Cautare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Căutare

Folosind acest mecanism se pot căuta secvențe de text în baza noastră de date cu informații despre biserici.
În cazul în care șirul de căutare este scurt sau conține cuvinte comune, relativ la specificul sitului, atunci căutarea își pierde din acuratețe, numărul rezultelor furnizate fiind mare.

Biserica Lutherană
Câlnic
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Câlnic (maghiara: Kelnek) (germana: Kellenk, Kelling)
Comună:Câlnic
Județ:Alba
Cod poștal:517205
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.primaria-calnic.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Cetatea Câlnic-Kelling (jud. Alba) , unul din monumentele de arhitectura cele mai interesante din secolul 13, ocupa un loc special intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni. Construita initial ca resedinta nobiliara, la mijlocul secolului 13 de catre contele Chyl de Kelling, Cetatea din Câlnic a fost conceputa ca un donjon masiv de plan rectangular, folosit ca locuinta, inconjurat de ziduri masive, ce formau o incinta ovala, cu un turn spre sud si un turn al portii pe latura nordica. Sistemul de aparare era intregit de santul cu apa ce inconjura cetatea. Resedinta a greavilor sasi pana in 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii taranilor sasi din Câlnic, care in prima jumatate a secolului 16 au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul portii cu o barbacana, iar in curtea interioara, pe ruinele unei constructii mai vechi, au ridicat capela. In interiorul capelei se conserva fragmente de fresca de la inceputul secolului 16, iar pe latura de vest se pastreaza tribuna de lemn, decorata cu panouri pictate in stil floral renascentiste de factura populara din 1733. In curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii pentru vremuri de rastriste. Ridicarea celei de a doua incinte, in sec. 16, a necesitat suprainaltarea donjonului cu doua nivele, atingand o inaltime de peste 20 de metri, asigurând astfel eficienta armelor de foc dincolo de zidul exterior. Cetatea a fost restaurata de Directia Monumentelor Istorice din Romania in anii 1961-1964. In comuna Câlnic, nu departe de cetate, se afla fosta casa parohiala evanghelica, edificiu ridicat in sec. 16 si marit la 1779. Urcând pe alee, pe lânga casa parohiala, se ajunge la Biserica evanghelica, amplasata in mijlocul cimitirului. Construita in secolul 15 de comunitatea saseasca, Biserica din deal a fost mult transformata in secolul 19, având acum o infatisare neogotica. Pastreaza numeroase elemente de sculptura din faza initiala: doua tabernacole si portalul sacristiei, in stil gotic. Doua strane pictate, in stil baroc, dateaza din a doua jumatate a secolului 18.
Cod Monument:AB-II-m-A-00196.05
Nr. vizualizări:15687
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 03:59:38
Data ultimei actualizări:2015-11-27 11:06:33
Data încărcării pe sit:2005-04-19 08:16:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2015-09-28
Contor: 158

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János