Au trecut 26 de ani de la moartea arhim. Sofronie Saharov - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Au trecut 26 de ani de la moartea arhim. Sofronie Saharov

[2019-07-11]
de Gheorghe Anghel

Se împlinesc joi 26 de ani de la trecerea în veșnicie a arhimandritului Sofronie Saharov, ucenicul și biograful Sfântului Siluan Athonitul și întemeietorul mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia.
Părintele Sofronie a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iulie 1993, la vârsta de 97 de ani, în mănăstirea pe care a înființat-o în Marea Britanie.
„Cu patru zile înainte să treacă la Domnul, și‑a închis ochii și nu a mai vrut să ne vorbească. Chipul lui nu era trist, ci luminos și părea un pic încordat. Avea aceeași înfățișare ca atunci când termina Sfânta Liturghie. Nici ochii nu și‑i deschidea, nici vreun cuvânt nu spunea, însă își ridica mâna să ne binecuvânteze. Ne binecuvânta fără cuvinte și mi‑am dat seama că ne va părăsi. Așa că nu am vrut să‑l obosesc“, rememora arhim. Zaharia Zaharou ultimele clipe petrecute alături de marele duhovnic.
Părintele Sofronie s-a născut în data de 23 septembrie 1896 în Rusia.
În anul 1926 a intrat că frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Sfântul Munte Athos, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul.
A fost hirotonit diacon în 1930 de Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici.
În 1938 părintele Sofronie a părăsit Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” și a viețuit șapte ani în pustia Karoúlia și alți trei ani în Peștera Sfintei Treimi de lângă Mănăstirea „Sfântul Apostol Pavel”.
În anul 1941 a fost hirotonit preot și a devenit duhovnic pentru mulți monahi atoniți, fiind recunoscut pentru înțelepciunea sa duhovnicească.
„Părintele Sofronie era un om care nicicum nu se pleca de la înălțimile duhovnicești, teologice, dogmatice, dar nimic din cele practice ale vieții nu-i scăpau și nu le trata cu dispreț. Spunea că în viața omului nu este nimic care să nu fie de cea mai înaltă importanță, că cele mai mici fleacuri te miri ce înrâurire pot să aibă asupra unei întregi vieți și să ducă la mântuire sau, Doamne ferește, la pierzanie“, spunea părintele Rafail Noica, ucenicul arhim. Sofronie.
În anul 1959, sub oblăduirea Mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înființat Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care, în 1965, va deveni stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 157, Ultimul acces: 2020-01-24 04:56:58