Iasi :: Catedrala Catolica Sf. Fecioara Maria, Regina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Catolică Sf. Fecioară Maria, Regină
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Iași
Comună:Iași
Județ:Iași
Adresa:Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 26
Cod poștal:700064
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.amdis.ro
Adrese utile:www.ERCIS.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Fecioară Maria, Regină,
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:Sfințită la 01. 11. 2005
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Ziua Persoanelor Consacrate marcată la Iași (2019-02-02)

 Închide 

Ziua Persoanelor Consacrate marcată la Iași

[2019-02-02]
02.02.2019, Iași (Catholica) - În sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului”, sâmbătă, 2 februarie 2019, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XXIII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. PS Petru a fost însoțit de PS Aurel Percă și de alți zece părinți concelebranți. Nota de sărbătoare a constituit-o prezența persoanelor consacrate din zona Iași, care aparțin diferitelor congregații. La această sărbătoare au luat parte și seminariști, de asemenea numeroși credincioși, care s-au rugat pentru vocații la viața consacrată.
La începutul celebrării PS Petru a amintit de însemnătatea sărbătorii Întâmpinării Domnului, de faptul că această sărbătoare e comemorată atât de Biserica Catolică cât și de cea Ortodoxă. O sărbătoare ce are ca și centru prezentarea lui Isus în Templu. După ce PS Petru a binecuvântat lumânările, preoții și persoanele consacrate, în procesiune, s-au îndreptat spre altar. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele orionin Cătălin Gașpal, care a amintit de faptul că după 40 de zile de la sărbătoarea Nașterii Domnului, Biserica propune spre comemorare evenimentul prezentării lui Isus la Templu. În anul 1997, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Vieții Consacrate. După aceste gânduri, părintele Cătălin a explicat pericopa evanghelică, amintind în primul rând de faptul că evanghelistul Luca tratează cu lux de amănunte evenimentul prezentării lui Isus la Templu.
În contextul botezului nostru, astăzi, spunea părintele, primul nostru gând trebuie să fie unul de recunoștință față de cei care ni l-au dat pe Cristos. Să ne gândim că trupurile noastre, așa cum ne spune Sfântul Paul, sunt Temple ale Duhului Sfânt. La Botez am fost îmbrăcați cu Cristos. El a intrat în templul trupului nostru așa cum a intrat în templul Tatălui. Și în viața persoanelor consacrate a intrat Isus pentru a purifica sufletele. Cristos este cel care intră în templul trupului nostru și ne consacră. Să fim recunoscători Domnului pentru părinții noștri, pentru preoți, pentru toți cei care l-au purtat pe Cristos în viețile noastre. Prin oferta prezentată de Iosif și de Maria la Templu, evanghelistul Luca scoate în evidență simplitatea acestor persoane. Și astăzi este necesar să îi oferim Domnului o inimă simplă, o inimă smerită cu care să îl întâmpinăm.
Părintele, amintind de lumânările aprinse în cadrul acestei Liturghii, a evocat imaginea lumânării Pascale, o lumânare, așa cum amintea Papa Benedict al XVI-lea într-o predică, care se consumă, se dăruiește pe sine pentru a lumina în jur. Aceasta trebuie să fie și imaginea vieții consacrate, o viață care se dăruiește, se consumă pentru a-l vesti pe Cristos. Textele liturgice pascale, ne amintesc că, deși această lumină a fost împărțită tuturor, ea nu s-a epuizat și nu încetează să lumineze. Trei lucruri par a fi importante în cadrul vieții consacrate: recunoștința, bucuria și sacrificiul. Papa Francisc, amintea cu privire la cea din urmă că o persoană fără cruce nu poate să fie un creștin adevărat. La sfârșitul celebrării PS Petru a transmis un gând de felicitare tuturor persoanelor consacrate, aflate în Catedrală, dar și tuturor celor din întreaga Dieceză pentru mărturia vieții lor de a-l vesti pe Cristos lumii întregi. După binecuvântarea finală, persoanele consacrate au avut parte de un moment de comuniune și de împărtășire fraternă.
Fie ca Sfânta Fecioară Maria care a contemplat lumina celui care este „Lumină spre luminarea neamurilor”, să mijlocească Domnului pentru ca percepând această lumină, să o purtăm în suflete și să o iradiem în jurul nostru, prin vorbele și faptele noastre! (Marian Păuleț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 32, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  SRUC Iași 2019: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor – încheierea (2019-01-26)

 Închide 

SRUC Iași 2019: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor – încheierea

[2019-01-26]
SRUC la final la Iași
Vineri, 25 ianuarie 2019, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, a avut loc a opta celebrare ecumenică care a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, însoțit fiind de PS Aurel Percă. Au concelebrat 13 preoți și un părinte diacon. La această oră de rugăciune au participat mulți credincioși care s-au rugat pentru a cere Domnului harul unității.

Ca în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și imbold chemarea personală de a concretiza în viața personală vocația unității. La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat un salut călduros tuturor celor ce au venit în spirit de credință pentru a se ruga Tatălui în vederea unității tuturor creștinilor și a amintit de importanța acestui mare dar ce trebuie trăit nu numai în acest timp special propus de Biserică, ci mai cu seamă în fiecare zi, concretizându-l în fapte.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Episcopul Petru care a amintit că scandalul divizărilor și al orgoliilor ține lumea într-o atmosferă de nedreptăți și suferințe, care împiedică să se statornicească în lume darul unității neamului omenesc, în general, și al poporului credincios, în special. Într-un asemenea climat care aduce pe pământ atâtea nedreptăți și diviziuni, spunea Preasfințitul, pacea și unitatea au suferit și suferă neîncetat. Lumina evangheliei de multe ori e întunecată de păcate, de nedreptăți și de orgolii. Această tristă realitate afectează și întreaga societate de astăzi, societate secularizată în care conflictele își fac loc și rup din adevărul unității lumii, a poporului lui Dumnezeu și a unității credincioșilor, realitate ce-i face pe atâți să uite că sunt frați și în același timp fii ai aceluiași Dumnezeu.
Lecturile propuse în această ultimă zi a octavei de rugăciuni proclamate, în cadrul acestei celebrării, din Scrisoarea către Filipeni (2,12-18), din cartea psalmistului David, în Psalmul 26, dar mai ales din Evanghelia marelui teolog Ioan, reprezintă un apel de a ne lăsa iluminați de darul luminii lui Cristos. El este singurul care prin Duhul Său poate îndepărta întunericul din suflet, întuneric cauzat de orgoliu, nedreptăți și ură. Celebrarea încheierii acestei octave de rugăciuni, tocmai în ziua sărbătorii convertirii apostolului Paul, nu trebuie să o vedem doar ca pe o simplă coincidență liturgică, ci reprezintă o alegere specială, un profund stimulent și exemplu că, dacă vrem să ne bucurăm de lumină, trebuie să ne convertim, să dăm jos de pe ochi solzii întunericului și să îl urmăm pe el cu toată hotărârea și siguranța, căci el, apostolul convertirii, a știut să descopere adevărata lumină.
Dacă ne vom bucura de lumină, vom îndepărta toate piedicile ce au creat neîncredere, orgolii și nedreptăți și au stat și continuă să stea în calea găsirii armoniei și a unității. Suntem chemați și noi să ne rugăm, neîncetat să ne rugăm, căci restul îl poate rezolva Dumnezeu. Acesta a fost și rămâne sensul acestei săptămâni și chemarea Bisericii și a Sfântului Părinte la rugăciune neîncetată. Doresc să închei aceste câteva gânduri, spunea Preasfințitul, cu invitația Sfântului Părinte Papa: „să merge împreun㔠nu doar atunci când va fi între noi, ci mereu, pentru a ne bucura cu toții de aceeași lumină, lumina lui Cristos, care ne unește și pentru care Mama noastră cerească ne ia sub brațele ei ocrotitoare, căci ea este Mama tuturor fiilor Bisericii, este Mama noastră, Maica Unității.
Dumnezeu, Creatorul tuturor oamenilor să lumineze spiritele, să îndepărteze obstacolele și să facă să strălucească lumina evangheliei asupra tuturor oamenilor; o evanghelie ce singură poate învinge întunericul și poate să deschidă calea pentru a descoperi adevărul și întoarcerea spre unicul creator și Părinte al omenirii și spre Mântuitorul, Domnul nostru Isus Cristos! După momentul predicii au urmat câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtășite de către Episcopul Petru. Părintele diacon a împărțit tuturor celor prezenți iconițe ce cuprindeau pe spate mici angajamente pentru trăirea concretă a unui ecumenism spiritual.
La încheierea celebrării, Episcopul i-a îndemnat pe toți la rugăciune, o rugăciune a inimii care să fie rostită și dincolo de această octavă pentru ca Dumnezeu să reverse din plin darul unității și al păcii între popoare. Cu această celebrare s-a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași. Vă mulțumim din suflet pentru participarea Dvs la aceste momente atât de speciale în viața Bisericii și pentru viața de credință. Fie ca momentele de rugăciune pe care le-am înălțat Tatălui, prin Fiul, în Duhul Sfânt să devină pentru noi un ferment de bunătate, pentru ca în mod personal, în viața de zi cu zi, să căutăm unitatea, o unitate consolidată pe dreptate, o dreptate mereu vizibilă și roditoare în iubire! Maica Unității, roagă-te pentru revărsarea trăirii fraternității asupra tuturor fiilor lui Dumnezeu! (Marian Păuleț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 84, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Comemorarea la Iași a Sfintei Cecilia, patroana cântăreților bisericești (2018-11-24)

 Închide 

Comemorarea la Iași a Sfintei Cecilia, patroana cântăreților bisericești

[2018-11-24]
în Catedrala din Iași
24.11.2018, Iași (Catholica) - În sărbătoarea Sfintei Cecilia, patroana cântăreților, a avut loc joi, 22 noiembrie 2018, în Catedrala romano-catolică din Iași, la ora 18, o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, și alți preoți din Iași. La această sărbătoare au fost invitate toate corurile de la parohiile și instituțiile bisericești din Iași, implicate în cântarea de la Liturghiile din Catedrală transmise la Radio Iași, de-a lungul întregului an. Corurile s-au reunit în animarea corală a Liturghiei din Catedrală, coordonatorul corurilor reunite fiind pr. Ciprian Antălucă, maestru de cor și dirijor al corului Catedralei din Iași, iar la orgă a fost Octavian Bișoc.
La începutul Sfintei Liturghii, pr. paroh Paul Budău a dat citire listei tuturor corurilor care au animat cântările liturgice, amintind totodată și de cei care au trecut la cele veșnice. PS Petru Gherghel a adresat un salut tuturor celor prezenți, celor care fac parte din comunitatea corală, amintind de nobila lor misiune. Predica a fost ținută de pr. Paul Budău, care a scos în evidență atitudinea Mântuitorului ce plângea decăderea morală a celor din Ierusalim. Părintele predicator a amintit de faptul că această atitudine a Mântuitorului se răsfrânge și asupra timpurilor noastre. „Fiecăruia ni se întâmplă să avem momente când nu vedem și momente în care refuzăm să recunoaștem semnele vizitării Domnului în istorie și în propriile vieți. În fiecare zi Dumnezeu bate la ușa inimii noastre. Important este să îi deschidem și să ne lăsăm călăuziți de El”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost celebrat un recviem pentru toți coriștii decedați. PS Petru Gherghel a amintit de cuvintele Sfântului Augustin: „Cine cântă bine se roagă de două ori!”, care poate fi și o deviză a coriștilor. Pe lângă aceasta, PS Petru a exprimat un gând de mulțumire tuturor celor ce își dedică timpul preamăririi lui Dumnezeu prin cânt. Liturghia duminicală este transmisă la Radio Iași (www.radioiasi.ro) începând cu 26 martie 2006 (din anul 2008 și în sărbătorile de poruncă) pe AM 1053 KHz și prin internet, la ora 8.03. Fie ca Domnul să binecuvânteze și să răsplătească munca tuturor coriștilor! Sfântă Cecilia, roagă-te pentru noi! (Marian Păuleț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 377, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Seară catehetică în Catedrala din Iași, despre vicii și viața de familie (2018-11-08)

 Închide 

Seară catehetică în Catedrala din Iași, despre vicii și viața de familie

[2018-11-08]
cateheză pentru familii
„Viciile, o provocare pentru familie” a fost tema catehezei pe care pr. Felician Tiba, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, a prezentat-o miercuri, 7 noiembrie 2018, după Liturghia de seară din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, la inițiativa parohului, pr. Paul Budău.

Tema, așa cum avea să precizeze părintele Felician, a fost aleasă ținând cont și de situația actuală a multor familii care au de suferit din cauza viciilor. „Poate că unii vă așteptați să arătăm cu degetul spre cineva anume”, spunea părintele, „dar nu vom arăta spre nimeni, ci vom încerca să înțelegem că atunci când vorbim de vicii fiecare are partea lui de responsabilitate. Până la urmă, așa cum fiecare are o virtute dominantă, la fel are și un viciu dominant. Viciile au intrat în lume odată cu primul păcat. Problema noastră e că ne-am învățat să arătăm cu degetul, fără a încerca să mergem la rădăcină, să ne întrebăm, de ce acea persoană, sau eu, personal, am cutare viciu.”
Fie că vorbim de alcoolici, de jucătorii la jocurile de noroc, de fumători, de utilizatorii de pornografie, de droguri, de dependenții de internet, de fiecare dată vorbim de „răni”, de răni adânci prezente în sufletul celui care nu este altceva decât o victimă. Nu e întâmplător că Dumnezeu a vrut familia. Adam, prototipul omului în general, pe care Dumnezeu îl descoperă ca fiind singur, este cel căruia i se pune alături un alt om, o femeie, asemănătoare în demnitate, dar diferită din toate punctele de vedere. Oare de ce? Tocmai pentru că atât bărbatul, cât și femeia au nevoie în mod reciproc unul de celălalt în drumul lor către mântuire. Fiind ființe limitate, păcătoase, „nevoiașe” de Dumnezeu, cei doi trebuie să înțeleagă că, în drumul vieții, în mod special prin viața de familie, trebuie să se susțină reciproc. De aceasta sunt împreună! Cu alte cuvinte, viciul lui e și vina ei, viciul ei e și vina lui!
Persoana vicioasă este o persoan㠄bolnavă”, nevoiașă de ceilalți, de atenția lor și, dacă este ignorată, repudiată, insultată sau arătată cu degetul, nu este ajutată. În fond, cu toții suntem pe drumul către mântuire, toți avem nevoie de harul lui Dumnezeu, dar Dumnezeu lucrează prin creaturile Sale, prin iubirea pe care a sădit-o în fiecare și care în familie devine instituționalizată, a mai explicat părintele Tiba. Dacă în familie soții s-ar iubi cu adevărat, susținându-se reciproc, și la bine, și la greu, nimeni nu ar mai căuta ceea ce îi lipsește în afara familiei și, dacă ar fi așa, copiii, văzând armonia dintre părinți, la rândul lor, nu ar mai căuta „consolări” în afară. În fond, viciul nu este altceva decât o „compensație”, o „premiere”, un „unguent” pe care îl dăm pe o rană sau pe mai multe care pot fi vindecate nu prin asumarea unui obicei prost, ci prin iubire, prin iubirea celorlalți”. Inițiativa nu a umplut Catedrala, dar a umplut inimile celor prezenți, care au înțeles că avem de lucru… Sfântă Familie de la Nazaret, modelul tuturor familiilor, roagă-te pentru noi! (Marian Păuleț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 472, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Hramul Catedralei Sfânta Fecioară Maria, Regină din Iași (2018-08-23)

 Închide 

Hramul Catedralei Sfânta Fecioară Maria, Regină din Iași

[2018-08-23]
Hramul Catedralei ieșene
Hramul Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași a fost sărbătorit miercuri, 22 august 2018, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la ora 18.30. La celebrare au participat Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, pr. Paul Budău, parohul parohiei Catedralei și decan de Iași, dar și alți 18 preoți din Iași și din împrejurimi, persoane consacrate și numeroși credincioși.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a întâmpinat pe cei prezenți, amintind de mozaicul Sfintei Fecioare încoronate din Catedrala închinată ei, prin care „o vedem mereu pe Maica Domnului în fața noastră, Maica Domnului încoronată, Maica Domnului Mama lui Isus și Mama noastră. A devenit vrednică să stea lângă tronul Fiului ei în ceruri, iar noi ne bucurăm că ea este mijlocitoarea noastră care ne însoțește, care ne adună și care dorește ca și noi să fim alături de ea fericiți.” Păstorul Diecezei de Iași a amintit de Întâlnirea Mondială a Familiilor care se desfășoară în această săptămână la Dublin, Irlanda, invitându-i pe toți la rugăciune pentru Sfântul Părinte care va fi prezent la sfârșitul săptămânii la această întâlnire, dar a invitat și la urmarea „îndemnului Sfântului Părinte Papa Francisc de a ne ruga pentru familii, pentru această instituție divină, care are un rol atât de mare, Maria fiind un model de mamă, familia din Nazaret fiind un model pentru familiile noastre”.
La predică, pr. Cristian Diac le-a vorbit celor prezenți despre semnificația comemorării „Sfintei Fecioare Maria, Regin㔠și despre însemnătatea ei pentru credincioșii de azi. Vorbind despre coroana Mariei pe care am putea să ne-o imaginăm, părintele predicator a amintit că în cazul Mariei Tatăl Ceresc a pregătit o coroană specială. Pe baza textelor din Sfânta Scriptură au fost scoase în evidență referințe la imaginea sfintei Fecioare, dar și la faptul că ea este regină. Pr. Cristian a prezentat care este, după părerea sa, caracteristica sărbătorii: „Iată slujitoarea lui Dumnezeu! Putem să spunem, fără să exagerăm, că este cea mai centrală expresie pentru regalitatea Mariei. Maria este regină pentru că este slujitoarea lui Dumnezeu… o slujitoare regină, aceasta este caracteristica sărbătorii de astăzi.” Spre sfârșitul predicii a insistat asupra umilinței Mariei, dar și asupra importanței invocării darului păcii de la sfânta Fecioară Maria, „regina păcii în familiile noastre”.
La finalul celebrării, PS Gherghel a încredințat familiile mijlocirii sfintei Fecioare Maria, regina cerului și a pământului, rugându-se cu toții „Îngerul Domnului”, după care cu toții s-au întors la casele lor cu exemplul de credință al Mariei în suflete. (pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 537, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Liturghia de hram la Catedrala ieșeană și jubileu de aur în slujirea preoțească (2018-08-18)

 Închide 

Liturghia de hram la Catedrala ieșeană și jubileu de aur în slujirea preoțească

[2018-08-18]
Hram și jubileu
Hramul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a fost celebrat miercuri, 15 august 2018, printr-o Liturghie pontificală prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care și-a serbat împreună cu colegii preoți ai promoției 1968 jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești. Celebrarea a început la ora 18.30, în jurul altarului fiind prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, aproximativ 35 de preoți și numeroși credincioși din Iași.

Solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului” a însemnat pentru credincioșii din Iași trei momente de bucurie: hramul Catedralei, prezența și serbarea jubileului de aur al IPS Ioan Robu și al colegilor de promoție ai Excelenței Sale, dar și sărbătorirea zilei de naștere a PS Aurel Percă. Corul mare al Catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă, a animat celebrarea liturgică. La începutul celebrării, PS Petru i-a salutat pe cei prezenți, i-a întâmpinat pe sărbătoriții zilei, spunând c㠄hirotonirea de acum 50 de ani e un moment ce nu trebuie uitat, cei 50 de ani de Preoție care au trecut au fost oferta vieții lor, dar nu singuri, ci mereu sub ocrotirea Maicii Sfinte, ca să-l întâlnească pe Isus și să-i vestească evanghelia”. Păstorul Diecezei de Iași l-a felicitat și pe PS Aurel Percă, la împlinirea a 67 de ani.
Cuvântul de învățătură la această Liturghie a fost rostit de pr. dr. Vladimir Petercă, unul dintre preoții care au sărbătorit 50 de ani de la hirotonirea preoțească. Părintele predicator, pe baza lecturilor proclamate la sfânta Liturghie, a amintit printre altele că sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” este „cea mai frumoasă dintre toate sărbătorile în cinstea Sfintei Fecioare, Mama lui Dumnezeu și a noastră”. Pr. Vladimir a prezentat imaginea celei care este Mama lui Mesia, dar și a noastră, despre tradițiile cinstirii Maicii Domnului. Spre sfârșitul predicii, părintele predicator a amintit de ocrotirea Măicuței Domnului pe care au simțit-o în cei 50 de ani de când au fost hirotoniți preoți, chiar în ziua de 15 august 1968, de către PS Petru Pleșca.
Preoții prezenți la sărbătoare, care au fost hirotoniți la 15 august 1968, la Iași sunt: pr. Ioan Beșleagă, pr. Petru Beța; pr. Eugen Bortoș; pr. Ioan Ciurea; pr. Mihai Enășel; pr. Dumitru Farcaș; pr. Anton Lucaci; pr. Isidor Mărtincă; pr. Vladimir Petercă; pr. Ioan Purcaru; pr. Vasile Rediu; Mons. Ioan Robu. Un alt preot din această promoție se află la Roma, fiind vorba de Mons. Anton Lucaci. Alți trei preoți care au fost amintiți deseori la Sfânta Liturghie, dar și pentru care IPS Ioan a rostit o rugăciune pentru odihna sufletelor lor sunt: pr. Petru Dîm, pr. Alexandru Suceu și pr. Mihai Gal. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel i-a felicitat încă o dată pe preoții sărbătoriți, numindu-i „preoți mariani”, oferindu-le tuturor câte o icoană cu Sfânta Fecioară Maria de la Cacica. Totodată, fiecărui preot sărbătorit i s-a oferit o binecuvântare apostolică specială din partea Sfântului Părinte Papa Francisc.
IPS Ioan Robu a vorbit despre sentimentele pe care le simte la cei 50 de ani de la hirotonirea preoțească, despre cum s-a desfășurat hirotonirea din acel moment, într-o mare simplitate și tăcere, iar apoi insistând asupra faptului că prin orice loc a trecut în această perioadă de 50 de ani mereu i-a văzut pe oamenii credincioși senini, oameni care au reușit să își mențină seninătatea atunci când poate treceau prin diferite încercări. Credința, spunea IPS Ioan, era izvorul nesecat al forței lor, al seninătății și libertății vieții lor. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Ioan Robu împreună cu ceilalți colegi preoți ai promoției 15 august 1968 au împărțit binecuvântarea tuturor celor prezenți, cu toții făcând apoi o fotografie de grup. Domnul să îi însoțească mereu cu harurile sale pe preoții sărbătoriți! (pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 564, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Un nou campus pentru copii la Catedrala din Iași (2018-07-30)

 Închide 

Un nou campus pentru copii la Catedrala din Iași

[2018-07-30]
Campus la Catedrală
Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a organizat, în perioada 23-28 iulie 2018, campusul „Vara Împreună”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Această săptămână a fost, prin excelență, expresia unui loc aparte, în care fiecare iubește și se simte iubit, iar bucuria de a trăi și zâmbetul nemărginit înfrumusețează suflete.

Aproximativ 150 de copii au participat anul acesta la campus. Copiii au fost întâmpinați, în fiecare dimineață, prin momentul bansurilor, reprezentat de energie și dinamism. Apoi au fost împărțiți pe clase (de la clasa a II-a până la clasa a VIII-a) atât pentru rugăciunea în Catedrală, însoțită de cântece religioase, cât și pentru piesa de teatru, adaptată după celebra poveste „Vrăjitorul din Oz”, marcând tema Campusului: „Dorothy în căutarea prieteniei”. Teatrul a fost urmat de activitățile formative, cu rolul de a-i situa pe copii, prin învățături și valori spirituale, cu mai mulți pași mai aproape de a afla cine sunt cu adevărat. Au învățat ce este credința în pasiunea și visurile lor, iar dacă s-au pierdut vreodată pe calea către Împărăția lui Oz, au avut mereu puterea de a se regăsi.
Laboratoarele de lucru manual, prin origami, tablouri, brățări, quilling, pastă de sare, împâslire a lânii și pictură pe sticlă, dar și laboratoarele de muzică, „public speaking”, dans, prim ajutor și experimente au modelat, prin aptitudini și îndemânare, drumul spre locul în care, mai târziu, vor amplasa steagul devenirii lor. Momentul așteptat cu nerăbdare de toți participanții a fost reprezentat de jocurile mixte, când copiii, împărțiți în patru echipe (Dorothy, Leul, Omul de Paie și Omul de Tinichea), au desfășurat jocuri ștafetă, la stand și cu apă sau au pornit în căutarea Comorii Ascunse. După această săptămână, ei sunt însă conștienți de faptul că cea mai prețioasă comoară pe care au descoperit-o aici este virtutea prieteniei, curajului, iubirii și înțelepciunii, toate ascunse în două mari cufere ale cunoașterii – sufletul și lumea.
Campusul a fost coordonat de către pr. Robert Râtan, sr. Lidia Scripcaru și sr. Adriana Roca, prin intermediul echipei de animatori. Spectacolul final a fost un prilej pentru a le demonstra părinților că efortul, dăruirea și bucuria copiilor coexistă prin momente autentice, care au oferit fiecăruia șansa de a străluci pe scenă. Le suntem recunoscători copiilor pentru lucrurile frumoase pe care le-au scris în poveștile noastre de viață și le-au definit drept cuvinte eterne! Campusul a fost locul în care distracția, fericirea, inocența și zâmbetul sufletesc au construit treptele unui univers în care fiecare copil s-a putut simți „Cel mai iubit dintre pământeni”. (Corina Dimitriu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 625, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Liturghie de mulțumire, prezidată de PS Petru Gherghel (2018-06-30)

 Închide 

Liturghie de mulțumire, prezidată de PS Petru Gherghel

[2018-06-30]
Liturghie aniversară
În solemnitatea Sfinților Petru și Paul, 29 iunie 2018, care reprezintă sărbătoarea numelui și aniversarea zilei sfințirii întru Preoție a PS Petru Gherghel, s-a celebrat în Catedrala romano-catolic㠄Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, la ora 18.30, o Liturghie pontificală prezidată de Preasfinția Sa. La această Liturghie de mulțumire au participat PS Aurel Percă, colegi de promoție ai PS Petru Gherghel, preoți din Iași, de la seminarul diecezan, dar și din alte comunități, precum și mulți credincioși.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți, exprimându-și bucuria de a avea alături un număr atât de mare de preoți și de credincioși. Predica a fost ținută de pr. Viorel Ababei, poenitentiarius magnus la Catedrala din Iași, care spunea c㠄Sfinții Petru și Paul sunt fondatorii Bisericii Romei, părinți ai credinței și stâlpi neclintiți”. Până să ajungă sfinți, au fost oameni simpli, așa cum suntem și noi, cu bune și cu rele. Petru a avut un caracter dur, „colțuros”, avea mereu întrebări de pus, avea multe inițiative și, spre deosebire de fratele său, Andrei, el a fost mereu vioara întâi. I-a plăcut să fie mereu primul, iar Isus a găsit în el piatra de care avea nevoie pentru a clădi Biserica. În privința lui Paul, părintele predicator a arătat că Dumnezeu a scos un sfânt dintr-un prigonitor. Noi i-am mai fi dat o șansă lui Saul, când sub ochii lui, a fost ucis cu pietre Ștefan? Dar Dumnezeu nu gândește ca noi. Credem că Dumnezeu poate scoate un sfânt și din noi? El poate, dacă nu ne împotrivim.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Aurel, în numele preoților și al credincioșilor din Dieceză, i-a urat PS Petru multă sănătate, har îmbelșugat din partea lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfinților Petru și Paul și mult curaj în apostolat. PS Petru Gherghel, la rândul său, a ținut să le mulțumească tuturor pentru prezență și pentru rugăciune, asigurându-i de rugăciunea sa. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 628, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Hirotonirea a 18 preoți la Iași (2018-06-25)

 Închide 

Hirotonirea a 18 preoți la Iași

[2018-06-25]
Hirotoniri la Iași
În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 24 iunie 2018, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, 18 diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: 13 pentru Dieceza de Iași, 3 pentru Congregația „Don Orione”, 1 pentru Misionarii Verbiți și 1 pentru călugării franciscani conventuali. La Liturghia de hirotonire, PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași; PS Stefanou Petros, Episcop de Syros, Santorini și Creta (Grecia); PS Francesco Sarego SVD, Episcop emerit de Goroka (Papua Noua Guinee); Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași; pr. Maurizio di Paolo, procuratorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali; pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România; pr. Aurelio Fusi, provincial al Congregației „Don Orione” din Roma; pr. Alessandro Lembo, rector al Seminarului „Don Orione” din Iași, dar și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate.

Au fost prezenți aproximativ 150 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși. Ca pregătire apropiată pentru preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale, cu rugăciune și meditații. Pentru diaconii de la Seminarul din Iași, exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Eduard Păduraru, la mănăstirea carmelită de la Luncani, în perioada 16-22 iunie. Pr. Cristinel Gal a participat timp de o săptămână de zile la exercițiile spirituale organizate la Padova, Italia, în perioada 2-6 aprilie, având ca relator pe pr. Daniel Fechetă OFMConv, citim în materialul de pe Ercis.ro.
În seara precedentă hirotonirii, 28 iunie, diaconii de la Seminarul mare din Iași au depus, în prezența PS Aurel Percă, profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic. Duminică, fiind și solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei 18 diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Unii dintre aceștia purtau costume populare.
La ora 10.50 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții. Au urmat preoții din parohii, diaconii, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de Episcopi. La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe oaspeții de seamă, pe candidații la preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare în masă, prin Radio Maria și prin transmisiunea audio-video prin internet. După proclamarea Evangheliei, rectorul Seminarului din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte, fiind invitați să se apropie de altar, cei 18 candidați răspunzând „Prezent!” la auzirea numelui și făcând un pas în față.
Cuvântul de învățătură a fost adresat de Păstorul Diecezei. PS Petru, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, în care „descoperim un portret fidel al slujitorului adevărat și al misiunii sale, un portret al noului profet pentru zilele noastre”, a vorbit celor care urmau să fie hirotoniți preoți despre exemplul Sf. Ioan Botezătorul, cel care a fost „precursorul” și „icoana vie a lui Cristos”. Preasfințitul Petru i-a îndemnat pe cei care urmau să fie hirotoniți preoți să privească la exemplul Sf. Ioan, pentru c㠄a fi ales să fii consacrat ca preot și uns și trimis ca o nouă voce ce trebuie să-l vestească pe Cristos este un adevărat mister al cerului și o nouă împlinire a altui destin ceresc pentru continuarea mântuirii lumii”. Predica a fost încheiată cu îndemnul făcut tuturor celor prezenți de a-i însoți pe noii preoți „cu iubirea și rugăciunea noastră, ca bunul Dumnezeu să îi găsească vrednici pentru misiunea încredințată, iar sfinții invocați în cadrul celebrării consacrării să îi sprijine în misiunea lor de vestitori ai Evangheliei și ai iubirii”.
După predică a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să își asume misiunea preoției, Episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic „Sfântul Iosif”, care a susținut cântările la această celebrare, a intonat Litania tuturor sfinților. A urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu Sfânta Crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.
Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: „Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului”. La finalul Sfintei Liturghii, unul dintre cei nou sfințiți, pr. Andrei-Cornel Gherghel, din filiala Tupilați a parohiei Nisiporești, în numele tuturor colegilor, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.
Spre sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit încă o dată oaspeților, iar PS Stefanou Petros a rostit un cuvânt de încurajare a noilor preoți. Excelența Sa a prezentat câteva aspecte din Dieceza pe care o păstorește în Grecia, despre apropierea de Dieceza de Iași, și prin sprijinul primit prin cei doi preoți care slujesc în Grecia, pr. Cristian Gașpal și pr. Claudiu Trifescu, făcând o invitație de a vizita meleagurile grecești. Apoi, alături de Episcopi, la sfârșitul Liturghiei, preoții nou sfințiți au dat binecuvântarea specială. Bucuria noilor preoți a continuat și după Sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, ca să îi felicite.
Preoții nou sfințiți de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, împreună cu Mons. Benone Farcaș și ceilalți părinți profesori de la seminar, în prezența seminariștilor, a surorilor și a altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat prima Liturghie în capela Institutului luni, 25 iunie, ora 8, ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului. La sfârșitul Liturghiei, Mons. Benone a oferit neoprezbiterilor câte o stolă pe care este imprimată imaginea crucii din capela Institutului, ca semn al legăturii cu Seminarul, locul unde acești noi preoți s-au format. Toți preoții nou sfințiți urmează ca în ziua de 1 iulie să celebreze prima Sfântă Liturghie în localitățile natale.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 671, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Hirotonirea a 18 preoți la Iași (comunicat) (2018-06-21)

 Închide 

Hirotonirea a 18 preoți la Iași (comunicat)

[2018-06-21]
Catedrala romano-catolică din Iași
În Catedrala romano-catolică din Iași, 18 tineri vor fi hirotoniți întru Preoție, duminică, 24 iunie 2018, în Sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel. După mai mulți ani de formare umană, intelectuală și spirituală, cei 18 diaconi vor fi hirotoniți preoți: 13 pentru Dieceza de Iași, trei pentru Congregația „Don Orione”, unul pentru Misionarii Verbiți și unul pentru călugării franciscani conventuali.

Liturghia de hirotonire, care va începe la ora 11.00, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, va fi prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Vor participa: PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, PS Stefanou Petros, Episcop de Syros, Santorini și Creta (Grecia), superiori și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.
După proclamarea Evangheliei, candidații vor răspunde prezent la auzirea numelui și vor face un pas în față. După ce toți vor declara înaintea poporului că vor să își asume misiunea Preoției, Episcopul va primi din partea lor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce diaconii aspiranți la preoție vor sta prosternați cu fața la pământ, se va cânta Litania tuturor sfinților, după care vor avea loc impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți vor îmbrăca hainele specifice preotului (stola și ornatul), iar apoi vor avea loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea pâinii și vinului și vor primi sărutul păcii.
Ca pregătire apropiată pentru Preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale (rugăciune și meditații). Pentru diaconii de la Seminarul din Iași, exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Eduard Păduraru, la Luncani, județul Bacău, în perioada 16-22 iunie. După hirotonire, în una dintre următoarele duminici (1 sau 8 iulie), preoții nou-sfințiți vor celebra prima Sfântă Liturghie în localitățile natale. La 1 august vor începe misiunea pe care o vor primi din partea superiorilor. Alți doi tineri care au studiat la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași vor fi sfințiți preoți vineri, 29 iunie, în Catedrala „Sfântul Iosif” din București; ei vor sluji în Arhidieceza de București. Hirotonirea întru Preoție este o împlinire pentru candidați și o bucurie pentru părinții și rudele candidaților, precum și pentru Biserică. Mare este darul pe care îl vor primi și mare este taina așezată în mâinile lor.
„Preoților nou-sfințiți, vreau să vă spun”, sublinia Papa Francisc celor șaisprezece preoți pe care i-a hirotonit în Duminica Vocațiilor, 22 aprilie 2018, „luați în considerare că exercitând slujirea învățăturii sacre veți fi părtași de misiunea lui Cristos, unic învățător. Împărțiți tuturor acel cuvânt al lui Dumnezeu, pe care voi înșivă l-ați primit cu bucurie, de când erați copii. Citiți și meditați cu asiduitate cuvântul Domnului pentru a crede ceea ce ați citit, a învăța ceea ce v-ați însușit în credință, a trăi ceea ce ați învățat […] Și să aveți mereu în fața ochilor exemplul Bunului Păstor, care n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și ca să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut.” (Biroul de presă al Diecezei de Iași; persoane de contact: pr. Cornel Cadar, tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro; pr. Adrian Blăjuță, tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 642, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini la Iași (2018-06-04)

 Închide 

Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini la Iași

[2018-06-04]
În Catedrala din Iași
Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 3 iunie 2018, printr-o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, începând cu ora 17. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat PS Aurel Percă, Episcop auxiliar, Mons. Ionuț-Paul Strejac și alți 28 de preoți – de la Episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași. La această sărbătoare au participat 15 diaconi, seminariștii Institutului Teologic, persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși, precum și reprezentanți ai oficialităților locale, de față fiind și primarul Mihai Chirica. La sfârșitul Sfintei Liturghii a urmat o procesiune euharistică solemnă în interiorul Catedralei, citim în materialul de pe Ercis.ro.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Preasfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de „Joia Verde”. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în Preasfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare. Acest lucru s-a întâmplat și la Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași. „Acest mister al tainei Preasfintei Euharistii doar îl întrezărim și ne bâlbâim cu succes atunci când încercăm să îl înțelegem și să îl explicăm. Cu toate acestea, este minunea ce se petrece sub ochii noștri. Este taina simplității absolute. Acest Dumnezeu pe care nici cerurile nu îl pot cuprinde se lasă cuprins într-o firimitură de pâine și într-o picătură de vin”.
Euharistia este hrana rezervată celor care în Botez au fost eliberați din sclavie și au devenit fii; este hrana care îi susține pe drumul lung al exodului prin deșertul existenței umane. Pentru fiecare generație creștină, Euharistia este hrana indispensabilă ce ne susține în timp ce traversăm deșertul acestei lumi, secătuit de sisteme ideologice și economice care nu promovează cultura vieții, ci mai curând una a morții. Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, procesiunea cu Preasfântul Sacrament s-a desfășurat în interiorul Catedralei. Preasfânta Taină a fost însoțită de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele din parohiile din Iași, ce au făcut de curând Prima Sfântă Împărtășanie, au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu Preasfânta Taină.
Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, copii de la Prima Sfântă Împărtășanie, diaconii, monstranța cu Preasfânta Ostie, purtată de PS Aurel Percă, însoțit de primarul orașului. Procesiunea s-a încheiat prin binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, dată de PS Aurel Percă tuturor celor prezenți, și prin cuvântul de final al PS Petru Gherghel, care le-a mulțumit celor de față pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 662, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Relicvele Sf. Anton de Padova vor fi în Iași (comunicat) (2018-05-30)

 Închide 

Relicvele Sf. Anton de Padova vor fi în Iași (comunicat)

[2018-05-30]
Catedrala romano-catolică din Iași
30.05.2018, Iași (Catholica) - Relicvele (sau moaștele) sfântului Anton de Padova vor fi prezente în Iași, în zilele de 2 și 3 iunie 2018. Relicvele „ocrotitorului și mijlocitorului familiei creștine”, ale „marelui făcător de minuni”, așa cum mai este numit Sfântul Anton, vor ajunge la Iași sâmbătă, 2 aprilie, fiind întâmpinate la ora 10.00 la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, în cadrul unei ceremonii solemne. Aici vor rămâne toată ziua. Seara, la ora 18.30, se va celebra o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel. Următoarea zi, duminică, 3 aprilie, relicvele vor poposi în parohia care îl are ca patron, „Sfântul Anton” din Iași (cartierul Dacia).
Moaștele „marelui făcător de minuni”, în cele două zile în care vor fi prezente la Iași, vor fi expuse spre venerare în preajma altarelor din cele două biserici catolice ieșene, iar credincioșii vor avea ocazia să se roage lângă acestea. Relicvariile Sfântului Anton de Padova, care vor fi aduse în Iași și care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al sfântului, care ține în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține fragmente din trupul sfântului Anton. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând curăția. Acest bust, purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, cu fragmente din trupul sfântului, este folosit de obicei pentru binecuvântări și pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.
Evenimentul de la Iași se înscrie în pelerinajul național (7 mai – 13 iunie) organizat de Provincia Franciscan㠄Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și de echipa redacțională a revistei Mesagerul sfântului Anton, cu acordul și binecuvântarea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Relicvele sfântului Anton de Padova au mai fost prezente în cele două biserici ieșene, în luna iunie 2004, ocazie cu care s-a făcut o procesiune cu bustul aurit și relicva sfântului în piața din fața bisericii „Sfântul Anton” din Iași, piață care a fost denumită de către Primărie Piața „Sfântul Anton de Padova”.
* * *
Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi călugăr la Canonicii Regulari ai Sfântului Augustin la Coimbra, unde a și fost hirotonit preot. Aici își însușește o cunoștință atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea „Chivotul Testamentului”, fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Și-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorința de a se dedica răspândirii credinței la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-și împlinească misiunea de predicator în Franța și în Italia, cu mare succes: a convertit pe mulți și este primul din ordinul său care a predat fraților teologia. A scris predici străbătute de adâncă învățătură și de mare frumusețe. Datorită darurilor sale de orator și cunoașterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-și astfel titlu de învățător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat de a-și pierde viața pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viață nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 este ridicat la cinstea sfintelor altare. în anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învățător al Bisericii, cu titlul de „doctor evangelicus”. Ne amintește că izvorul din care Anton a sorbit înțelepciune și har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toți la acest izvor.
(Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar; persoane de contact: pr. Paul Budău, Catedrala din Iași, tel. 0763/355216, și pr. Alois Farțade, biserica „Sfântul Anton”, 0723/093691)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 706, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Liturghia crismei la Iași (2018-03-29)

 Închide 

Liturghia crismei la Iași

[2018-03-29]
Liturghia crismei
Liturghia sfințirii uleiurilor (Liturghia crismei) s-a celebrat joi, 29 martie 2018, începând cu ora 10.30, în Catedrala romano-catolic㠄Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă și aproximativ 320 preoți, care și-au reînnoit promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii. La celebrare au participat și diaconii sfințiți în luna decembrie a anului trecut, seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care au susținut cântările, și numeroși credincioși.

În Joia Mare se celebrează o singură Liturghie, Cina Domnului, seara. La Iași însă s-a mai celebrat o Liturghie specială, unică în toată Dieceza, și anume Liturghia sfințirii uleiurilor, când preoții romano-catolici din Moldova s-au întrunit în jurul Episcopului pentru a celebra Liturghia și pentru a-și reînnoi făgăduințele făcute în ziua hirotonirii. Pe deplin conștienți că misiunea lor, de a transmite oamenilor speranță și bucurie, precum și de a fi în mijlocul comunităților lor flăcări vii ale lui Isus Cristos, este atât de necesară pentru mântuirea sufletelor, toți preoții au pornit spre altar, printr-o procesiune solemnă care a simbolizat drumul pe care fiecare dintre ei îl are de parcurs până în casa Domnului. Îngenunchind, cu fruntea plecată, în fața altarului, i-au mărturisit Domnului respectul lor profund și dorința de a-l sluji pe cel care i-a ales mai înainte de întemeierea lumii.
La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți exprimându-și bucuria de a fi înconjurat de aceștia și invitându-i să-și trăiască, plini de însuflețire, ziua preoției lor. „Isus Cristos ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl Său; Lui să îi fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin”. Pornind de la aceste cuvinte, în predică, PS Petru Gherghel a reamintit tuturor că preoții trebuie să fie asemenea apostolilor adunați în Cenacol, adică să trăiasc㠄în spirit aceeași bucurie cu aceia pe care el îi iubea atât de mult și cărora le-a arătat marea prețuire, spălându-le picioarele, chiar el, maestrul și învățătorul lor și al nostru”. Referitor la importanța Cenacolului, Episcopul îl citează pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: „Trebuie să ne întoarcem adesea cu mintea la acest Cenacol, unde în mod deosebit noi, preoții, putem să ne simțim într-un anume sens «de-ai casei»”. Preoții trebuie să fie asemenea apostolilor adunați în cenacol, adică să trăiasc㠄în spirit aceeași bucurie cu aceia pe care el îi iubea atât de mult și cărora le-a arătat marea prețuire, spălându-le picioarele, chiar el, maestrul și învățătorul lor și al nostru”.
A urmat reînnoirea făgăduințele făcute la hirotonirea sacerdotală. După ce păstorul Diecezei i-a întrebat dacă vor să trăiască tot mai uniți cu Cristos și să devină tot mai asemănători cu El renunțând la ei înșiși în slujba poporului, precum și să devină împărțitori buni al Tainelor lui Dumnezeu prin celebrarea Sfintei Euharistii și a celorlalte acțiuni liturgice, preoții și-au reînnoit, în fața Episcopului și a poporului credincios, făgăduințele făcute în ziua hirotonirii lor, spunând: „Vreau”.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta crismă (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu cinste bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse sau vor fi puse în candela de la Preasfântul Sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor preoților care au participat la această sărbătoare și i-a încurajat să ducă mai departe, cu vrednicie, misiunea care le-a fost încredințată.
„Iată vin, Doamne, să împlinesc voința ta”. Cu acest gând, pe care fiecare preot l-a promis Bunului Păstor în ziua hirotonirii lor, fiecare a plecat în comunitatea lui, cu dorința de a fi buni păstori pentru credincioșii pe care îi păstoresc și de a îndeplini cuvintele Sfântului Apostol Paul care îndeamnă pe toți slujitorii să fie imitatorii lui Cristos. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 767, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului la Iași (2018-03-26)

 Închide 

Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului la Iași

[2018-03-26]
Floriile la Iași
26.03.2018, Iași (Catholica) - Tineri din toate parohiile catolice din Iași au participat la procesiunea pe străzile orașului și la Liturghia dedicată lor, duminică, 25 martie 2018, la ora 17.00, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, iar PS Aurel Percă a rostit cuvântul de învățătură. Au concelebrat mai mulți preoți de la Episcopie și de la parohiile din Iași, fiind prezent și pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Printre credincioșii prezenți în Catedrală a fost prezent și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.
La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit duminică, 25 martie, în jurul orei 16.00 în procesiune de la parohiile „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (cartierul Nicolina), „Sfântul Anton de Padova” (cartierul Dacia), Dancu, Tomești și Valea Lupului către catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Împreună cu ei au venit preoții din comunitățile respective. În același timp, în catedrală, la ora 16, tinerii și credincioșii au participat la Calea sfintei cruci pentru viață. În fața Catedralei îi așteptau Episcopii, preoții și credincioșii veniți la celebrare. Liturghia a început la intrarea în Catedrală, unde s-a citit evanghelia despre intrarea lui Isus în Ierusalim și s-au sfințit ramurile. A urmat apoi procesiunea spre altar. Aici tinerii au citit lecturile și au participat și la citirea patimii pe roluri, alături de un diacon.
PS Aurel Percă spunea în cadrul predicii c㠄nici cea mai profundă și frumoasă predică nu poate echivala profunzimea pe care evangheliile ne-o sugerează prin relatarea pătimirii Domnului. Procesul intentat împotriva lui Cristos și condamnarea sa au marcat în mod ireversibil istoria omenirii. Procesele împotriva lui Socrate, Galilei sau Ioana d’Arc pălesc în fața a ceea ce s-a întâmplat cu simulacrul de proces și cu condamnarea lui Isus Cristos”. Toate aceste lucruri ne vorbesc despre iubirea deplină și perfectă a lui Dumnezeu față de om. Reprezentanți ai comunităților prezente au fost implicați în diferite momente ale sfintei Liturghii, fie la proclamarea lecturilor sau a Patimii Domnului, fie la recitarea rugăciunii credincioșilor. Cântarea a fost susținută de „Juvenes Ecclesiae”, corul de tineri al catedralei, dirijat de Maximilian Husaru.
La final, PS Petru Gherghel a felicitat tinerii pentru mărturia lor de credință manifestată prin prezența la sărbătoarea Floriilor, încurajându-i să rămână aproape de Cristos, în fericirea adevărată care se găsește în el. Săptămâna Mare stă în centrul credinței noastre creștine și suntem invitați să îl urmăm pe Cristos pentru a învia alături de el. Sfântul apostol Ioan, care a stat la picioarele crucii, este un model autentic de trăire a credinței pentru toți tinerii. După cum spune Sfântul Părinte Papa Francisc, „nu trebuie lăsat ca razele tinereții să se stingă în întunericul acestui lumi”. Ziua Tineretului la nivel diecezan va avea loc la 5 mai 2018, la Săbăoani. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 811, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Duminica Bibliei la Iași (2018-03-12)

 Închide 

Duminica Bibliei la Iași

[2018-03-12]
Ziua Bibliei
Preluând inițiativa Papei Francisc de a se celebra o Duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia din Duminica Bibliei, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, duminică, 11 martie 2018, la ora 11.00, în Duminica a IV-a a Postului Mare, Duminica „Laetare”. La celebrare au fost prezenți pr. Iosif Antili, unul dintre cei care au contribuit la traducerea Bibliei în limba română, pr. Paul Budău, pr. Mihai Budău, pr. Iosif Enășoae și pr. Adrian Blăjuță.

Celebrarea liturgică a început cu procesiunea din sacristie spre altar. În față au fost seminariștii cu crucea procesională, urmată de un diacon care purta Evangheliarul. Acesta a fost pus în stânga altarului, adică între altarul de jertfă lui Cristos (altarul central) și locul de unde se proclamă cuvântul sacru la fiecare Sfântă Liturghie (amvonul). La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți și i-a introdus în celebrarea liturgică, cu antifonul care ne îndeamnă să ne bucurăm, pentru că Duminica a IV-a din Postul Mare se numește și Duminica „Laetare” (Duminica Bucuriei).
Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Iosif Antili, care a amintit faptul că această duminică a Bibliei a fost instituită în urmă cu mai bine de un an de Papa Francisc, prin scrisoarea apostolică, „Misericordia et misera”. Aceasta este o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu. „Nu este vorba despre o simplă formalitate sau despre faptul de a ne liniști conștiința că am făcut o procesiune cu Biblia spre altar. Întrebarea este: Are Biblia vreun rol în viața mea? Simțim noi că Biblia ne provoacă sau poate nu ne spune mai nimic? Avem conștiința că Dumnezeu ne vorbește prin Scriptură, că întâlnirea cu paginile ei este întâlnirea cu o Persoană? Care este locul Bibliei în viața mea personală?” Acestea sunt întrebările la care suntem invitați să răspundem în modul cel mai sincer.
Conciliul Vatican II, prin documentul Dei Verbum, ne spune c㠄Biserica a venerat de la început Sfintele Scripturi, după cum a venerat însuși Trupul Domnului”, a subliniat părintele predicator. Liturgia Cuvântului nu este un simplu decor care ne introduce în misterul trupului și sângelui lui Cristos, ci în ea este prezent, în chip deosebit, cuvântul plin de iubire al lui Dumnezeu față de om. „Lectio divina” este o practică extraordinară de a ne apropia de Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, lectura personală a Bibliei nu trebuie să lipsească din viața noastră zilnică. La finalul celebrării, Preasfințitul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți să se apropie cu încredere de Sfânta Scriptură întrucât acest cuvânt este „viu și plin de putere”. Cristos este mereu prezent în Biserica sa, este prezent în cuvântul său, căci el este cel care vorbește în timp ce se citește în biserică sfânta Scriptură.
Duminica Bibliei nu înseamnă că doar în această zi trebuie să punem Biblia în centrul vieții noastre, ci este momentul când o sărbătorim într-un mod deosebit. Fiecare creștin este invitat să citească Sfânta Scriptură zilnic, în mod personal sau în familie, pentru că astfel vom fi mereu în dialog cu Dumnezeu. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 796, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38

»  Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (2018-01-26)

 Închide 

Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași

[2018-01-26]
Final SRUC 2018
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a continuat joi, 25 ianuarie 2017, la ora 17.00, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, acolo unde a avut loc încheierea acestei săptămâni de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă, de mai mulți preoți veniți de la parohiile, seminariile și congregațiile din localitate, de persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașului. Un invitat de seamă la această oră de rugăciune a fost reprezentantul IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: părintele Dan Sandu, profesor de teologie dogmatică și simbolică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Al.I. Cuza”.

„Îi va aduna dintre neamuri” a fost tema propusă pentru ultima zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Prin cântarea de la începutul celebrării fiecare și-a exprimat dorința, adânc înrădăcinată în suflet, de unitate și de comuniune. După invocarea Duhului Sfânt, celebrarea actului penitențial și proclamarea lecturilor a urmat predica părintelui decan Paul Budău, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism. Părintele a insistat asupra „spiritului cu care ne apropriem de această dorință de unitate a lui Cristos și a Bisericii”. Uneori avem impresia că Dumnezeu și ceilalți semeni ai noștri sunt surzi și de aici problemele de comunicare. De cele mai multe ori, „surzenia” se află în proximitatea noastră, iar nu în „celălalt”.
Există o forță care este contrară, potrivnică unității, care își face apariția prea des în viețile noastre. Cristos este pacea noastră, a tuturor. Un eveniment, o dispută nerezolvată la timp generează, în timp, o distanță care cu greu mai poate fi anulată. Trebuie să ne eliberăm de lanțurile mândriei, orgoliului și indiferenței care ne țin subjugați de foarte mult timp. Noi nu mergem către „celălalt”, spre a forma o unitate, cu mintea și inima „tabula rasa”, ci cu un anumit „dispozitiv de întâmpinare”, cu un sistem de categorii și valori creștine, cu un sistem de reprezentări sau am putea spune cu „un orizont al deja înțelesului”. Avem multiple înțelesuri pe care le introducem conceptului de unitate, dar prea puține sunt în conformitate și rezonează cu voința Mântuitorului.
A urmat mărturisirea Crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea Rugăciunii domnești. În cele din urmă toți și-au oferit semnul iubirii frățești. La finalul celebrării, Episcopul Petru i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru exemplu de unitate pe care îl dau prin acțiunile, inițiativele și rugăciunile pe care le fac în acest scop. „Rugăciunea noastră nu se oprește aici, ci trebuie să continue neîncetat”, au fost cuvintele de final ale Preasfințitului.
Înainte de binecuvântarea finală, pr. Prof. Dan Sandu a luat cuvântul adresându-le celor prezenți un scurt discurs. Acesta a adresat un cuvânt de mulțumire venit din partea IPS Teofan, apreciind în mod deosebit „consistența, coerența și consecvența rugăciunii pentru unitatea creștinilor”. „Isus este exemplul nostru în rugăciune prin atitudinea sa umilă și de smerenie”. Cuvintele scripturistice care ne-au călăuzit în aceste zile, „Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere”, din cartea Exodului, au o profundă implicație escatologică. Este vorba despre perspectiva în care „cu toții vom fi în Cristos” la sfârșitul timpurilor, în calitate de „ființe euharistice” ce suntem. Mâna dreaptă este simbolul dreptății lui Dumnezeu. Cu toții sperăm vă vom obține un loc la „dreapta Tatălui”.
Toți cei prezenți la această celebrare au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-am putea avea împreună, dornici ca, prin vorbele, faptele și viața lor, să dea mărturie despre vestea cea bună care ne-a fost lăsată de Isus. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 911, Ultimul acces: 2019-02-19 05:20:38


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:8540
Data ultimei vizualizări:2019-02-19 05:20:39
Data actualizare:2005-11-02 22:31:00
Data încărcării:2005-11-02 22:31:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:36

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 69

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-07-30
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2014-07-14
Contor: 17

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2009-10-23
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 100

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 34

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-01-31
Aparat: NIKON D40X
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-25
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 119

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 11

Cruce
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Catedrala și palatul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 47

Două catedrale
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3