Iasi :: Biserica Sf. Sava - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Sava
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada C. Negri nr. 44
Cod poștal:700073
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatuliasi1.iasi.mmb.ro
www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Sava, Sf. Mc Trifon, Sf. M. Mc. Marina, Adormirea Maicii domnului
Detalii:Printre clădirile din a doua jumătate a secolului al XVI-lea se numără si Sf. Sava. Construirea ei a început la putin timp după data de 4 august 1583, când Petru Schiopul i-a dăruit niste case, clădite cu cheltuiala sa, pe locul cumpărat de la călugărita Macrina, fiica lui Corpaci. Nu mai putem preciza ce a mai rămas din vechea constructie, ridicată, la acea dată, in curtea acestor case. Cea actuală a fost reconstruită în 1625, cu cheltuiala marelui postelnic Enache, prim mester si conducător al lucrărilor fiind un oarecare Gheorghe din Constantinopol. Pisania arată ca ea a fost "reînoită din temelii" si că lucrul s-a terminat în luna lui mai 1625. Alături, este o altă pisanie, în limba greacă, în care se mentionează si numele maistrului mentionat. Clădire se prezintă, în ceea ce priveste arhitectura, drepte un tip unic în Moldova. Puternica influentă orientală ce se simte in constructia ei se datoreste, desigur, protomesterului Gheorghe. Influenta aceasta este observată si notată, în însemnările sale, de Paul de Alep. El arată că "Biserica are două turle mari turcesti, ca cele de la noi". Este o constructie în formă de navă si are pe naos si pe pronaos doua turle poligonale, largi si joase, cu un aspect străin în arhitectura noastră. Sunt împodobite cu câte un sir de niste scunde, asezate între două brâie. Turnul are clopotnită, însă, a fost adăogit mai târziu, la o dată ce nu se poate preciza. Drept ornament, el poartă acelasi brâu, în formă de frânghie, situat la jumătatea înăltimii. Un aspect arhitectonic deosebit, prezintă usa de la intrarea în acest turn, usă cu chenar de factură gotică, obisnuit în Moldova. Nou, aici, este rama exterioară, în formă de torsadă. Deasupra acestei usi este pisania în limba greacă. Usa de la intrarea principală a fost refăcută în secolul al XIX-lea. Clădirea este luminată prin mai multe ferestre mari, cu un aspect disgratos. Ea nu a plăcut constructorilor moldoveni si nici unul nu s-a grăbit s-o imite.
Cod Monument:IS-II-a-A-03954
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Teofan s-a rugat la Iași pentru voluntarii primei ediții ITOM (2018-08-24)

 Închide 

Mitropolitul Teofan s-a rugat la Iași pentru voluntarii primei ediții ITOM

[2018-08-24]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei s-a rugat vineri pentru și împreună cu voluntarii primei ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM 2018).
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Sava” din Iași, notează doxologia.ro.
După slujbă, Părintele Mitropolit i-a încurajat pe tineri să continue misiunea de voluntariat.
„Să-I mulțumiți lui Dumnezeu atunci când în programul vostru introduceți zile sau ore dedicate altora, pentru că, de fapt, prin aceia în fața cărora voi vă prezentați, cu timpul vostru, cu jertfa voastră, faceți un mare bine pentru voi înșivă. Și nu este un lucru ușor acesta; nu este nici foarte greu”.
„Este necesară voință, este necesară determinare, dar, mai ales, conștiința că sufletul tău, pentru a nu fi pustiu, trebuie să se umple cu altceva, nu doar cu preocuparea exclusivă pentru tine însuți. Să vă dăruiască Dumnezeu această conștiință și să vă răsplătească cum știe El mai bine, cu sufletul plin în această lume și cu dobândirea Împărăției Cerurilor în viața care va să vină!”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Deschiderea oficială ITOM 2018 are loc de la ora 18.00 în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Vor participa toate delegațiile din zona Moldovei prezente la Iași care vor defila în fața publicului într-o paradă a steagurilor, dar sunt așteptați și 400 de tineri din Basarabia și Bucovina de Nord.
Evenimentul va aduna la Iași 1600 de tineri și va fi organizat cu ajutorul a 250 de voluntari.
Timp de trei zile, participanții vor beneficia de un program complex cu manifestări culturale, artistice și educative.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 551, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Biserica Sfântul Sava din Iași: Conferințele și concertele din perioada Postului Mare (2018-03-02)

 Închide 

Biserica Sfântul Sava din Iași: Conferințele și concertele din perioada Postului Mare

[2018-03-02]
de Sorin Ionițe

În perioada Postului Sfintelor Paști, Biserica „Sfântul Sava“ din Iași organizează câteva evenimente duhovnicești specifice acestui timp de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, între care 2 conferințe și 2 concerte de muzică bisericească:
Conferința „Viața cotidiană în revizie generală. Despre reglajul sensibilității și reglementarea plăcerii în Postul Mare” susținută de Diac. Adrian Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iași în 4 martie 2018, ora 18:00;
Conferința „Postul în creștinismul ortodox. Schimbări de fond în conduita interioară și restaurarea sacramentală a omului” – Diac. Adrian Sorin Mihalache – 18 martie 2018, ora 18:00.
Conferințele fac parte din cadrul proiectului „Dialoguri de seară“, eveniment moderat de părintele Adrian Sorin Mihalache.
Concertul „Frumusețile Triodului” – 1 aprilie 2018, ora 18:00;
Concertul pascal „Taina Învierii” – 15 aprilie 2018, ora 18:00.
Concertele vor fi susținute de corul parohial „Sfântul Ioan Damaschin” dar și de alte grupuri corale invitate.
Accesul la toate evenimentele este liber.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1026, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Un nou proiect social derulat de către parohia ieșeană Sfântul Sava cel Sfințit (2015-05-15)

 Închide 

Un nou proiect social derulat de către parohia ieșeană Sfântul Sava cel Sfințit

[2015-05-15]
În contextul în care mulți semeni ai noștri luptă cu lipsurile și suferința, Biserica se străduiește să ofere un strop de mângâiere. Așa se întâmplă, constant, și în capitala Moldovei și așa s-a întâmplat inclusiv ieri, 14 mai 2015, când a fost lansat un nou proiect social.
Scopul acestui demers este prevenirea și corectarea fenomenului de abandon școlar din localitățile în care industria a rămas doar istorie. În mod practic, 250 de copii din cele două regiuni vor beneficia de servicii de consiliere și orientare psihologică. Tot în cadrul activităților, 72 de tineri cu vârsta mai mică de 18 ani, cu precădere din rândul etnicilor romi și care au abandonat școala vor fi ajutați să se integreze în programe de tip „a doua șansă”, beneficiind și de orientare psihologică, potrivit mmb.ro.
Finanțat din Fondul Social European, proiectul „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor și tinerilor cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunea Nord-Est și Sud-Est, punându-se accent pe populația romă și persoanele cu dezabilități” este demarat și derulat de către Parohia Sfântul Sava cel Sfințit din Iași, în parteneriat cu Primăria Orașului Hârlău și Asociația Centrul de Resurse pentru dezvoltare 2020 din Galați.
Dincolo de titulatură, proiectul constă în ajutorarea mai multor categorii sociale din regiunile amintite. Scopul acestui demers este prevenirea și corectarea fenomenului de abandon școlar din localitățile în care industria a rămas doar istorie. În mod practic, 250 de copii din cele două regiuni vor beneficia de servicii de consiliere și orientare psihologică. Tot în cadrul activităților, 72 de tineri cu vârsta mai mică de 18 ani, cu precădere din rândul etnicilor romi și care au abandonat școala vor fi ajutați să se integreze în programe de tip „a doua șansă”, beneficiind și de orientare psihologică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4557, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Proiect social în parohia ieșean㠄Sfântul Sava” (2015-05-14)

 Închide 

Proiect social în parohia ieșean㠄Sfântul Sava”

[2015-05-14]
Joia aceasta a avut loc la Iași lansarea proiectului „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor și tinerilor cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunea de Nord-Est și Sud-Est, punându-se accent pe populația romă și persoanele cu dizabilități (surdo-muți)”, informează TRINITAS TV.
Proiectul este implementat de Parohia „Sf. Sava cel Sfințit” din Iași, în parteneriat cu Primăria Orașului Hârlău și Asociația „Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020” din Galați.
Proiectul se desfășoară până în decembrie 2015 și este finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4451, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Liturghie arhierească pentru tinerii din ASCOR și ATOR (2015-03-13)

 Închide 

Liturghie arhierească pentru tinerii din ASCOR și ATOR

[2015-03-13]
În zorii zilei de ieri, 12 martie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit“ din Iași, fiindu-i alături tinerii din asociațiile ASCOR și ATOR. Slujba a fost cu atât mai deosebită cu cât ieri Biserica noastră l-a prăznuit pe Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul, informează "Ziarul Lumina".
IPS Părinte Mitropolit Teofan s-a aflat ieri în mijlocul studenților ascoreni și a tinerilor atoreni din Iași. În cursul dimineții, de la ora 6:00, a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Biserica „Sf. Sava cel Sfințit“, răspunsurile la strană fiind date de tinerii din cele două asociații. Din sobor, alături de slujitorii de la Biserica „Sf. Sava“ - pr. paroh Narcis Constantin Axinte, pr. Mihai Prodan, diac. Sorin Adrian Mihalache, a mai făcut parte și protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret și misiune în universități din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.
La finalul slujbei arhierești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a adresat un scurt cuvânt tinerilor prezenți, în care le-a recomandat să păstreze și pe viitor legătura cu Biserica, prin participarea la sfintele slujbe: „M-am bucurat aflând că o dată pe săptămână, în zi de miercuri, grupuri de tineri din oraș se întâlnesc la acest locaș de cult în faptul dimineții și participă la Sfânta Liturghie, pentru a nu lăsa o săptămână întreagă să curgă fără Sfânta Jertfă. Sper ca acest obicei să nu fie un foc de paie, să nu fie un gând trecător, ci începutul să se întărească și să se solidifice, astfel încât aceste dimineți să rămână în memoria voastră ca momente pline de har și binecuvântare. Nădăjduiesc să vă hrăniți din această stare lăuntrică dobândită la această sfântă biserică, pentru că avem nevoie imensă de această hrană în Duhul Sfânt“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4861, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Atelier experiențial pentru restaurarea vieții, la Biserica Sf. Sava cel Sfințit din Iași (2014-02-20)

 Închide 

Atelier experiențial pentru restaurarea vieții, la Biserica Sf. Sava cel Sfințit din Iași

[2014-02-20]
Biserica „Sf. Sava cel Sfințit“ din Iași va organiza în perioada următoare un „Atelier experiențial pentru restaurarea vieții“, cu tema „Voința“, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Programul se va desfășura după un format de training, utilizând experiențe structurate de învățare, texte din antropologia și spiritualitatea filocalică, date din neuroștiințe și elemente din psihologia dezvoltării personale.
Trainerul evenimentului va fi diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași și secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, iar programul zilelor de training pentru cele două serii va fi următorul: seria 1 - sâmbătă, 22 martie 2014, între orele 9:00-19:00, și seria 2 - sâmbătă, 5 aprilie 2014, între orele 9:00- 19:00. Numărul de participanți va fi 20 per serie.
Atelierul va fi unul contra cost, o parte din fondurile strânse fiind destinate activităților caritabile ale Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit“. Înscrierile se pot face prin email, la adresa atelier.sf.sava@gmail.com.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7116, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Opt ierarhi au resfințit Biserica „Sfântul Sava“ din Iași (2013-10-14)

 Închide 

Opt ierarhi au resfințit Biserica „Sfântul Sava“ din Iași

[2013-10-14]
În Duminica a XXI-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit“ din Iași a fost resfințită de un sobor impresionant de slujitori, format din opt ierarhi din țară și din străinătate și 30 de preoți și diaconi, potrivit Ziarul Lumina. Momentul așteptat de credincioșii ieșeni de mai bine de 3 ani, timp în care lăcașul de cult a necesitat lucrări de construcție, restaurare și consolidare, a avut loc ieri, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Preasfințitului Nikanor, Episcop de Banat (Biserica Ortodoxă a Serbiei), a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a Preasfințitului Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Încă de la primele ore ale dimineții, peste 1.000 de credincioși au așteptat ore în șir să se închine în sfântul altar al lăcașului resfințit, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată de cei opt ierarhi, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Nikanor, Episcop al Banatului Sârbesc, a vorbit despre legătura pe care atât Sfânta Cuvioasă Parascheva, cât și Sfântul Sava cel Sfințit au avut-o cu Biserica Ortodoxă din Serbia. La finalul evenimentelor, IPS Părinte Mitropolit Teofan a apreciat lucrările realizate la „Biserica Sfântul Sava“ din Iași, oferind distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“ părintelui Narcis Constantin Axinte, parohul Bisericii „Sfântul Sava“ și consilier în cadrul Sectorului de asistență socială și medical㠄Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iașilor, și hirotesindu-l iconom stavrofor pe pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la „Biserica Sfântul Sava“. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome și distincții de vrednicie.
Biserica „Sfântul Sava“ reprezintă o construcție unică în România, după unii primul așezământ monastic al orașului, în special prin mixul de elemente arhitectonice. Definitorii pentru arta moldovenească sunt profilul de piatră de sub turnul clopotniței, brâurile de la turle și chenarele de la unele icoane. Din arhitectura muntenească s-au preluat brâul median exterior din cărămidă de formă zimțată. Cele două turle, deși construite în stilul artei bizantine, se termină cu cupole turtite, tipic otomane. Iconostasul înalt trimite la arta barocă.
Proiectul prin care lăcașul de cult a fost renovat a fost în valoare de 19.036.901 lei, din fonduri europene. Urmare acestei finanțări, în perioada 2010-2013, biserica a fost restaurată integral, iar incinta bisericii reamenajată.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8179, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45

»  Proiect de reabilitare a Bisericii „Sfântul Sava“ din Iași (2010-12-06)

 Închide 

Proiect de reabilitare a Bisericii „Sfântul Sava“ din Iași

[2010-12-06]
La sediul "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a avut loc sâmbătă, 4 decembrie, lansarea lucrărilor de construcție, restaurare, conservare și pictură în cadrul proiectului "Reabilitarea și integrarea turistică a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iași". Evenimentul s-a desfășurat după slujba Vecerniei unită cu Litia închinată Sfântului Sava cel Sfințit, pomenit ieri de Biserica Ortodoxă.
În deschiderea evenimentului, pr. paroh Narcis Axinte, care este consilier în cadrul Sectorului Asistență socială din Arhiepiscopia Iașilor, a mulțumit invitaților pentru prezență, amintind că de la începutul acestei săptămâni vor fi demarate lucrările la Biserica "Sfântul Sava". "Ceea ce s-a programat a se face pentru Biserica "Sfântul Sava" va începe în scurt timp. Am dorit să marcăm acest moment și iată sunt prezenți, pe lângă preoții care au participat la slujba Vecerniei hramului, persoane care sunt importante pentru ceea ce se va întâmpla cu monumentul istoric "Sfântul Sava" din Iași", a precizat pr. Narcis Axinte. Prof. dr. Gheorghe Macarie de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași a amintit că Biserica "Sfântul Sava" este una dintre cele mai mari biserici nu numai din Iași, ci și din țara noastră și una dintre bisericile marcante ale Ortodoxiei. "Restaurăm această biserică nu doar pentru că este un monument de artă, monument istoric, lăcaș de cult, ci pentru că această biserică a fost un lăcaș de cultură pentru întreaga Ortodoxie orientală. Restaurarea acestei biserici reprezintă o reînviere spirituală", a spus prof. dr. Gheorghe Macarie, după cum ne informează "Ziarul Lumina", Ediția de Moldova.
Prof. dr. ing. Vasile Dascălu, directorul SC Romexpres Grup, a vorbit celor prezenți despre pericolul de degradare în care se află Biserica "Sfântul Sava" și despre măsurile care vor fi luate. "S-a realizat o etapă foarte importantă prin faptul că a fost scoasă din pericolul de a deveni ruină. Între timp, prin demersurile care s-au făcut, s-a ajuns la obținerea unei finanțări. Problemele legate de această construcție sunt multiple. Nu se văd avariile foarte grave pe care le are în structura interioară. Când am intervenit la acoperiș, la baza turlelor am descoperit că doar o treime din reazem era în funcțiune. O altă problemă este starea de măcinare a pietrelor între ele. Prima măsură va fi aceea de a restabili legătura materiei originale, urmând să se intervină cu elemente de înnobilare a structurii", a explicat prof. dr. ing. Vasile Dascălu. În final, părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, și-a exprimat bucuria că vor fi demarate lucrările de restaurare și reconsolidare la Biserica "Sfântul Sava", "care este cartea de vizită a orașului Iași și legătura dintre generații".
Integrarea monumentului în circuitul turistic local și regional
Proiectul "Reabilitarea și integrarea turistică a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iași" este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Cod SMIS 3395. Proiectul se înscrie în patru linii strategice prin următoarele:
- realizează o investiție în vederea reabilitării și conservării patrimoniului cultural al orașului Iași: ansamblul monument istoric "Sfântul Sava" Iași;
- contribuie la valorificarea potențialului turistic al orașului Iași prin crearea premiselor pentru integrarea în circuitul turistic intern și internațional al unui obiectiv turistic care face parte din centrul istoric al Iașului;
- creează premisele dezvoltării unui cluster de atracții turistice prin corelarea cu alte inițiative de reabilitare și valorificare a unor monumente istorice ce fac parte din vechiul centru istoric al Iașului. Aceste inițiative vor fi continuate de includerea monumentelor istorice în circuite turistice integrate;
- îmbunătățește imaginea mediului urban (cu efecte pozitive asupra numărului de turiști atrași) și standardul de viață al locuitorilor județului Iași prin reabilitarea unui ansamblu monument istoric aflat în stare accentuată de degradare.
Principalele lucrări prevăzute pentru realizarea obiectivului de investiții constau în: construcții și amenajări, inclusiv pictură bisericească (restaurare și repictare - 1.650 mp), conservare și restaurare mobilier, iconostas și carte veche, consolidarea fundației sfântului lăcaș, consolidarea zidurilor care alcătuiesc corpul bisericii cu elemente verticale din beton armat, consolidarea turlelor bisericii cu elemente care au avantajul că nu afectează elementele structurale existente, refacerea instalațiilor electrice, restaurarea și conservarea elementelor de arhitectură ale bisericii, turnului- clopotniță și zidului de incintă, amenajarea a două încăperi în turnul-clopotniță ce vor găzdui punctul muzeal al bisericii, amenajarea vestigiilor arheologice, amenajare punct muzeal, consolidare și conservare zid incintă, reamenajarea căii de acces, amenajarea unei suprafețe de parcare în incinta ansamblului monument istoric, lucrări de restaurare și conservare etc. Durata proiectului este de 29 de luni de la data începerii lucrărilor. Vor fi realizate intervenții de urgență pentru execuția de lucrări care să stopeze evoluția spre colaps a monumentului. Proiectul, prin obiectivele sale, este parte a unui plan mai complex de investiții ce are ca scop final reabilitarea ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iași în vederea integrării monumentului în circuitul turistic local și regional.
Ctitorie a călugărilor moldoveni din Țara Sfântă
Biserica "Sfântul Sava", construcție monumentală unică în Moldova în care se îmbină elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldovenești și muntenești, se înscrie ca una dintre cele mai impresionante și mai vechi biserici, fiind reprezentativă, alături de Biserica Bărboi, Mănăstirea Golia și Biserica Armenească, pentru "patrulaterul istoric" al orașului Iași din primele decade ale secolului al XVI-lea. Primii ctitori au fost călugării moldoveni din Țara Sfântă. Istoria Mănăstirii "Sfântul Sava" se împletește cu istoria Iașilor, poate mai mult decât istoria oricărui alt edificiu bisericesc și monument istoric al acestui bătrân oraș. Precum data întemeierii orașului Iași se pierde în negura vremurilor străvechi, tot așa și data întemeierii Mănăstirii "Sfântul Sava" se ascunde în ceața veacului de întemeiere a statului centralizat al Moldovei. Biserica Mănăstirii "Sfântul Sava", în forma cea mai apropiată de înfățișarea ei actuală, privită mai ales ca monument reprezentativ al tehnicii constructive și artelor plastice medievale, are ca dată de naștere ziua de 4 august 1583, când Petru Șchiopul dăruiește călugărilor "niște case făcute de domnia noastră în târgul Ieșilor și cu locul acestor case ca să dăinuiască acolo rugătorii noștri și să-și facă biserică". A fost o danie conferită cu acordul mitropolitului Sucevei, Teofan, al episcopului de Rădăuți, Gheorghe, "și al întregului sfat", donația subliniind nu numai importanța deosebită a actului în sine, dar și perspectiva unei creșteri și dezvoltări economice înfloritoare în următoarele decenii, patrimoniul mănăstirii îmbogățindu-se cu numeroase moșii, case în târg, dughene, vii, bălți, mori și chiar vamă proprie.
După secularizarea din 1864, Biserica "Sfântul Sava" a rămas sub îngrijirea unui custode, iar odată cu aplicarea Legii clerului mirean a devenit biserică parohială având filiale biserica Mănăstirii "Dancu" și Biserica "Sfântul Dumitru Balș". În 1951 parohia "Sfântul Sava" și-a încetat activitatea, aceasta fiind reluată după evenimentele din 1989.
Renovări de-a lungul timpului
Vechimea ansamblului monument istoric, precum și factorii de mediu au făcut necesare, de-a lungul timpului, realizarea a numeroase lucrări de reabilitare și conservare. Astfel, incendiul de mari proporții izbucnit în Iași, în aprilie 1616, a distrus 18.400 de case din cele 20.000 câte număra atunci urbea medievală. Evident, de pe urma dezastrului a avut de suferit și Ansamblul monahal de la "Sfântul Sava", fapt ce a impus reînnoirea din temelii, în deceniile următoare, în primul rând a bisericii mănăstirii. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1625, când biserica a fost "zidită și înnoită". În anul 1676, voievodul Antonie Ruset a ridicat un zid de piatră din care astăzi se mai păstrează doar o parte. Deși distrusă în timp și restaurată ori renovată în anii 1820, 1832, 1844, 1862 și 1878-1879, biserica și-a păstrat caracterul original al stilului bizantin al secolului al XVII - lea, unic în arhitectura moldovenească. Chiar și reparațiile din secolul al XIX-lea, care au adus o serie de schimbări clădirii de tip oriental, precum ușa de intrare dinspre vest, cafasul sau mutarea cu un metru în interior a catapetesmei, au menținut specificul ei basilical. Lucrările de restaurare recente au început în 1997-1998, lucrări de intervenție de urgență care au fost însă oprite în repetate rânduri, din lipsă de fonduri. Degradarea accentuată a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" a determinat conturarea unui plan complex de investiții în vederea reabilitării bisericii, includerii în circuitul turistic și valorificării potențialului turistic al acesteia.
Paraclis al Institutului Social-Caritativ "Diaconia"
În prezent, parohia "Sfântul Sava" are 600 de familii și este păstorită din luna februarie a anului 2005 de pr. Narcis Constantin Axinte. Biserica "Sfântul Sava" a primit printr-o decizie mitropolitană statutul de paraclis al Institutului Social-Caritativ "Diaconia" din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care cuprinde Sectorul de Asistență Socială "Diaconia" și Fundația "Solidaritate și Speranță". Sectorul de Asistență Socială "Diaconia" și Fundația "Solidaritate și Speranță" cuprind mai multe structuri (2.000 m pătrați spații utile) social-filantropice, consiliere, activitate educativă, acordare ajutoare de urgență, asistență socială primară și specializată precum Centrul de intervenție în prevenirea SIDA și a violenței în familie, Grădinița "Buna Vestire", Centrul de asistență social-medicală și îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, Școala postliceală pentru pedagogi de recuperare "Olga Sturdza", Centrul de prevenție, consiliere, suport și asistență în sfera sănătății reproducerii și a relațiilor de cuplu pentru tineri "InfoAdolescent", Centrul de zi pentru copii "Sfânta Marina", Centrul de prevenție, consiliere, reabilitare și terapie ocupațională pentru persoanele dependente de alcool și droguri, Cantina socială "Sfântul Sava", precum și Centrul de studii interdisciplinare în religie și în știință. Biserica "Sfântul Sava" este singurul lăcaș de cult din Iași unde se asigură asistență religioasă persoanelor cu dependență de alcool și droguri, bătrânilor și copiilor dezavantajați social, iar membrilor comunității persoanelor cu deficiență de auz și vorbire din Iași (800 de persoane) li se traduc slujbele bisericești în limbaj mimico-gestual.
În Biserica "Sfântul Sava" din Iași se găsesc din anul 1998 moaștele Sfântului Mucenic Trifon și ale Sfintei Mucenițe Marina. Programul liturgic se desfășoară conform tradiției Bisericii, cu specificul perioadelor de post, când se intensifică pregătirea spirituală. Sfintele slujbe sunt oficiate de pr. paroh Narcis Constantin Axinte, împreună cu pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Răzvan Puiu Aonofriesei, referent pentru comunitatea surdo-muților, și cu diac. Sorin Adrian Mihalache, asistent universitar la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iași și secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității "Al. I. Cuza" din Iași.
Hramul Bisericii "Sfântul Sava"
Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri pe Sfântul Sava cel Sfințit. Programul liturgic al Bisericii "Sfântul Sava" din Iași, care și-a cinstit ocrotitorul, a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia care a fost oficiată de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. La final, arhim. Dosoftei a vorbit despre viața Sfântului Sava cel Sfințit, care s-a nevoit în Țara Sfântă. În continuare, părintele protopop Constantin Andrei a apreciat lucrarea misionară a părintelui paroh Narcis Axinte, făcând referire la eforturile depuse în ultimii ani la Biserica "Sfântul Sava". La final, pr. Narcis Axinte a mulțumit preoților și credincioșilor care au fost prezenți la slujba din ajunul hramului, îndemnând la intensificarea rugăciunii pe perioada cât sfântul lăcaș va fi în renovare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13795, Ultimul acces: 2019-02-19 04:14:45


Nr. vizualizări:14275
Data ultimei vizualizări:2019-02-19 04:14:45
Data actualizare:2013-11-24 08:37:32
Data încărcării:2005-11-24 05:51:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:127

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 141

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 78

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 6

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 3

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 17

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-10-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 2

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 17

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 118

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 6

Peste gard
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Contor: 49

Vedere de ansamblu
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2008-01-09
Aparat: Nikon D40x
Contor: 41

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8