf. Martin de Tours. Cu această ocazie va fi celebrată o Sf. Liturghie solemnă, urmată, la ora 12.15 de un program cultural desfășurat în Căminul Cultural al Comunei Forotic, program susținut de grupul de dans popular german „Magnificat” al Parohiei Romano-Catolice Oravița și de grupul simular „Enzian” din Reșița (Coordonatori: Marianne și Nelu Florea).
– Cu prilejul sărbătorii „Sf. Martin din Tours” duminică, 11 noiembrie 2019, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Sânmartinul Maghiar, filială a Parohiei Romano-Catolice din Otelec. Răspunzând invitației pr. József Heinrich paroh de Otelec, Sfânta Liturghie începând cu orele 10.00 va fi celebrată de către pr. Simon Ciubotariu, paroh de Timișoara VII Freidorf.
– Duminică, 24 noiembrie 2019 se sărbătorește hramul bisericii romano-catolice din Timișoara I. Cetate, consacrată în ziua Sărbătorii Sf. Ecaterina din Alexandria. Sfânta Liturghie solemnă va începe la ora 18.00. Răspunzând invitației adresate de către Mons. Johann Dirschl, Vicar general, parohul acestei biserici, Sfânta Liturghie va fi celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara.
2. Cu prilejul sărbătorii „Sf. Emeric” sâmbătă, 9 noiembrie 2019, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Gyomaendrőd (Dieceza de Segedin-Cenad, Ungaria). Răspunzând invitației pr. Gábor Czank, parohul acestei comunități, Sfânta Liturghie va fi celebrată începând cu ora 10.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara.
3. Liceul Romano-Catolic „Gerhardinum” va găzdui sâmbătă, 9 noiembrie 2019 conferința intitulată: Revitalizarea lingvistică și confesională a comunităților din diaspora maghiară. La conferință sunt așteptați preoți ai bisericilor romano-catolice, evanghelice și reformate, profesori și învățători care își desfășoară activitatea în licee, școli, clase și comunitățile maghiare. Programul conferinței include o prelegere cu tema mai sus amintită, invitată fiind dr. Sára Magyari lector universitar la Universitatea Creștină Partium din Oradea, precum și ateliere și discuții.
4. Sărbătoarea „Sf. Martin” în Dieceză
– În biserica romano-catolică din Jimbolia duminică, 10 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, se va sărbători Sf. Martin printr-o scenetă si Procesiunea lampioanelor, care va porni din fața bisericii parohiale. Organizatori: parohia romano-catolică Jimbolia, Forumul German si grupul de dansuri germane Hatzfelder Pipatsche al Primăriei din localitate.
– La Ciacova luni, 11 noiembrie 2019 începând cu ora 18.00 sărbătoarea Sf. Martin va începe în biserica parohială romano-catolică, iar Procesiunea lampioanelor va porni de aici spre centrul orașului.
– tot în 11 noiembrie 2019, la ora 17.30, va fi oficiată în biserica romano-catolic㠄Maria Zăpezii” din Reșița o Liturgie a Cuvântului în cinstea zilei Sf. Martin de Tours. La ora 18.00 urmează, tot în biserică, un program legat de această zi, susținut de copii parohiei „Maria Zăpezii” și de cei ai Colegiului Național „Diaconovici – Tietz” din Reșița. În jurul orei 18.30 va urma și procesiunea cu lampioane, prin oraș, sărbătoarea încheindu-se la ora 19.00 în curtea Colegiului Național „Diaconovici – Tietz” din Reșița printr-o rugăciune, binecuvântare finală și distribuirea darurilor aduse de elevi, în vederea sărbătoririi Sf. Martin de Tours.
– Sărbătoarea Sf. Episcop Martin din Tours va fi marcată și în parohia Timișoara III Elisabetin, în ziua de luni, 11 noiembrie la ora 17.00 de copiii și păstorii acestei comunități.
5. Conform programului elaborat de către Centrul Diecezan de Tineret, duminică, 10 noiembrie 2019 tinerii din parohiile timișorene sunt invitați să participe la Sfânta Liturghie pentru tineret care va începe la ora 18.00 în biserica romano-catolică din Timișoara III Elisabetin. În mănăstirea Ordinului Salvatorian din cartierul Elisabetin va avea loc marți, 12 noiembrie la ora 20.00 o rugăciune Taizé. Joi, 21 noiembrie 2019 tinerii din parohiile timișorene sunt invitați să participe la o Adorație Euharistică care va începe la ora 20.00 în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin. Centrul de Tineret va organiza în perioada 22-24 noiembrie 2019 la Casa „Marienheim” din Timișoara, un curs de pregătire pentru tineri animatori (conducători de grup).
6. Parohia romano-catolică Oțelu-Roșu sprijin㠖 prin organizarea unei colecte, ce va avea loc în data de duminică 10 noiembrie 2019, în cadrul Sf. Liturghii de la ora 10.00 – renovarea grădiniței de stat, care funcționează în centrul orașului. Așezământul pentru copii se află în prezent în renovare, lucrările fiind sprijinite de mai multe confesiuni creștine din oraș. Este pentru prima dată, când responsabilii solicită și sprijinul comunității romano-catolice într-un proiect de acest tip.
7. În perioada octombrie 2019 – aprilie 2020 în organizarea parohiei romano-catolice din Timișoara II Fabric și al Familiei Kolping Millennium din Timișoara biserica Millennium va găzdui între orele 19.00-20.30 o serie de cursuri despre doctrina socială a Bisericii Catolice, inclusiv prezentarea manualului DoCat. Grup țintă: membrii comunității parohiale, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor și toți care se interesează de această temă. Următorul curs va avea loc în data de 11 noiembrie a.c. începând cu ora 19.00, având ca temă: Împreună suntem puternici: Biserica și domeniul social. Tematica prelegerii din data de 25 noiembrie va fi: Unică și infinit de valoroasă: persoana umană.
8. Începând cu luna iunie a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului Episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. Seria de anul acesta a vizitelor canonice se va încheia în zilele de 13 și 14 noiembrie a.c. la parohia romano-catolică din Maria Radna, parohie administrată de Pr. paroh Andreas Reinholz. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe miercuri, 13 noiembrie la ora 17.30 în Bazilica din Maria Radna.
9. În organizarea Biroului pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara în data de 16 noiembrie 2019 la Maria Radna va avea loc o întâlnire pentru familii. Programul zilei se va desfășura paralel în limba română și maghiară și va cuprinde la ora 10.00 o Sfântă Liturghie în Bazilică pentru familii, o prelegere de la ora 11.30, discuții în grupuri mici ale cuplurilor iar la ora 16.00 adorație euharistică. Invitații acestei zile vor fi soții dr. András Csókay medic primar neurochirurg și Daniella Csókay din Ungaria.
10. În sala de cateheză a parohiei romano-catolice din Timișoara IV Iosefin sâmbătă, 16 noiembrie 2019 între orele 11.00-12.00 va avea loc o cateheză pentru copiii în limba română, având ca temă: Moise și chemarea mea.
11. Duminică 17 noiembrie 2019, la ora 11.30 va avea loc în biserica romano-catolic㠄Preasfânta Treime” din Steierdorf o Sf. Liturghie duminicală, urmată de rugăciuni specifice zilei germane de comemorare a tuturor celor căzuți în războaie, conflicte, victime ale violențelor și nedreptății, din toate națiunile, zi denumită general Volkstrauertag. Sf. Euharistie va fi celebrată de pr. Martin Jäger, paroh de Anina. Va participa și Excelența Sa Ralf Krautkrämer, consului Republicii Federale Germania la Timișoara. La ora 13.00 va avea loc în cimitirul romano-catolic din Sigismund / Anina, cu ocazia aceleiași zi, o ceremonie de comemorare a celor căzuți.
12. Continuând tradiția anilor precedenți, Federația „Caritas” a Diecezei de Timișoara va organiza și anul acesta în bisericile romano-catolice din Dieceza noastră colecta cu ocazia Solemnității „Sf. Elisabeta de Turingia”. Astfel, duminică, 17 noiembrie 2019 în cadrul Sfintelor Liturghii credincioșii pot sprijini prin sumele donate activitatea caritativă din Dieceza noastră, aceste sume fiind destinate în acest an cu scopul de a da o șansă copiilor defavorizați. Episcopia Romano-Catolică de Timișoara adresează și pe această cale mulțumiri sincere față de toți donatorii, care prin sacrificiul lor exprimă adevărata solidaritate și spiritul de întrajutorare față de cei aflați în nevoi și suferință.
13. Marți, 19 noiembrie 2019, la ora 18.30 Centrul Social „Frédéric Ozanam” a Asociației Vincențienilor din Reșița va găzdui o expoziție de fotografii având ca tematic㠄Sf. Elisabeta”, realizate de Erwin Josef Țigla. Incursiuni culturale: corul „Franz Stürmer” (dirijoare: prof. Elena Cozâltea), grupul muzical „Intermezzo” (coordonare: Lucian Duca), prof. George Gassenheimer, Vincenzo Musi (Cerra), precum și formația de dansuri populare germane „Enzian” = „Gențiana” – adulții (coordonare: Marianne și Nelu Florea), toți din Reșița.
14. În zilele de 23 noiembrie și 14 decembrie 2019, respectiv 18 ianuarie, 15 februarie și 14 martie 2020 Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III Elisabetin va găzdui un curs biblic. Tema tuturor întâlnirilor va fi Evanghelia după Sf. Ioan. Programul fiecărei zile va începe la ora 10.00 și se va încheia la ora 16.00, cu masa de prânz inclusă. Taxa de participare este 30 RON pentru fiecare întâlnire. Cei interesați se pot înscrie la adresa de e-mail: bildungsreferat@salvatorianer.at și salvatorieni@gmail.com, sau la nr. de telefon: 0040 723 523369.
15. În capela romano-catolic㠄Sfântul Francisc de Assisi” din Caransebeșul Nou a Surorilor Franciscane se va aniversa în data de 23 noiembrie 2019, la ora 12.00 jubileul 300 de ani de la colonizarea modernă a municipiului Caransebeș și cu germani (1719-2019) – în special credincioși catolici. Cu această ocazie se va celebra și Sf. Liturghie de hram a capelei din cimitirul catolic din acest cartier (aflat în imediata vecinătate), dedicată Sf. Elisabeta de Turingia. După Sf. Liturghie, la ora 13.00 cei prezenți vor participa la procesiunea spre cimitir și se vor ruga în fața capelei. Cu prilejul jubileului, în după-amiaza zilei va avea loc și un program cultural prezentat de formațiile de dansuri populare germane din Caransebeș și „Enzian = Gențiana” din Reșița.
16. În cadrul pregătirilor pentru Congresul Euharistic Internațional din 2020 de la Budapesta, Comisia de organizare a Congresului a lansat o invitație la adorația euharistică la nivel mondial pentru sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 17.00. La acest eveniment s-au înregistrat ca participanți mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara. Acele parohii, care doresc să se înregistreze, o pot face pe site-ul corpusdomini.iec2020.hu.
Birou de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara
(Sipos Enikő, referent de presă al Episcopiei)
Tel. 0256/221115, e-mail: eniko_sipos@ymail.com

Sursa: www.InSideTheVatican.com


Contor Accesări: 118, Ultimul acces: 2020-06-04 07:17:23