Fosta casa a clerului de pe Dealul Mitropoliei si necesitatea practica a unei noi cladiri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fosta casă a clerului de pe Dealul Mitropoliei și necesitatea practică a unei noi clădiri

[2019-10-04]
de Mihail Mere-Albe

Referitor la articolul alarmist „Arhiepiscopia Bucureștilor vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Patriarhiei. Proiectul e în fază de consultare”, publicat de News.ro, în data de 03 octombrie 2019, precizăm că nu este vorba despre construcția unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case, care va avea doar șase camere, cu arhitectură bisericească tradițională.
Imaginea prezentată în anunțul public al Primăriei Generale a Municipiului București este provizorie și nu reflectă proiectul viitoarei clădiri .
În ceea ce privește necesitatea acestei case, reproducem mai jos expunerea de motive pe care Arhiepiscopia Bucureștilor a redactat-o vineri, 03 august 2018, pentru dosarul înaintat Primăriei Generale a Municipiului București, prin care solicita aprobarea construirii acestei case:
„Actuala Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri și de zidul împrejmuitor. Între aceste construcții se afla și reședința mitropolitului, actuala Reședință Patriarhală.
Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotnița și chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane, precum și toate spațiile obișnuite desfășurării activității specifice unei mănăstiri.
Odată cu desfășurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaților de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate.
Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată și de unele planuri sau fotografii ale epocii respective (conform celor patru anexe).
În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 m2, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfășurare a activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei. Această clădire poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, dar mai practică, astfel:
1) La demisolul clădirii trebuie construite câteva grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală și pentru turiștii care vizitează Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei. Aceste grupuri sanitare au fost și sunt frecvent solicitate de pelerini și turiști;
2) La parterul clădirii este nevoie de amenajarea unui magazin de obiecte bisericești (pangar), pentru eliberarea intrării de sub clopotniță, acolo unde funcționează în prezent magazinul, blocând poarta unui monument istoric. Spațiul de la intrarea de sub clopotniță își va regăsi utilizarea inițială, aceea de acces în incinta Catedralei;
3) La etajele 1 și 2 ale clădirii este nevoie de amenajarea unor spații pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor și turiștilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei) și a unor spații pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri și portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice etc.”.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 259, Ultimul acces: 2020-05-27 22:00:34