Iasi :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 26
Cod poștal:700064
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @yahoo.com @yahoo.it
Adresa web Biserica:www.amdis.ro
Adrese utile:www.ERCIS.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Dorcu Iosif, Cântaciu Toni-Mihăiță, Tancău Iulian, Farcaș Cristinel, Diac Cristian
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Orașul Iași, reședință episcopală, are o catedrală cu patronul "Adormirea Maicii Domnului". Sfințită și dată în folosință pentru cult la 15 august 1789, biserica din Iași, care va deveni catedrală, a fost renovată de mai multe ori și mărită în 1869.
Cunoscuta si cu numele de “Biserica franciscanilor”, aceasta biserica s-a construit din lemn la 1753, pe locul alteia mai vechi, primind hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
Dupa incendiul din 1766, cand locasul a fost mistuit de flacari, s-a recladit din caramida (1782-1789) . De asemenea, s-au facut reparatii dupa cutremurul din anul 1803. Focul din 19 iulie 1827, care distrugea o buna parte a orasului, va provoca importante daune si bisericii catolice. Prin staruinta prefectului Misiunii catolice in Moldova, inocentiu Pamfili, locasul este restaurant si inzestrat cu clopotul cel mare, la 1829.
In anul 1861, parohul Ioan Eugeniu Zapolski, cu ajutorul credinciosilor, restaureaza si extinde biserica. Episcopul Iosif Salandari, mort in 1873 si inmormantat in biserica, ridicaaltare de marmura si adduce icoanele numite via cruces. Totodata cheama un pictor Italian renumit, Giuseppe Carta, din Palermo, pentru pictarea peretilor si a boltilor.
In veacul nostru s-au facut, de asemenea, alte lucrari de resturare si infrumusetare a vechii biserici, redevenita dupa 1990 catedrala diecezana. In imediata ei apropiere s-a ridicat in acesti ani o noua biserica, de forma circulara, mult mai incapatoare.
Alaturi de catedrala episcopala functioneaza in municipiul iasi alte doua biserici catolice, construite recent: biserica Sf. Tereza (Aleea Oltea Doamna nr 1) , sfintita in 1995 si biserica Sf Anton (str Tabacului nr 2) , sfintita in 1996. Se remarca, din stilul noilor biserici, influentele arhitecturii moderne.
Cod Monument:IS-II-m-A-04074
Știri despre biserică:

»  Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași (2018-05-30)

 Închide 

Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași

[2018-05-30]
Prima Împărtășanie
29.05.2018, Iași (Catholica) - Duminică, 27 mai 2018, în solemnitatea Preasfânta Treime, 45 de copii din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Tema acestei sărbători a fost „Isus Euharisticul și curcubeul harurilo”.
Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, fiind însoțit la altar de preoții Robert Râtan, Mihai Budău, Adrian Blăjuță, Romeo Neculai și Eugen Robu. Albert Rediu, în numele părinților, a spus: „Preacucernici părinți, iubiți credincioși din Parohia «Adormirea Maicii Domnului» Iași și dragi oaspeți, noi, părinții acestor copii, cu mare bucurie vă invităm să luați parte la celebrarea Sfintei Liturghii. Astăzi ei îl vor primi cu credință vie, în inimioara lor candidă, pe Isus Euharisticul. Prin rugăciunea și cântul nostru să îi aducem preamărire Sfintei Treimi! Sfânta Fecioară Maria și sfinții apostoli să mijlocească harurile necesare pentru ca să fim mărturisitori credibili ai evangheliei.”
Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Robert Râtan și prof. Lăcrămioara Boroș. Copiii au avut posibilitatea să îl cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre. Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 27 mai, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor. Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, frați, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în fața altarului. În cadrul Sfintei Liturghii, candidații la Prima Sfântă Împărtășanie au cerut iertarea Domnului prin scurte invocații, au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus daruri la altar.
Corul de copii al parohiei, Îngerașii, dirijat de Maximilian Husaru și acompaniat instrumental de elevii Alexia Florean (flaut), Diana Mititelu (vioară) și Eduard Mititelu (clarinet), prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu cel Întreit. La predică, pr. Robert le-a vorbit copiilor despre prezența reală a lui Isus în Sfânta Împărtășanie și harurile pe care le primim. Șapte copii au prezentat câte un obiect și au purtat o eșarfă în culorile curcubeului. Părintele paroh, la ritualul Împărtășaniei, l-a dăruit pe Isus prezent în ostia consacrata copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Paul a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a îndemnat să fie tabernacole vii pentru Isus Cristos. Ca semn de recunoștință, copiii au oferit câte un buchet de flori preoților celebranți. Isus Euharisticul, care și-a făcut lăcaș azi în inima gingașă a acestor copii, să îi păstreze fideli în credință și să binecuvânteze toate familiile! Felicitări acestor minunați copii și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive! (prof. Lăcrămioara Boroș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1051, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Vizita relicvei fericitului Ieremia la Iași (2018-05-23)

 Închide 

Vizita relicvei fericitului Ieremia la Iași

[2018-05-23]
La Catedrala din Iași
23.05.2018, Iași (Catholica) - Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii de la parohia Adormirea Maicii Domnului, din Iași, în frunte cu PS Petru Gherghel, au trăit un eveniment memorabil luni, 21 mai 2018, prin prezența relicvei Fericitului Ieremia, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aducerea moaștelor sale în țară. Totodată a fost pentru prima dată când, după voința Papei Francisc, Biserica a sărbătorit-o pe Preasfânta Fecioară Maria ca Maică a Bisericii. Alături de PS Petru Gherghel, de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, și de ceilalți preoți vicari, precum și de alți preoți din Iași, au luat parte la acest moment special și numeroși credincioși din comunitate, citim în materialul de pe Ercis.ro.
După primirea solemnă a casetei cu relicva prețioasă, a salutului din partea PS Petru și a părintelui paroh, preoții și credincioșii s-au îndreptat în procesiune în catedrală, unde au luat parte la recitarea Sfântului Rozariu cu Litania bavareză și apoi la celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de PS Aurel Percă. Pr. capucin Ubaldo Oliviero, ca reprezentant principal al acestui pelerinaj, a vorbit despre importanța evenimentului, iar pr. predicator Flavian Gondoș, tot din Ordinul Fraților Minori Capucini, în cadrul cuvântului de învățătură a vorbit despre drumul de sfințenie pe care l-a parcurs Fericitul Ieremia, începând din familie, unde a primit o educație profund religioasă și unde a încolțit și vocația sa la viața consacrată.
„Fericitul Ieremia este un sfânt genuin”, a spus părintele predicator, „din poporul nostru credincios, ceea ce trebuie să ne facă să credem că sfințenia nu este un privilegiu, o exclusivitate rezervată doar unora, ci sfințenia este scopul fiecărui creștin botezat. Acest fericit din poporul nostru este un exemplu în urmarea lui Cristos și în slujirea celor nevoiași”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Aurel a mulțumit pentru privilegiul de a avea în mijlocul credincioșilor de la catedrală relicva Fericitului Ieremia, care se află într-un pelerinaj în Dieceza de Iași, și pentru toate harurile pe care Dumnezeu le-a oferit pentru meritele acestui slujitor credincios al său.
După celebrarea euharistică, la care credincioșii s-au rugat și pentru ridicarea la demnitatea de sfânt a Fericitului Ieremia, credincioșii pe rând au atins cu respect și prețuire relicva Fericitului Ieremia, încredințându-i prin rugăciune intențiile și dorințele pentru binele familiilor lor. Pentru mulți dintre cei care au rămas măcar o clipă în rugăciune, acest popas a devenit ocazia unei întâlniri benefice cu harul lui Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să reverse peste toți harul păcii, al unității și al dragostei!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1092, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Un pas înainte în vederea restaurării Catedralei vechi din Iași (2017-12-15)

 Închide 

Un pas înainte în vederea restaurării Catedralei vechi din Iași

[2017-12-15]
Semnarea contractului
15.12.2017, Iași (Catholica) - În vederea implementării proiectului: „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași” joi, 14 decembrie 2017, s-a mai făcut un pas înainte: s-a semnat contractul de finanțare.
La sediul Episcopiei de Iași, Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (organism intermediar), și Petru Gherghel, Episcop de Iași, în calitate de beneficiar al finanțării, au semnat contractul de finanțare nr. 811. La momentul semnării au participat: Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, și pr. Mihai Budău, econom diecezan.
Acest contract permite acordarea finanțării nerambursabile de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru implementarea proiectului „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași”. Din partea acestei autorități contractul de finanțare a fost semnat la 6 decembrie 2017 de către Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene.
Urmează ca Episcopia de Iași să demareze procedurile de licitație pentru atribuirea lucrărilor de restaurare și consolidare a vechii Catedrale. (pr. Cornel Cadar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1769, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Un pas înainte în vederea restaurării Catedralei vechi din Iași (2017-12-15)

 Închide 

Un pas înainte în vederea restaurării Catedralei vechi din Iași

[2017-12-15]
Semnarea contractului
15.12.2017, Iași (Catholica) - În vederea implementării proiectului: „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași” joi, 14 decembrie 2017, s-a mai făcut un pas înainte: s-a semnat contractul de finanțare.
La sediul Episcopiei de Iași, Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (organism intermediar), și Petru Gherghel, Episcop de Iași, în calitate de beneficiar al finanțării, au semnat contractul de finanțare nr. 811. La momentul semnării au participat: Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, și pr. Mihai Budău, econom diecezan.
Acest contract permite acordarea finanțării nerambursabile de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru implementarea proiectului „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași”. Din partea acestei autorități contractul de finanțare a fost semnat la 6 decembrie 2017 de către Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene.
Urmează ca Episcopia de Iași să demareze procedurile de licitație pentru atribuirea lucrărilor de restaurare și consolidare a vechii Catedrale. (pr. Cornel Cadar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1822, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Prima Împărtășanie în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Iași (2017-06-17)

 Închide 

Prima Împărtășanie în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Iași

[2017-06-17]
Prima Împărtășănie la Iași
16.06.2017, Iași (Catholica) - Duminică, 11 iunie 2017, în solemnitatea Preasfintei Treimi, 33 de copii din parohia Adormirea Maicii Domnului, din Iași, l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Benone Lucaci, paroh, fiind însoțit la altar de pr. Pavel Beșleagă, pr. Cristian Bîrnat și pr. Eugen Robu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire, copiii au fost asistați de pr. Pavel și prof. Lăcrămioara Boroș. Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 10 iunie, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.
Îmbrăcați de sărbătoare, copiii, însoțiți de părinți, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în sfântul altar. La începutul Sfintei Liturghii, Silviu Măriuț s-a adresat celor prezenți: „În fața întregii comunități adunate, vă rugăm, pr. paroh Benone Lucaci, să oferiți copiilor noștri Prima Sfântă Împărtășanie în cadrul acestei Sfinte Liturghii. Vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, darul credinței, al speranței și al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate față de învățătura Evangheliei. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale. Prin cântul și rugăciunea noastră să aducem laudă și preamărire Preasfintei Treimi!”
În cadrul Sfintei Liturghii, candidații la Prima Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor, au reînnoit făgăduințele de la Botez și au rostit următoarea rugăciune: „O, dulce Isuse, ajută-mă să cred în cuvântul Tău, să sper în bunătatea Ta și să te iubesc din toată inima! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, așezând mâna dreaptă pe Sfânta Scriptură. Corul „Îngerașii”, alcătuit din copii ai parohiei, dirijat de Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu. În predică, pr. Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța acestei zile și i-a îndemnat să fie pentru cei din jur asemenea unei lumânări care oferă lumină și căldură, să fie frumoși la trup și la suflet imitând gingășia unei flori și să apeleze la ajutorul Fecioarei Maria.
Pr. paroh Benone și pr. Pavel, la ritualul Împărtășaniei, l-au dăruit pe Isus prezent real în Ostia și vinul consacrat copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate. La sfârșitul Sfintei Liturghii, copiii au recitat poezia „A fi urmaș al lui Cristos” și au adresat un cuvânt de mulțumire. Pr. paroh Benone a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a încurajat pe părinți în misiunea lor de a fi exemple vii de credință pentru propriii copii. De asemenea, s-a adresat și copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru a-l primi cât mai des pe Prietenul lor și al tuturor, Isus Cristos. Copiii au primit din partea pr. Pavel cadouri, amintiri și fotografia de grup.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2011, Ultimul acces: 2019-02-18 07:48:13

»  Descoperire macabră sub Catedrala din Iași: ''Era într-o poziție nefirească'' (gandul.info) (2017-03-01)

 Închide 

Descoperire macabră sub Catedrala din Iași: ''Era într-o poziție nefirească'' (gandul.info)

[2017-03-01]
Arheologii au descoperit sub vechea Catedrală Catolică din Iași o criptă goală și peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, unul în poziție nefirească. Sub Catedrala Catolică din Iași s-ar afla ruinele unei biserici din secolul al 14-lea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Espiscopia Romano Catolică a început, anul trecut, un proiect de consolidare a vechii Catedrale din centrul Iașului.
Arhelogii care au început săpăturile în sacristia vechii biserici au descoperit și vestigii de a căror existență nu se știa până acum.
"A fost găsită o criptă, aflată sub altarul bisericii vechi, care a fost sfințită în 1789. Cripta este goală, așteptăm să vedem dacă dedesubt sunt morminte sau dacă s-a făcut această criptă în vederea unor ulterioare înmormântări. S-au descoperit morminte despre care aveam documente. Așteptăm finalizarea săpăturilor, se așteaptă să se descopere fundațiile vechii catedrale, despre care ne vorbesc documentele că ar fi de la sfârșitul secolului 14, începutul secolului 15”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano Catolice, Corneliu Cadar.
Pentru arheologi, o criptă descoperită sub o biserică nu este o surpriză, astfel de vestigii apărând sub multe dintre bisericile din Iași. Însă misterul este un imens cavou gol, de trei metri lungime, doi metri lățime și doi metri adâncime.
"Când ne-am uitat puțin în interior, așteptam să fie un osuar, adică atunci când au făcut biserica nouă sau au făcut reparații au pus oasele descoperite acolo. Înăuntru este absolut gol”, a declarat arheologul Stela Cheptea.
În plus, arheologii au descoperit în sacristia bisericii peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, de la 2,5 la 4,25 metri.
Printre schelete a fost găsit și unul așezat într-o poziție nefirească.
"În fața Palatului Culturii am găsit, în urmă cu mai mult timp, o necropolă care nu era creștină, aparținând unor migratori. Ei erau în poziție chircită. Un asemenea mormânt am găsit și aici”, a declarat Stela Cheptea.
Arheologii speră ca după această descoperire istorică să găsească și prima necropolă din această zonă, o biserică ortodoxă care se presupune că ar fi în zona Palatului de Cultură, aflat la mai puțin de un kilometru distanță de vechea Catedrală Catolică, acolo unde au loc acum săpăturile.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2411, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, în Anul Milostivirii (2016-05-23)

 Închide 

Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, în Anul Milostivirii

[2016-05-23]
22.05.2016, Iași (Catholica) - Duminică, 22 mai 2016, în solemnitatea Preasfânta Treime, 57 de copii din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Gherghel Vincent, în numele părinților a cerut implorarea lui Dumnezeu asupra copiilor: „În acest An Jubiliar al Milostivirii Divine, în fața întregii comunități adunate, vă rugăm, părinte paroh Benone Lucaci, să oferiți copiilor noștri prima Sfântă Împărtășanie în cadrul acestei Sfintei Liturghii. Vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, darul credinței, al speranței și al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate față de învățătura Evangheliei. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale.”
Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. paroh Benone Lucaci, fiind însoțit la altar de pr. Pavel Beșleagă și diaconul Felician Iancu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Pavel, seminaristul Andrei Gherghel și prof. Lăcrămioara Boroș. Copiii au avut posibilitatea să îl cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre. Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 21 mai, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.
Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, frați, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în fața altarului. În cadrul Sfintei Liturghii, candidații la prima Sfântă Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus daruri la altar. Corul de copii al parohiei dirijat de Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu.
La predică, pr. Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța acestei zile și i-a îndemnat să urmeze exemplul Sfintei Tereza, care a avut o iubire mare față de Isus Euharisticul. Spunea: „Fără Euharistie nu aș putea trăi nici măcar o zi, fără Euharistie nu aș putea duce iubirea la cei săraci!” Citatele și exemplele părintelui au determinat pe copii la o trăire tot mai profundă a credinței lor. În măsura în care copii iubesc Biserica, în aceeași măsură îl iubesc pe Dumnezeu Întreit! Îndemnul părintelui Pavel este acela de a ne apropia cât mai mult de Biserică, de Sacramentul Spovezii și de cel al Euharistiei. De azi copiii de la prima Sfântă Împărtășanie au devenit asemenea apostolilor: mesagerii Cuvântului divin! Pe acest drum al vieții, pe acest drum al creșterii, copiii au fost invitați să guste din bunătatea iubirii lui Cristos și să trăiască în această atmosfera a sacrului! Pentru a înțelege lucrurile lumești trebuie să le cunoaștem, pentru a le înțelege pe cele crești trebuie să le iubești, spunea părintele la predică! Modelul Sfintei Treimi este pentru toți copiii parohiei noastre! Model de comuniune, model de relație bună, model de unitate, model de milă și dragoste împărtășită!
Părintele paroh, la ritualul Împărtășaniei, l-a dăruit pe Isus prezent în ostia consacrata copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate. La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh Benone a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a încurajat pe părinți în misiunea lor de a fi exemple vii de credință pentru proprii copii. De asemenea s-a adresat și copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru a-l primi cât mai des pe prietenul lor și al tuturor, Isus Cristos. Ca semn de recunoștință, copiii au oferit câte un buchet de trandafiri preoților celebranți. Isus Euharisticul, care și-a făcut lăcaș azi în inima candida a acestor copii, să îi păstreze fideli în credință și să binecuvânteze toate familiile! Felicitări acestor minunați copii și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive! (Eduard Dascălu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2945, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48

»  Administrarea Mirului în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași (2016-05-16)

 Închide 

Administrarea Mirului în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași

[2016-05-16]
16.05.2016, Iași (Catholica) - PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au administrat Sacramentul Sfântului Mir celor 84 de tineri din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, duminică, 15 mai 2016, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00. Candidații pentru Mir au fost pregătiți de pr. Pavel Beșleagă, ajutat fiind de încă trei cateheți. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, pr. dr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, 12 preoți, doi diaconi, precum și numeroși credincioși.
PS Aurel Percă a ales, în cadrul predicii, șapte candidați la Mir cărora le-a adresat diferite întrebări. În felul acesta i-a făcut conștienți pe toți cei prezenți de importanța și de rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viața Bisericii. A mai subliniat faptul că momentul Rusaliilor reprezintă și momentul în care Biserica a luat viață. Lecturile din ziua de Rusalii au fost un prilej bun pentru ca Excelența Sa să amintească despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre roadele lor. Duhul vine și întărește creștinul în greutățile vieții ajutând ca mărturia de credință să fie autentică. Creștinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea unei flori: dacă floarea are lumina, apă, căldură și îngrijirea necesară, atunci este frumoasă, atrage oamenii, miroase frumos. Dacă nu are aceste condiții floarea se ofilește, devine respingătoare.
Liturgia Sacramentului Mirului a avut loc după predica Episcopului. Astfel, a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. Prin reînnoirea promisiunilor făcute la Botez nu se evidențiază numai faptul că Mirul se află în succesiune cu Botezul, ci și faptul că îl angajează pe cel ce trebuie miruit să ia cunoștință de demnitatea sa de creștin. A urmat momentul central: „Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt”, rostită de Episcop: „Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al puterii, Duhul cunoștinței și al pietății și umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.”
După celebrarea ritului esențial al Sacramentului, ungerea cu Sfântul Mir, a urmat Rugăciunea credincioșilor, ale cărei intenții au fost rostite de către șapte copiii nou miruiți. La ofertoriu s-au adus un ciboriu cu ostii, pâine, vin, o lumânare, Sfânta Scriptură, o amintire făcută special cu ocazia primirii Sacramentului Mirului, un tablou cu Duhul Sfânt și un buchet de flori. La sfârșitul Liturghiei, cei de curând miruiți au mulțumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit dar și Episcopilor Petru Gherghel și PS Aurel Percă, preoților Benone Lucaci, paroh, și Pavel Beșleagă, vicar, părinților, nașilor, corului, cateheților și tuturor celor care au participat la această sărbătoare.
Înainte de binecuvântarea finală PS Petru i-a încurajat pe cei de curând miruiți, dar i-a felicitat și pe cei care s-au ocupat de pregătirea candidaților, părinților, nașilor, corului, voluntarilor, precum și tuturor celor care au contribuit la reușita sărbătorii. (Andrei Gherghel pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3036, Ultimul acces: 2019-02-18 06:17:48


Nr. vizualizări:15553
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 06:17:48
Data actualizare:2018-04-02 14:26:52
Data încărcării:2006-02-10 08:51:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:66

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-04-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 642

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-26
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2009-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 28

Cer inseninat
Foto: Dan Deva

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-14
Contor: 90

Vedere laterală
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2013-08-17
Aparat: Apple iPhone 4
Contor: 29

Vedere din lateral
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2014-07-30
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 23

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 14

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5